AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosanma davasi acarsa haklari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.340
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boşanma davası açarsa hakları nelerdir?​

Boşanma davasında kadının yasal hakları, çocuğun tedbiren velayetini talep etme hakkı, kadın için tedbir, iştirak, yoksulluk, çocuk için tedbir nafakası, maddi- manevi tazminat, ziynet eşyası alacakları, mal rejiminden doğan alacak, aile konutu şerhi isteme şeklindedir.

Boşanma celbi kaç günde gider?​

Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında, dava dilekçesinin ve tebligatın tebliğ edilme makul süresi 37 gün olarak belirlenmiştir.
Boşanma celbi alınmazsa ne olur?​
İlanen tebligatın anlamı şudur; davalı tebligatı almak istemese bile tebligat mahalle muhtarlığına bırakılır ve tebliğ edilmiş sayılır. Boşanma davasında davalı kişi davayı geciktirmek için tebligat almamak istese de bu davranışı en fazla 10 gün gecikme yaratmaktadır.

Anlaşmalı boşanmada Kesin Karar ne zaman çıkar?​

Anlaşmalı boşanmada Kesin Karar ne zaman çıkar?
Boşanma kararının kesinleşmesi ve temyiz 15 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Hakimin vermiş olduğu gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir.

Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse ne olur?​

Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse ne olur?
Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse davanın anlaşmalı olarak devam etmesi mümkün olmayacaktır. Kişilerin boşanmak istememeleri durumunda mahkemenin gerekçeyi yeterli görmemesi durumunda davayı bir sonraki celseye ertelemesine de karar verilebilir.

Ne kadar uzun süre boşanma davası açabilir?​

Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir.

Boşanmak isteyen taraflardan biri nüsha davasını açabilir.?​

Boşanmak isteyen taraflardan biri iki nüsha dava dilekçesi, varsa eklemek istediği belgeleri ve nüfus cüzdan fotokopisini ekleyerek boşanma davasını avukatsız olarak kendisi de açabilir. Çekişmeli boşanma davasına bakmaya yetkili mahkeme şu şekilde belirlenir: Davalı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesinde boşanma davası açılabilir.
Çekişmeli boşanma davasında taraflar boşanmak istiyorsa?​
Ancak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır. Hakim, her iki tarafı dinleyerek boşanma talebiniin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Çekişmeli boşanma davası, ispat açısından bir tartışma sürecinin yürütüldüğü bir dava türüdür.

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme?​

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme?
Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
 
Boşanma davası açan bir kadının sahip olduğu yasal haklar arasında çocuğunun tedbiren velayetini talep etme hakkı, tedbir, iştirak, yoksulluk, çocuk için tedbir nafakası, maddi-manevi tazminat, ziynet eşyası alacakları, mal rejiminden doğan alacak ve aile konutu şerhi isteme gibi haklar bulunmaktadır. Boşanma davasında dava dilekçesinin ve tebligatın tebliğ edilme süresi genellikle 37 gün olarak belirlenmiştir.

Eğer boşanma celbi alınmazsa, ilanen tebligat işlemi gerçekleştirilir. Bu durumda davalı tebligatı almak istemese dahi tebliğ mahalle muhtarlığına bırakılır ve tebliğ edilmiş sayılır. Boşanma davasında davalı tarafın tebligatı almamak istemesi dava sürecini en fazla 10 gün geciktirebilir.

Anlaşmalı boşanmada kesin kararın çıkması ve temyiz sürecinin tamamlanması genellikle 15 gün içinde gerçekleşmektedir. Hakimin vermiş olduğu gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir.

Kadın boşanma davası açarsa ancak erkek kabul etmezse, davanın anlaşmalı olarak devam etmesi mümkün olmayacaktır. Mahkeme, tarafların kararlı bir şekilde boşanmak istemediğini düşünüyorsa, durumu değerlendirerek dava sürecini erteleyebilir.

Eşlerden birinin diğerini terk etmesi veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmemesi durumunda 6 ay süren ayrılığın ardından terk edilen eş boşanma davası açabilir.

Boşanma davaları avukatsız da açılabilir. Taraflardan biri, iki nüsha dava dilekçesi, eklemek istediği belgeler ve nüfus cüzdan fotokopisini ekleyerek boşanma davasını açabilir. Çekişmeli boşanma davasına bakmaya yetkili mahkeme genellikle davalı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesidir.

Çekişmeli boşanma davasında taraflar anlaşarak boşanmak istiyorlarsa, her iki tarafın duruşmada hazır olması gerekmektedir. Hakim, tarafları dinleyerek boşanma talebinin özgür iradeyle verilip verilmediğini kontrol etmelidir. Çekişmeli boşanma davası genellikle ispat sürecini içeren bir dava türüdür.

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı ay içinde birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Bu mahkeme boşanma veya ayrılık davalarında yetkili olacaktır.
 
Geri
Üst