AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosanmak icin Aile Mahkemesine Nasil Basvurulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Boşanmak için Aile Mahkemesine Nasıl Başvurulur?​

Boşanma davası açmak İçin başvuru yapacak eşin Aile Mahkemesine başvurması gerekir. Kanuna göre boşanmak isteyen eşler, birlikte yaşadıkları yerin mahkemesine başvurmaları öngörülmüştür. Ancak eşlerin ikamet ettikleri yerde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yaparak boşanma davası açılabilir.

Çekişmeli boşanma davasında taraflar boşanmak istiyorsa?​

Ancak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır. Hakim, her iki tarafı dinleyerek boşanma talebiniin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Çekişmeli boşanma davası, ispat açısından bir tartışma sürecinin yürütüldüğü bir dava türüdür.

Boşanmak isteyen taraflardan biri nüsha davasını açabilir.?​

Boşanmak isteyen taraflardan biri nüsha davasını açabilir.?
Boşanmak isteyen taraflardan biri iki nüsha dava dilekçesi, varsa eklemek istediği belgeleri ve nüfus cüzdan fotokopisini ekleyerek boşanma davasını avukatsız olarak kendisi de açabilir. Çekişmeli boşanma davasına bakmaya yetkili mahkeme şu şekilde belirlenir: Davalı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesinde boşanma davası açılabilir.

Çekişmeli boşanma davasında Uygulanan usuller nelerdir?​

Çekişmeli boşanma davasında Uygulanan usuller nelerdir?
Çekişmeli boşanma davasında uygulanan usuller anlaşmalı boşanma davasında uygulanmaz; yani karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi veya ön inceleme aşaması gibi aşamalar geçilerek doğrudan duruşma günü verilir. Tarafların hazırlayarak imzaladığı protokol aile mahkemesi hakimi tarafından duruşmada onaylanarak boşanma kararı verilir.

Peki, boşanma davası açma sebepleri nelerdir?​

Medeni Kanun’a göre, boşanma davası açma sebepleri şunlardır: Eşlerden biri zina ederse, diğer eş zina nedeniyle boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
 
Boşanma süreci oldukça karmaşık ve duygusal bir süreç olabilir. Boşanmak isteyen çiftlerin bu süreçte doğru adımları atması ve yasal haklarını bilmeleri önemlidir.

Boşanmak isteyen bir eşin Aile Mahkemesine başvurması gerekmektedir. Eğer eşler aynı yerde yaşıyorlarsa, birlikte yaşadıkları yerin mahkemesine başvurabilirler. Ancak, bu durumda Aile Mahkemesi bulunmuyorsa Asliye Hukuk Mahkemesine başvurularak da boşanma davası açılabilir.

Aile Mahkemesine yapılan başvuruda, mahkemeye sunulması gereken belgeler arasında nüfus cüzdan fotokopisi, dava dilekçesi ve varsa ek belgeler bulunmaktadır. Taraflardan biri avukat tutmadan da boşanma davasını açabilir. Ancak çekişmeli bir boşanma durumunda, mahkeme süreci daha uzun ve karmaşık olabilir.

Çekişmeli boşanma davasında usülsüzlük uygulamaları, anlaşmalı boşanma sürecinde uygulanmayabilir. Taraflar arasındaki anlaşmazlıkların belirlenmesi ve çözülmesi için tarafların duruşmada hazır bulunması gerekmektedir. Mahkeme, boşanma talebinin tarafların özgür iradesine dayalı olup olmadığını kontrol etmekte ve ispat açısından bir tartışma süreci yürütmektedir.

Boşanma davası açma sebepleri arasında bir eşin zina yapması, Medeni Kanun'da belirtilen nedenlerden biridir. Zina nedeniyle boşanma davası açmak isteyen eş, zina eyleminin üzerinden belirli süreler geçtikten sonra dava hakkını kaybedebilir.

Boşanma sürecinde duygusal ve hukuki anlamda doğru kararlar almak önemlidir. Profesyonel destek almak ve yasal haklarınızı iyi bilmek, süreci daha etkin ve sağlıklı bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Boşanma sürecindeki tüm detayları öğrenmek ve doğru bilgiye sahip olmak, daha sağlıklı kararlar vermenize yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst