AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bosandigi esiyle tekrar evlenen var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Boşandığı eşiyle tekrar evlenen var mı?​

Ama resmi olarak ayrıldığı yani boşandığı eski eşi ile tekrar evlilik yapması mümkündür. Bunun için iddet müddeti beklemeye gerek yoktur. Bekleme süresinin amacı boşanma sonrasında gebelik durumunda doğacak çocuğun soyunun tayin edilmesidir. Eski eş ile tekrar birleşme yani evlilik gerçekleştirebilir.

Boşanan kadın ve erkek tekrar eski eşiyle evlenebilir mi?​

Boşandığınız eski eşinizden başka biriyle evlenecekseniz öncelikle aile mahkemesine başvuru yapmalı, akabinde hakim tarafından sevk yazısıyla düzenlenecek doktor raporu aile mahkemesine sunulmalıdır. Sonucu hakim tarafından tesis edilecek karar ile 300 günlük iddet müddetini beklemeksizin evlenebilirsiniz.
Imam nikahlı bir kadın nasıl boşanır?​
Kadın eşine kendisinden boşanmak istediğini söyleyebilir ve eşi de buna yönelik boşanma teklifinde bulunabilir. Eğer kocası bu teklifi kabul eder ise karı koca boşanabilirler. Nikah, erkeğin eşine “boş ol” kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.

Boşol boşol boşol dedikten sonra ne olur?​

Boşol boşol boşol dedikten sonra ne olur?
Talak-ı selase’ye göre erkek karısını üç defa üst üste “boş ol!” diyerek boşamışsa, iki şahit getirmesi gerekmeden, üç boşanmanın birleştiğine hükmedilmiş ve boşanma resmen gerçekleşebilmiştir. Bundan sonra artık eşler birbirine haram sayılmışlardır.

3 kere boş ol demek nikah düşer mi?​

3 kere boş ol demek nikah düşer mi?
Hanbel, el-Müsned, IV, 215). Din İşleri Yüksek Kurulu’nun benimsediği görüşe göre, aynı anda veya aynı temizlik süresi içinde verilen “üç talak”, “bir talak” olarak gerçekleşir. Dolayısıyla erkeğin, eşini aynı anda üç defa boşamasıyla bir talak hakkı gitmiş olur.
Eğer bekleme süresi kararına karşı dava açılmadıysa veya dava geri çevrildiyse kadın evlilik gerçekleştiremez. Ama resmi olarak ayrıldığı yani boşandığı eski eşi ile tekrar evlilik yapması mümkündür.

Boşanan kadın neden 300 gün bekler?​

İddet Müddeti, bekleme süresi anlamına gelmektedir. Evliliği sona eren kadının, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün içerisinde evlenmesine olanak tanımamaktadır. Bunun temel nedeni ise kadının hamile olma ihtimali ve doğacak çocuğun korunmasının sağlanmasıdır.

İddet müddetinin kaldırılması için ne gerekli?​

İddet süresinin kaldırılması da dava yoluyla mümkün olmaktadır. Türk Medeni Kanunumuzun 132. maddesinin 2. ve 3. fıkraları: “Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”
Hüllede cinsel ilişkiye girilir mi?​
Cinsel ilişkinin varlığı için en az: “Erkek cinsel organının baş kısmı, kadın cinsel organının içinde gözden kaybolana kadar içine girecek.” Boşadığın karını, başkasına elletirmeden tekrar onunla evlenemezsin. Elletme miktarı da en az gaybubet-i haşefe kadar olmalıdır.

Dinen boşanan eşler tekrar ne zaman evlenebilir?​

Dinen boşanan eşler tekrar ne zaman evlenebilir?
Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır.

İddet müddeti kaldırılması davası ne kadar sürer?​

İddet müddeti kaldırılması davası ne kadar sürer?
İddet müddeti kendiliğinden bu sürenin (boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 300 gün) sona ermesiyle kalkar. Bu süreyi beklemek istemeyen taraf, mahkeme kanalıyla iddet müddetinin kaldırılması davası açma yoluna başvurmalıdır.

İddet süresinin bittiği nasıl anlaşılır?​

İddet süresinin hesabı için her şeyden önce gereken bilgi, boşanma kararının ne zaman kesinleştiğidir. Eğer boşanma kararının kesinleştiği tarih net olarak biliniyorsa bu tarihin üzerine 300 gün eklenerek iddet süresinin ne zaman sona erdiği hesaplanabilir.

