AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosanma karari alinmazsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.238
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boşanma kararı alınmazsa ne olur?​

Bu konuda hazırlanan gerekçeli karar taraflara tebliğ edilecek ve 15 gün içerisinde temyiz edilmez ise karar kesinleşmiş sayılacaktır. Temyiz, yani üst mahkemeye başvuru yapılması durumunda boşanma süreci daha devam edecek ve hukuken boşanma geçerlik kazanmamış olacaktır.

Boşanmaya itiraz süresi ne kadardır?​

Boşanmaya itiraz süresi ne kadardır?
Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan bir ay veya 45 gün kadar sonrasına duruşma günü verilir. Karar verildikten sonra, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık itiraz süresi vardır. Bu sürede taraflar itiraz etmezse karar kesinleşir.

Boşandıktan sonra tebligat ne zaman gelir?​

Boşandıktan sonra tebligat ne zaman gelir?
Dava dilekçesinin aile mahkemesince davalı eşe tebliğ edilme süresi 30 gündür. Bu süre tebligatın hazırlanması ve karşı tarafa gönderilip tebliğ edilmesi ile tebligat parçasının dosyaya dönme süresi olarak kabul edilir.

Mahkeme karari tebliğ edilmezse ne olur?​

Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur. Gerekçeli kararın kesinleşmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bulması halinde mümkündür.

Boşanma kararina hemen itiraz edilebilir mi?​

Boşanma kararina hemen itiraz edilebilir mi?
Tebliğ süresi ise yaklaşık 1 haftadır. Tarafların gerekçeli kararı tebliğ almasından itibaren 2 hafta içerisinde, karara itiraz etme hakları bulunur. Gerekçeli kararın tebliğ alınmasından itibaren başlayan 2 haftalık sürenin; itiraz etmeksizin geçirilmesi halinde, karar kesinleşir.

Boşanma kararı iptal edilir mi?​

Boşanma kararı iptal edilir mi?
Boşanma davasında, ilk derece mahkemesi kararı vermiş olsa dahi, karar kesinleşene kadar davadan vazgeçilebilecektir. Karar kesinleşmeden davadan vazgeçilmesi halinde dava hiç açılmamış sayılacağından, davadan vazgeçen ve daha sonra evlilik birliğini devam ettirmek istemeyen taraf yeniden boşanma davası açabilecektir.

Bosanmada tebligata cevap verilmezse ne olur?​

Bu kapsamda boşanma davalarında sunulan dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde cevap dilekçesi sunulması gerekir. Süresi içerisinde cevap dilekçesi sunmamak, dava dilekçesinde belirtilen iddiaların inkar edilmesi anlamına gelmektedir.

Boşanma dilekçesi verdikten kaç gün sonra mahkeme olur?​

Boşanma dilekçesi verdikten kaç gün sonra mahkeme olur?
Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme tarafından ilk duruşma tarihi belirlenir. Bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmesine rağmen genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5 – 6 ay sonra ilk duruşma gerçekleştirilir. Dilekçe aşaması kısa olursa dava tarihi daha erkene de alınabilir.

Mahkeme kararı kaç gün içinde tebliğ edilir?​

Mahkeme kararı kaç gün içinde tebliğ edilir?
Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.

Gerekçeli kararın tebliğini kim ister?​

Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar talep halinde taraflara ve ilgililere tebliğ edilir. Kararın tebliğe çıkarılması ise kararın ilgililere tebliğ edilmesi için postaya verilmesini ifade eder. Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmemesi halinde hüküm kesinleşmemiş olur.
 
Boşanma kararına itiraz edilmezse ve karar temyiz edilmezse, karar kesinleşir ve hukuken boşanma geçerlik kazanmış olur. Ancak, eğer taraflardan biri karara itiraz ederse ve temyiz başvurusu yaparsa, boşanma süreci devam eder ve hüküm kesinleşmemiş olur.

Boşanmaya itiraz süresi, gerekçeli kararın taraflara tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 haftadır. Bu süre içerisinde taraflar itiraz etmezse karar kesinleşir.

Boşandıktan sonra tebligat süreci, dava dilekçesinin davalıya tebliğ edilmesiyle başlar ve genellikle 30 gün içerisinde tamamlanır. Tebligatın zamanında yapılmaması durumunda hüküm kesinleşmemiş olur.

Boşanma kararına hemen itiraz etme hakkı, gerekçeli kararın taraflara tebliğ alındığı tarihten itibaren 2 haftalık süre içerisinde kullanılabilir. Eğer taraflar bu süre içinde itiraz etmezse karar kesinleşir.

Boşanma kararının iptali mümkün olabilir. Davanın kesinleşmemiş olması durumunda taraflardan biri davadan vazgeçebilir ve böylece boşanma kararı iptal edilmiş olur.

Boşanmada tebligata cevap verilmemesi durumunda, dava dilekçesinde yer alan iddiaların kabul edildiği ve inkar edilmediği anlamına gelir.

Boşanma dilekçesi verildikten sonra mahkeme tarihi genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5-6 ay sonra belirlenir.

Mahkeme kararının tebliğ süresi, ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır. Kararın tebliği, ilgili taraflara kararın resmi olarak bildirilmesini ifade eder.

Gerekçeli karar talep halinde taraflara ve ilgililere tebliğ edilir. Eğer gerekçeli karar taraflara tebliğ edilmezse, hüküm kesinleşmemiş sayılır.
 
Geri
Üst