Bosanma davasinda hakim karar verirken ilk neye bakar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Boşanma davasında hakim karar verirken ilk neye bakar?​

Hakim, anlaşmalı boşanma davalarında tarafları huzurunda görmek ister. Boşanmaya dair taleplerini alır. Ayrıca tarafların özgür iradeleri ile boşanmak isteyip istemediğine bakar. Örneğin eşlerden birinin tehditle boşanmayı kabul ettiği izlenimi doğarsa hakim, davayı reddeder.

Erkek bosanma davası açarsa kadın nafaka alabilir mi?​

Boşanma davasını kadın açtığı takdirde nafaka alma hakkı vardır. Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nafaka Alabilir mi sorusunun cevabı olarak kadın da erkek de nafaka alma konusunda dava açma önceliğine bakılmaksızın aynı haklara sahiptir.

Boşanma davalarında hâkimlerin nelere dikkat ettiği en çok merak edilen konular arasındadır. Bununla birlikte bu sorunun net bir cevabı yoktur. İlk duruşma bir nevi evlilik ve taraflar hakkında ön bilgi almaya yarar. Bu nedenle genel olarak sorulması gereken sorular sorulur ve cevaplar analiz edilir.
Hakimin boşanma davalarında vereceği ayrılık kararı en fazla ne kadar olabilir?
Özellikle boşanma ve ayrılık davalarında geniş takdir yetkisine sahip olan hakimler, ayrılık süresini değerlendirmekte de kanunun onlara verdiği sınırlar çerçevesinde serbest bir karara sahiptirler. Ayrılık kararı bir yıldan üç yıla kadar bir süre için verile bilinir.

Boşanmada hakim tanıklara ne sorar?​

Soruların maksadı kusurlu olan tarafı tespit ederek doğru hüküm vermektir. Sorulacak soruların içeriğini belirleyen ise davanın türü ile ilgili konular olacaktır. Tarafların yaşadığı sorunların ne şekilde başladığı ya da başlangıç zamanı gibi soru türleri şahitlerin karşılaşabilecekleri cinstendir.

Hakim boşanma davasını neden reddeder?​

Boşanma Davasının Neden Reddedilir? Boşanma davalarında mahkemeye sunulan evraklarda yapılacak hatalar ve yanlışlar yanında, dava süresinde boşanma sebebinin ispatlanamaması ve anlaşmalı boşanma davalarında tarafların uzlaşamaması gibi durumlarda davalar reddedilebilmektedir.
Ilk duruşmada hakim ne sorar?
İlk duruşmada hakim, dava şartlarını ve itirazları inceler. Böylece taraflar arasındaki uyuşmazlıklar kesin olarak belirlenir. Duruşma başladığında taraflar, sulhe teşvik edilir ve her iki tarafın da beyanı alınır.
Hakim, boşanma sebebinin terk olması durumunda da kanunda var olan terk koşullarının oluşup oluşmadığına bakar. Bunların dışında boşanma davasında, eşlerin varsa müşterek çocuklarıyla ilgili olarak velayet konusu da hükme bağlanır. Hakim, çocuğun velayeti konusunda karar verirken bazı konuları göz önüne alır.
Açılan davada talep edilen boşanma ise hakim, ortak hayatın yeniden kurulabilmesinin mümkün olduğuna kanaat getirirse ayrılığa karar verebilecektir. Hakim tarafından ayrılık için verilen süre 1yıl ila 3 yıl arasındadır. Hakim vereceği sürenin başlayacağı tarih, ayrılık hükmünün kesinleştiği andır.
Boşanma davasında tanık nasıl konuşmalı?
Basit gerekçeler mahkeme tarafından dikkate alınmayacaktır. Mahkeme de şahit olarak bilgi verirken olay hakkında gördüğünüz her şeyi anlatmalısınız. Olay hakkında bilgi sahibi değilseniz başkası tarafından bilgi sahibi olduysanız eğer bu durumu mahkemeye belirterek 3. kişi ağzından bilgi vermeniz gerekmektedir.

Boşanma davasında tanıklar dinlendikten sonra ne olur?​

Boşanma davasında tanıklar dinlendikten sonra ne olur sorusunun yanıtı, tanıklar aracılığı ile zararın ve suçluluk durumunun belirlenmesi ile hakimin karar aşamasını oluşturmaktadır. Hakim tarafların kusurluluk derecelerini tespit edecek, maddi durum incelemesi yapacaktır.

Hâkim Boşamazsa ne olur?​

Boşanma davasında hakim Boşamazsa ne olur? Boşanma davasında hâkim boşamazsa, davanın reddi gerçekleşmiş olur. Bu durumda yapılabilecek olan işlemler tamamen davanın reddedilme sebebiyle aynı orantıda yapılmalıdır.
Çekişmeli boşanma davası red olursa ne olur?
Boşanma Davası Reddedilirse Ne Olur? Boşanma davasının ret edilmesi halinde 3 yıl süre ile aynı sebepten dolayı yeniden boşanma davası açılamaz. Taraflar süreci beklememek için farklı nedenlerden dolayı boşanma davası açma hakkına sahiptir.

Ilk duruşmada ne olur?​

Sanığın savunmasından sonra şikayetçi taraf dinlenir. Taraflar ilk duruşmada yargılama konusu olayı anlatır, ceza davasını açan iddianameye ilişkin görüşlerini açıklar. Mahkeme başkanı, üyeler ve savcılık gerekli gördüğünde olayı açıklığa kavuşturmak üzere taraflara ayrıntılı sorular sorabilir.

Çekişmeli boşanma hâkim hangi durumlarda aile terapistine yönlendirir?​

Uygulamada, davanın taraflarını “aile terapistine” gönderme, diye bir şey yoktur. Ancak velayet hakkında karar verilebilmesi için, pedagog/psikolog/sosyal uzman çocuklarla ve anne- babayla görüşmekte ve rapor hazırlamaktadır.
 

Benzer Konular

Geri
Üst