Ayni ESLE tekrar evlenmek icin ne kadar süre gerekli?​

Boşanma davasından sonra kadının yeniden evlenebilmesi için boşandığı tarihten itibaren 300 gün (10 ay) beklemesi gerekmektedir. Kadının boşanma tarihinden itibaren olan tarih, boşanma davasının kesinleştiği tarihtir.
İddet müddeti kararı nasıl alınır?​
Boşanma davası gerçekleştikten sonra kadının başka birisiyle evlenmek için beklemesi gereken bir müddet vardır, bu müddete iddet müddeti denilmektedir. Bu süre zarfında kadının evlenebilmesi için iddet müddetinin kaldırılması için dava açması gerekmektedir.

1 Talâktan sonra nikâh gerekir mi?​

1 Talâktan sonra nikâh gerekir mi?
Talâk Çeşitleri. Talâk, evliliği sürdürebilmek için yeni akde ihtiyaç bulunup bulunmaması açısından “ric’î” ve “bâin”, Kur’an ve Sünnet’e uygunluk açısından “sünnî” ve “bid’î” kısımlarına ayrılır. 1. Ric’î talâk. Erkeğin yeni nikâh akdine gerek kalmadan iddet süresi içinde eşine dönebildiği boşamadır.

Bir kadın kocasına boş ol derse nikah düşer mi?​

Bir kadın kocasına boş ol derse nikah düşer mi?
Ancak tehdit niyetiyle ‘boşadım, boş ol’ gibi sözler kullansa niyeti ne olursa olsun boşama gerçekleşmiş olur. Çünkü bu kelimeler, sarih olarak talakı ifade etmektedir. Sarih lafızlarla gerçekleştirilen boşamada niyete itibar edilmez.”

3 kere boş ol dedikten sonra ne yapılmalı?​

Dolayısıyla erkeğin, eşini aynı anda üç defa boşamasıyla bir talak hakkı gitmiş olur. Bu durumda boşama ric’i ise taraflar, iddet içinde yeni bir nikâha gerek olmaksızın, boşama bain ise veya iddet bitmiş ise tarafların rızaları ile yeni bir nikâh kıyarak evliliklerini sürdürebilirler.
 
Evet, boşandığı eşiyle tekrar evlenen kişiler bulunmaktadır. Resmi olarak ayrıldığı eski eşiyle tekrar evlilik yapabilmesi mümkündür. İddet müddeti beklemeye gerek olmadan eski eş ile tekrar evlenebilir.

Boşanan kadın ve erkek, eski eşi dışında biriyle evlenmek istediklerinde aile mahkemesine başvurmalı ve hakim tarafından düzenlenen doktor raporu ile 300 günlük iddet müddetini beklemeden evlenebilirler.

Hülle sürecinde cinsel ilişkiye girilmesi konusu ise önceden boşanmış bir çiftin tekrar bir araya gelmek istemeleri durumunda yapılan bir prosedürdür. Bu süreçte cinsel ilişkiye girilmesi, boşanmış olan eşlerin birbirleriyle yeniden evlenebilmelerine olanak sağlayabilir.

Eğer bir kadın nikahla dinen boşandıysa, tekrar evlenebilmesi için erkeğin istediği zaman evlenebilmesine karşın kadının 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır. Bu süre, kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması durumunda veya evliliği sona eren eşlerin yeniden bir araya gelmek istemeleri durumunda mahkeme tarafından kaldırılabilir.

İddet müddeti kaldırılması davası, mahkeme kanalıyla yürütülen bir süreçtir. Bu sürecin ne kadar sürebileceği konusunda kesin bir zaman vermek mümkün değildir, ancak kanuni prosedürlere uyulduğunda mahkeme kararı ile iddet süresi kaldırılabilir.

İddet süresinin bittiği, yani kadının tekrar evlenebileceği tarih ise boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 300 gün eklenerek hesaplanabilir.

Boşanma sonrası aynı kişiyle tekrar evlenmek isteyen bir kadının bekleme süresi genellikle boşandığı tarihten itibaren 300 gün (10 ay) olarak belirlenmiştir.

Boşanma sonrasında iddet müddeti, yani beklemenin sona erdirilmesine dair karar, dava yoluyla alınır. Boşanma sonrası bu müddet içerisinde başka biriyle evlenmek isteyen kadının mahkemeye başvurarak iddet müddetinin kaldırılması için talepte bulunması gerekir.

Talak sonrası tek boşama durumunda, yeni nikah akdi için gerek olmayabilir. Ancak kadının boşama talebi üzerine nikahın düşüp düşmeyeceği durumları, şartlara ve niyetlere göre değişebilir.

Son olarak, eşinin isteğiyle boşanan kadının durumunda, tehdit amaçlı söylenen "boş ol" ifadelerinin gerçek anlamının boşanmayı tetiklediği ve nikahın düşebileceği belirtilmektedir. Bu nedenle söz konusu durumlarda dikkatli olunması önemlidir.
 
Geri
Üst