AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosanma davasinda hakim taniklara ne sorar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Boşanma davasında hâkim tanıklara ne sorar?​

Soruların maksadı kusurlu olan tarafı tespit ederek doğru hüküm vermektir. Sorulacak soruların içeriğini belirleyen ise davanın türü ile ilgili konular olacaktır. Tarafların yaşadığı sorunların ne şekilde başladığı ya da başlangıç zamanı gibi soru türleri şahitlerin karşılaşabilecekleri cinstendir.

Boşanma davasında kimler tanık olabilir?​

Boşanma davalarında, tarafların iddia ettiği olaylara şahit olan herkes (arkadaşlar, anne, baba, kardeş, hala, dayı, komşu gibi) tanık olabilmektedir. Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda sayılan bazı kişilerin tanıklıktan çekinebileceği düzenlenmiştir.

Hâkim tanığa ne sorar?​

Hâkim tanığa ne sorar?
(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.

Boşanma davasında şahitler dinlendikten sonra ne olur?​

Boşanma davasında şahitler dinlendikten sonra ne olur?
Boşanma davasında tanıklar dinlendikten sonra ne olur sorusunun yanıtı, tanıklar aracılığı ile zararın ve suçluluk durumunun belirlenmesi ile hakimin karar aşamasını oluşturmaktadır. Hakim tarafların kusurluluk derecelerini tespit edecek, maddi durum incelemesi yapacaktır.

Tanık kaç yaşında olmalı?​

Dinlenilebilir bir tanık olmak için, olay ve olguları algılama hatırlama ve nakletme yeteneklerinin mevcut olması yeterlidir. Böylece medeni yargılama hukukumuzda 7-8 yaşındaki bir çocuk dahi bir tanık olarak dinlenebilir.

Çocuklar boşanma davasında tanıklık edebilir mi?​

Çocuğun boşanma davasında tanıklık edebilmesi ancak 8 yaşını geçmiş çocuklar için mümkündür. Çocuğun velayetinin hangi tarafa verileceği ile ilgili tüm araştırmalar yapılır. Çocuğun kendini ifade edebileceği durumda olması halinde ifadesine başvurulur. Ancak bu ifade pedagog eşliğinde verilir.
 
Boşanma davasında hakim tanıklara genellikle olayları aydınlatmak, doğru hüküm verebilmek için sorular yöneltir. Bu soruların amacı kusurlu tarafı belirlemek ve davanın türüyle ilgili konuları aydınlatmaktır. Örneğin, tarafların yaşadığı sorunların başlangıç zamanı, ilişkinin nasıl başladığı gibi detaylar hakkında sorular sorulabilir.

Boşanma davasında tanık olabilecek kişiler arasında tarafların iddia ettiği olaylara şahit olan herkes yer alabilir. Arkadaşlar, aile üyeleri, komşular gibi kişiler tanıklık yapabilirler. Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda belirtilen durumlar doğrultusunda bazı kişiler tanıklıktan çekinebilirler.

Hakim tanığa sırasıyla adı, soyadı, yaşı, işi, yerleşim yeri, işyeri veya adresi, telefon numarası gibi kişisel bilgileri sorar. Ayrıca tanığın tanıklığına ne ölçüde güvenilebileceğiyle ilgili durumlar ve şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkileri hakkında sorular da yöneltebilir.

Boşanma davasında şahitler dinlendikten sonra hakim, tanıklar aracılığıyla olayın detaylarını, zararın ve suçluluk durumunun belirlenmesini sağlar. Bu bilgiler doğrultusunda tarafların kusurluluk dereceleri belirlenir ve maddi durum incelemesi yapılır, ardından hakim karar aşamasına geçer.

Dinlenebilir bir tanık olmak için olayları algılama, hatırlama ve ifade etme yeteneğine sahip olmak yeterlidir. Medeni yargılama hukukunda 7-8 yaşındaki bir çocuk dahi tanık olarak dinlenebilir.

Çocukların boşanma davasında tanıklık edebilmesi için genellikle 8 yaşını geçmiş olmaları gerekmektedir. Bu durumda çocuğun velayetinin belirlenmesi konusunda tüm araştırmalar yapılır ve çocuğun kendini ifade edebilecek durumda olması halinde ifadesine başvurulabilir. Ancak bu ifade genellikle pedagog eşliğinde alınır.
 
Geri
Üst