AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosanma davasinda Derdestlik olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Boşanma davasında Derdestlik olur mu?​

Boşanma davası açılmakla eşlerin SADAKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ (TMK m. 185/3) ortadan KALKMAZ/DEVAM EDER. Boşanma davası açıldıktan sonra gerçekleşen sadakatsizlik eylemine dayanılarak açılan YENİ boşanma davasına karşı DERDESTLİK İTİRAZI ileri sürülemez.

Derdest boşanma davası ne demek?​

Özet: Aynı davanın, aynı sebebe dayalı olarak, aynı taraflar arasında görülmekte olması halinde derdestlikten söz edilir. Daha önce açılmış olan boşanma davası, davalı erkek tarafından açılmış olup, halen derdesttir.
Derdestlik ilkesi nedir?
hukuk usulü muhakemeleri kanunu ile düzenlenmiş, idari yargılama usulü kanununda yer almamış kavramdır. bir davanın açılmış ve halen görülmekte olmasını ifade eder. derdestlik, bir davanın açılmasıyla başlayan, dava sonucunda verilen hükmün kesinleşmesiyle son bulan askı durumudur.
Davanın şartları nelerdir?
Maddesine göre dava şartları şunlardır:

Derdestlik itirazı ne zaman yapılır?​

Derdestlik ilk itirazının kabulü için; 1- Aynı davanın iki kere açılmış olması, 2-Birinci davanın görülmekte olması, 3-Birinci dava ile ikinci davanın taraflarının, konusunun, müddeabihlerinin ve dava sebeplerinin aynı olması ve derdestlik itirazının ikinci açılan davada ilk itiraz olarak ileri sürülmesi gerekir.

Derdestlik itirazı ne demek?​

Derdestlik itirazı, öğretide çeşitli yazarlar tarafından tanımlanmıştır1. Bu tanımlardan hareketle derdestlik itirazı, tarafları veya konusu bakımından halihazırda açılmış ve halen görülmekte olan bir davanın,aynı veya bir başka mahkeme önünde ikinci kez açılmasına yapılacak olan itirazı ifade etmektedir.
Dava ne kadar derdest kalmaya devam eder?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150/4. maddesine göre; dava bu kararın verilmesinden itibaren 3 ay daha derdest kalmaya devam eder. Dolayısıyla açılan davayla ortaya çıkan zamanaşımının kesilmesi hali üç ay daha devam eder. Yine hak düşürücü süre de üç ay daha korunur.
 
Geri
Üst