- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.049
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Boşanma davası hangi dava türü içinde yer alır?
Boşanma davası, evlilik birliğinin mahkemenin boşanma kararıyla sona erdirilmesi için açılan inşai nitelikte bir dava türüdür. Boşanma davaları, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki farklı şekilde açılabilir.Boşanma davalarında yetkili mahkeme kesin yetki mi?
Görüleceği üzere boşanma davalarında kesin yetki kuralı bulunmamaktadır. Bu davalarda davacı tarafa, yetkili mahkemeyi seçme imkanı getirilmiştir. Davanın açılmasından sonra davalı taraf yetki itirazında bulunabilir.Boşanma şartları nelerdir?
Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır. Eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin, diğerinin davasını kabul etmesi gerekir. Mahkeme tarafları bizzat ve aynı anda dinlemeli ve tarafların iradelerini serbestçe açıkladığına kanaat getirmelidir. Anlaşmalı boşanma protokolü mahkemece uygun bulunmalıdır.
Boşanma celbinde ne yazar?
Açılan boşanma davası için gönderilen tebligatta duruşmayla ilgili bilgilendirmeler yazılıdır. Tebligatta yer alan bilgiler; duruşmanın tarihi ve zamanı yani saati, duruşmanın yapılacağı yerdir.
Boşanma davası için hangi mahkemeye başvurulur?
Boşanma davası için görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yetkili Aile Mahkemesi ise; eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya boşanma davası olgusu gerçekleşmeden son altı ay eşlerin birlikte oturduğu yer mahkemesidir.Boşanma davasında yetkili mahkeme neresidir?
Yetki. Madde 168 – Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.Kesin yetki kuralları nelerdir?
Kesin Yetki Kuralları: Kamu düzeni ile ilgili olarak, uyuşmazlığa ilişkin yetkili tek mahkemeyi gösteren, dava şartı olarak kabul edilen yetki kurallarıdır.
Ücretsiz boşanma davası nasıl açılır?
Adli yardımdan faydalanmak suretiyle boşanma davası açılmak istenilmesi halinde bu durum mutlaka dava dilekçesinde belirtilmelidir. Dilekçenin sağ üst bölümüne “Adli Müzaheret ,Taleplidir” yazılması ise yeterli olacaktır. Ancak sadece dilekçe kısmında adli yardım talebinde bulunmak yeterli olmayacaktır.
Boşanma davaları, tazminat davaları, alacak davaları, tapu iptali ve tescil davaları, el atmanın önlenmesi davaları, itirazın iptali davaları, kamulaştırma davaları, işçilik davaları, menfi tespit davaları, miras davaları, ortaklığın giderilmesi davaları gibi davalar özel hukuk alanındaki başlıca davalardır.