- Konu Yazar
- #1
Boşanma davasının ilk duruşmasında ne olur?
Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşma Davadaki tarafların mahkemeye iki defa dilekçe sunma hakkı bulunur. Davacı, davayı açma dilekçesini; davalı ise cevap dilekçesini sunmaktadır. İlk duruşmada hakim, dava şartlarını ve itirazları inceler. Böylece taraflar arasındaki uyuşmazlıklar kesin olarak belirlenir.Hangi durumlarda hakim Boşamaz?
Hangi durumlarda hakim Boşamaz?Davanın esasının yanlış açılması Dava açılması için gerekli olan evrakların eksik ya da yanlış hazırlanması Anlaşmalı boşanmada taraflardan birinin, şartlarda ya da boşanmadan vazgeçmesi. Çekişmeli boşanma davasında, taraflardan birinin dava açmak için belirttiği beyanı ispat edememesi.
Anlaşmalı boşanma davalarında hakim ne sorar?
Boşanmak isteyip istemedikleri ve boşanmanın sonrasında maddi – manevi konularda anlaşma içerisinde olup olmadıkları sorularını yöneltir. Ayrıca anlaşmalı boşanma öncesinde hazırlanan ve dilekçe ile mahkemeye sunulan boşanma protokolünü kabul edip etmediklerini de sorar.Celiskili boşanma nedir?
Celiskili boşanma nedir?Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanmanın hukuki sonuçlarında bir anlaşmaya varamamasından doğan bir boşanma çeşididir. Şöyle ki eşler, boşanma davası sonucunda meydana gelen; nafaka, tazminat, velayet gibi konularda herhangi bir mutabakata varamamaktadır. Bunun sonucunda ise boşanma süreci doğal olarak uzamaktadır.
En merak edilen konu anlaşmalı boşanma davaları ne kadar sürede sona erer? Gerekli evrakları hazırladıktan sonra mahkemeye başvurularak duruşma günü alınır. İş yoğunluğuna bağlı olarak on gün ile 1 ay arasında gün verecektir. Daha önce de belirtildiği gibi boşanma süreci tek celsede sonlanacaktır.
Anlaşmalı boşanmada taraflardan biri vazgeçerse ne olur?
Anlaşmalı boşanmada taraflardan biri vazgeçerse ne olur?Anlaşmalı boşanmada taraflardan biri vazgeçerse ne olur sorusu, yapılan anlaşmadan pişmanlık duyulması yada boşanmaktan vazgeçemeyi düşünen eşlerin en çok merak ettiği sorudur. Anlaşmalı boşanmada taraflardan biri vazgeçerse boşanma kararı kesinleşmemiş ise dava çekişmeli boşanma olarak devam eder.
Boşanma dava ücreti ne kadar?
Buna göre anlaşmalı boşanma davaları 12.500 TL; çekişmeli boşanma davaları 19.000 TL üzerinden ücretlendirilebilir. Boşanma davasına konu maddi ve manevi tazminat talepleri olması halinde avukatlık ücreti 19.000 TL’den az olmamak üzere dava değerinin en az %15’i oranında olmalıdır.Duruşma en fazla kaç saat sürer?
Duruşma en fazla kaç saat sürer?Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.