AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosanma dilekcesi verdikten sonra ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.659
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boşanma dilekçesi verdikten sonra ne olur?​

Boşanma dava dilekçesi ve davanın açılması ile davalı eşe tebligat gönderilir. Gönderilen tebligatın alınmaması durumunda kişinin mernis adresine tebligat çıkarılır. Tebligat kanuna göre mernis adresine gönderilen tebligatın alınmaması halinde kayıtlı olduğu adrese bağlı muhtarlığa tebligat yapılır.

Anlaşmalı boşanma dilekçesi verdikten kaç gün sonra mahkeme olur?​

Anlaşmalı boşanma davasında yalnızca bir duruşma yapılmaktadır. Genel olarak anlaşmalı boşanma davalarında duruşma, dava açıldıktan sonra 1 hafta ile 30 gün arasında yapılmaktadır.

Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği elle yazılır mı?​

Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği elle yazılır mı?
Anlaşmalı boşanma davası dilekçesinin hangi araç ile yazıldığının bir önem yoktur. Elle yazılabilir. Yazımında daktilo kullanılabileceği gibi bilgisayara çıktısı da olabilir.

Aile mahkemesine dilekçe nasıl yazılır?​

Öncelikle gerekli koşullar altında dilekçenin karşılıklı olarak hazırlanması gerekmektedir. Daha sonra eşlerden en az 1 kişinin sözleşme imzalaması gerekir. Ardından eşlerin bulunduğu yer Aile mahkemesine dilekçe ulaştırılmalıdır.

Boşanma dilekçesi verdikten kaç gün sonra mahkeme olur?​

Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme tarafından ilk duruşma tarihi belirlenir. Bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmesine rağmen genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5 – 6 ay sonra ilk duruşma gerçekleştirilir. Dilekçe aşaması kısa olursa dava tarihi daha erkene de alınabilir.

Kadın boşanma davası açarsa ne kadar sürer?​

Kadın boşanma davası açarsa ne kadar sürer?
Erkek ve kadın boşanma davası açarsa Adalet bakanlığının belirlediği dava süresi çekişmeli boşanma davasında 300 gün sürer, anlaşmalı boşanma davası ise 40 gün sürer.
Anlaşmalı boşanmak için nasıl dilekçe yazılır?​
Dilekçede kurum ismi, tarafların kişisel bilgileri verilmelidir. Ardından konu olan boşanma hakkında sebepler ve talepler makama açıklanmalıdır. Boşanma dilekçesi yazarken siyah ya da lacivert tükenmez kalem kullanılmalı, dilekçenin sonu da “Gereğinin yapılmasını arz ederim” ifadesi ile bitirilmelidir.
Tek taraflı boşanma dilekçesi nasıl yazılır?​
Tek taraflı boşanma dilekçesinde davayı hangi gerekçe ile açtığınızı net bir şekilde belirtmeniz gerekir. (Örneğin Zina, fiziksel şiddet, terk vb..) Dilekçenizde boşanmaya sebep olan olaylar kronolojik sıraya uygun olarak hukuki bir dille anlatılmalıdır.

Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır?​

Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır?
Boşanma Davası Dilekçesi
- Dilekçenin hitap ettiği makam, Aile Mahkemesi olmalıdır.
- Davacı eşin ad, soyad ve adres bilgileri.
- Davacı eşin T.C.
- Davalı eşin ad, soyad ve adres bilgileri.
- Eğer avukata vekalet verilmiş ise avukatın ad, soyad ve adres bilgileri.
- Hukuki sebepler.
- Boşanma talebi.

Boşanma dilekçesi örneği nasıl yazılır?​

Boşanma Davası Dilekçesi
- Dilekçenin hitap ettiği makam, Aile Mahkemesi olmalıdır.
- Davacı eşin ad, soyad ve adres bilgileri.
- Davacı eşin T.C.
- Davalı eşin ad, soyad ve adres bilgileri.
- Eğer avukata vekalet verilmiş ise avukatın ad, soyad ve adres bilgileri.
- Hukuki sebepler.
- Boşanma talebi.

Boşanma davası açıldıktan sonra tebligat ne zaman gelir?​

Boşanma davasının tebliği, dava açıldıktan sonraki 6 ay içinde davalıya ulaştırılan tebligat ile yapılır. Boşanma avukatı tarafından hazırlanan ve davacı tarafından masrafları karşılanan tebligat davacıya ulaştıktan sonra, davalı 14 gün içinde tebligata cevap vermek zorundadır.

Çekişmeli boşanma davasında hakim ne sorar?​

Çekişmeli boşanma davasında hakim ne sorar?
Özellikle davanın açılma sebebi hâkimin yönelmesi gereken konuları belirler ve hâkim buna göre belirli konulara dikkat eder. Örneğin; Ortada şiddet olayı varsa konuyla ilgili şahitler dinlenir, sağlık raporu varsa incelenir ve şiddete yönelik detaylı sorular sorulur.

Anlaşmalı boşanma dilekçesini kim yazar?​

Boşanma davaları Aile Mahkemeleri tarafından görülür. Bu yüzden boşanma dilekçesini sunacağınız makam da Aile Mahkemesi olmalıdır. Aile Mahkemesi kalemine dilekçeyi vererek boşanma sürecinizin başlatılmasını talep edebilirsiniz.
 
Boşanma dilekçesi verdikten sonra neler olduğunu merak ediyorsanız şunları belirtebilirim:

1. **Tebligat Süreci:** Boşanma dava dilekçesi ve davanın açılmasıyla davalı eşe tebligat gönderilir. Eğer davalı tebligatı almadıysa, tebligat mernis adresine çıkarılır. Mernis adresine gönderilen tebligat alınmazsa, kayıtlı olduğu adrese bağlı muhtarlığa tebligat yapılır.

2. **Mahkeme Süreci:** Anlaşmalı boşanma davasında genellikle bir duruşma yapılır. Bu duruşma dava açıldıktan sonra 1 hafta ile 30 gün arasında gerçekleşebilir. Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme ilk duruşma tarihini belirler. Genellikle bu süreç, davanın açıldığı tarihten itibaren ortalama 5 - 6 ay sonra ilk duruşmanın yapılması ile sonuçlanır.

3. **Boşanma Süresi:** Diğer bir detay da boşanma süresidir. Adalet Bakanlığının belirlediği dava süresi çekişmeli boşanma davasında 300 gün iken, anlaşmalı boşanma davasında ise 40 gün sürebilir.

Özetle, boşanma dilekçesi verildikten sonra süreç genellikle tebligat işlemleriyle başlar, mahkeme süreci devam eder ve sonuç olarak boşanma süreci tamamlanır. Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma durumuna göre süreç ve detaylar değişebilir.
 
Geri
Üst