AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosandiktan sonra emekli Ikramiyesinden pay alinabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.451
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bosandiktan sonra emekli Ikramiyesinden pay alınabilir mi?​

Mal rejimi tasfiyesi emeklilik ikramiyesi kıdem tazminatı boşanma sonrasında ve mal rejimi tasfiyesi bittikten sonra ödenmiş olabilir. Eğer mal tasfiyesi tarihinde tazminatlar, ödemeler harcanmış, tüketilmiş ve mevcut değilse eşin katılma alacağı için hesaplamalara katılmaz.

Evlenip bosanan kadın eski kocasının maaşını alabilir mi?​

Evlenip bosanan kadın eski kocasının maaşını alabilir mi?
1- Eğer sigortalı ölmeden önce eşler boşanmışlar ve boşanmaya ilişkin mahkeme kararı kesinleşmişse, bu durumda aralarındaki evlilik bağı ölüm tarihinden önce sona ermiş olacağından, kadın ölen eski eşi üzerinden ölüm aylığı alamaz.

Emekli eş ölüm aylığı alabilir mi?​

Emekli eş ölüm aylığı alabilir mi?
2008 öncesi 4/a’dan (SSK) ölüm aylığı alan eş, 2008 sonrası Emekli Sandığından yaşlılık aylığı alırsa eşinden aldığı ölüm aylığı ödenmeye devam edilir.

Iş göremezlik tazminatı edinilmiş mal mıdır?​

Bu kapsamda; emekli maaşı, emekli ikramiyesi, kıdem tazminatı, maluliyet aylığı, yaşlılık aylığı, işsizlik tazminatı, destekte yoksun kalma tazminatı, oyak ve benzeri yardım sandıklarından yapılan ödemeler, işten çıkarılma karşılığı alınan tazminatlar, dul ve yetim aylığı, isteğe bağlı yapılan sigortalılık sonucu …

Bireysel emeklilik maaşı edinilmiş mal mıdır?​

Bireysel emeklilik maaşı edinilmiş mal mıdır?
Bireysel emeklilikte biriken para, primleri edinilmiş mal grubundan karşılanmışsa edinilmiş mal, kişisel mal grubundan karşılanmışsa da kişisel mal sayılacaktır. Bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir.”

Nafaka alırken dul maaşı alabilir mi?​

Nafaka alırken dul maaşı alabilir mi?
Eşinden nafaka alan kadınlar dul maaşı alamazlar. Ancak nafaka alan kadınların yetim aylığı alıp alamayacaklarına dair mevzuatta kesin bir bilgi yoktur. Bu nedenle eşinden yoksulluk nafakası alan bir kadın aynı zamanda yetim aylığı da alabilmektedir.

Çeyiz parası sonrası annenin maaşından kesilir mi?​

Çeyiz Parası Annenin Maaşından Kesilir mi? Ancak başvuru yapılmadığı takdirde maaşın tamamı dul eşe kalıyor. Eğer yetim maaşının tamamını dul eş alıyorsa, yetim kız çocuğuna çeyiz parası verilmesi halinde dul eşin maaşında kesilme görülebiliyor.

Eşi ölen emekli kadın kocasının maaşının ne kadarını alır?​

Eşi ölen emekli kadın kocasının maaşının ne kadarını alır?
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır.

Ölen emeklinin eşine maaş Bağlanmasi için ne yapmak gerekir?​

Ölen emeklinin eşine maaş Bağlanmasi için ne yapmak gerekir?
Maaşın bağlanması için sigorta kurumuna en az 5 yıl prim yatırılmış olması gerekir. Ölen eşten maaş alan dul eş yeniden evlenirse ölüm aylığı kesilir. İkinci eş de ölürse sadece bir eşten aylık bağlanır. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır.
 
Boşandıktan sonra emekli ikramiyesinden pay alınabilir mi sorusuna gelirsek; mal rejimi tasfiyesi sonucunda ödenmiş olan kıdem tazminatı veya emeklilik ikramiyesi, boşanma sonrasında eşler arasında paylaşılabilir. Ancak mal tasfiyesi tamamlandıktan sonra bu ödemeler harcanmış veya mevcut değilse, eşin katılma alacağı hesaplamalara dahil edilmez. Yani bu durum, boşanmanın detaylarına ve mal varlığının durumuna göre değişebilir.

Evlenip boşanan kadının eski kocasının maaşını alıp alamayacağına gelirsek; eğer sigortalı ölmeden önce eşler boşanmış ve mahkeme kararı kesinleşmişse, evlilik bağı ölüm tarihinden önce sona erdiği için kadın ölen eski eşi üzerinden ölüm aylığı alamaz.

Emekli eşin ölüm aylığı alıp alamayacağı sorusunda ise; SSK kapsamında ölüm aylığı alan bir eş, Emekli Sandığı'ndan yaşlılık aylığı almaya başlarsa ölüm aylığı ödenmeye devam edilir. Yani eş, farklı kurum ve aylık çeşitleri arasında geçiş yapsa bile ölüm aylığı almaya devam edebilir.

Emekli aylıkları ve tazminatlar, edinilmiş mal olarak kabul edilir. Buna, emekli maaşı, emekli ikramiyesi, kıdem tazminatı, yaşlılık aylığı gibi ödemeler örnek verilebilir. Bu ödemeler, kişisel mal grubundan mı yoksa edinilmiş mal grubundan mı karşılanmıştır önemli bir ayrımdır.

Nafaka alırken dul maaşı alınıp alınamayacağı konusunda net bir hüküm olmamakla birlikte genel olarak, nafaka alan bir kadın aynı zamanda dul aylığı da alabilmektedir. Ancak durum mevzuata ve mahkeme kararlarına göre değişebilir, bu nedenle detaylı bir inceleme gerekebilir.

Çeyiz parası ile ilgili olarak, başvuru yapılmadığı durumlarda maaş dul eşe kalabilir. Ancak yetim maaşının tamamını alıyorsa ve aynı zamanda çeyiz parası alıyorsa, maaşında kesinti olabilir.

Eşi ölen emekli kadının kocasının maaşının ne kadarını alacağı ise, sigortalının eşi için belirlenen ölüm aylığının %50'sidir. Eğer sigortalının çocuğu yoksa ve hak sahibi eş ise %75 oranında aylık bağlanabilir.

Ölen emeklinin eşine aylık bağlanması için en az 5 yıl prim ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, dul eşin evlenmesi durumunda ölüm aylığı kesilir ve ikinci kez evlenirse sadece bir eşten aylık bağlanır. Bu süreçte sigorta kurumuna gerekli belgelerle başvuruda bulunulmalıdır.
 
Geri
Üst