Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bosanma davasi aile konutu serhi kalkar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boşanma davası aile konutu şerhi kalkar mı?​

Boşanma kararı ile artık söz konusu konut, eşlerin bir arada oturduğu konut olmaktan çıkacağı için aile konutu şerhinin de bir anlamı kalmayacaktır. Eşlerden biri, tapu müdürlüğüne boşanma kararının ibrazı ile başvurarak aile konutu şerhinin kaldırılmasını talep edebilir. Bu durumda tapu kütüğüne şerh edilir.

Aile konutu şerhini kim koyar?​

Aile konutu şerhi koymak için eşlerden birinin Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir. İşlemin gerçekleştirilmesi için ibraz edilmesi gereken belgeler şunlardır; Aile konutu şerhi dilekçesi. Evlilik cüzdanı

Aile konutu şerhi kalkar mı?​

Aile konutu şerhi kalkar mı?
Aile konutu şerhi boşanma davası kesinleşene kadar koruma sağlar. Boşanma davası açılmış ve kesinleşmiş ise gerekçeli karar ile şerh kaldırılabilir. Tarafların boşanması halinde artık aile konutu ortadan kalkar. Dolayısıyla şerhin koruma kapsamı evlilik süresi için geçerlidir.

Eve aile konutu şerhi nasıl konulur?​

Eve aile konutu şerhi nasıl konulur?
Aile konutu şerhi iki halde tapu kütüğüne işlenmektedir. Bunlardan birisi mahkeme kararı iledir. Bu halde tarafların ayrıca bir belge sunmaları gerekmemektedir. İlamı veren mahkeme, ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere yazarak şerhin tapu kütüğüne işlenmesini sağlayacaktır.

Tapuya şerh nasıl konulur?​

Tapuya şerh konulması için öncelikle Tapu Müdürlüğü’ne gitmek gerekir. Tapuya şerh koydurabilmek için; talep dilekçesi, gayrimenkulün aile gayrimenkulü olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ve nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanı gerekiyor.

Aile konutu nasıl belirlenir?​

(ii) Aile konutunun, eşlerin ortak kararı ve iradesi ile seçilmesi gerekmektedir. Konut seçiminin eşlerden biri tarafından yapılmasına ilişkin diğer eşin rıza göstermesi veya eşlerden biri tarafından seçilen konuta diğer eşin onay vermesi durumlarında aile konutunun ortak irade ile seçildiği kabul edilmektedir.
 
Aile konutu şerhinin kalkması ile ilgili konularda açıklamalarda bulunabilirim:

Boşanma kararı ile birlikte aile konutu niteliğini kaybedeceği için aile konutu şerhinin de kalkacağını belirtmiştiniz. Bu doğrudur. Aile konutu, eşlerin birlikte oturduğu ve aile yaşamlarını sürdürdükleri konut olarak tanımlanmaktadır. Boşanma kararı çıktıktan sonra artık bu konut aile konutu niteliğini kaybeder ve dolayısıyla aile konutu şerhi de kaldırılabilir.

Aile konutu şerhinin kaldırılması için, boşanma kararının ibraz edilmesi ve tapu müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Boşanma kararı ile birlikte aile konutu şerhinin kaldırılması istenebilir ve tapu kütüğüne bu durum şerh edilecektir.

Öte yandan, aile konutu şerhinin kalkması durumunda, artık bu konuta ilişkin koruma sağlanmayacaktır. Aile konutu şerhi, genellikle boşanma davası sürecinde mülkiyet hakkını korumak amacıyla konulur. Ancak boşanma kararı ile birlikte artık bu koruma gereksiz hale gelir ve aile konutu şerhi kaldırılabilir.

Aile konutu şerhinin kalkması, tapu kütüğünde yapılan resmi bir işlem olduğu için bu sürecin doğru bir şekilde yürütülmesi önemlidir. Boşanma kararı çıktıktan sonra tapu müdürlüğüne başvurularak aile konutu şerhinin kaldırılması talep edilebilir. Bu şekilde aile konutu şerhinin kalkması sağlanabilir ve tapu kütüğü güncellenmiş olacaktır.
 
Geri
Üst