AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Boşaltım sistemini oluşturan yapı ve organlar ve gorevleri kısaca

haberci

Yeni Üye
Boşaltım sistemini oluşturan yapı ve organlar ve gorevleri kısaca
Vucudunuzda dolaşan kanınız ceşitli maddeleri belirli oranda taşımalıdır Bunun belli bir sınırı vardır Vucudun ic duzeninin korunması icin kan icindeki atık maddelerin vucuttan atılması gerekir Bu atık maddeler, vucuttaki hucrelerden kan yoluyla toplanır Kanın, bunlardan arınmasını sağlayan sistem boşaltım sistemidir Boşaltım sistemi kanın atık maddelerden arınmasını sağlar
Boşaltım sistemini oluşturan yapı ve organlar ile bunların gorevleri;
Bobrekler: Vucudumuzdaki ceşitli atık maddeleri kanımızdan suzer Suzulmeden sonra kalan tuzun ve suyun fazlası ile ure, idrarı oluşturur Bobrekler, oluşan idrarın vucuttan uzaklaştırılması icin gerekli yapılara ulaştırılmasını sağlayan boşaltım organıdır
Bobrek atardamarı: Bobreğe kan getiren ve boşaltım maddelerinin en fazla olduğu damardır
Bobrek toplardamarı: Bobrekte suzulen kanı taşıdığı icin boşaltım maddelerinin en duşuk olduğu damardır
İdrar borusu (ureter): Bobreklerde suzulen idrarı, idrar kesesine taşıyan boru cuklardır
İdrar kesesi: İdrar borusundan gelen idrarın toplandığı kesedir
İdrar kanalı (uretra): İdrarın dışarı atıldığı kanaldır

Boşaltım sistemi, vücuttaki atık maddelerin temizlenmesini ve vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan önemli bir sistemdir. Bu sistemi oluşturan yapılar ve organların görevleri şu şekildedir:

1. Böbrekler: Vücudumuzdaki çeşitli atık maddeleri kanımızdan süzerler. Süzülmeden sonra kalan tuz ve suyun fazlasıyla üre ve idrarı oluştururlar. Oluşan idrarın vücuttan uzaklaştırılması işlemi için gerekli yapıları ulaştıran boşaltım organıdırlar.

2. Böbrek atardamarı: Böbreğe kan taşıyan ve boşaltım maddelerinin en fazla bulunduğu damardır.

3. Böbrek toplardamarı: Böbrekte süzülen kanı taşıdığı için boşaltım maddelerinin en az bulunduğu damardır.

4. İdrar borusu (üreter): Böbreklerde süzülen idrarı idrar kesesine taşıyan borulardır.

5. İdrar kesesi: İdrar borusundan gelen idrarın toplandığı kese olarak görev yapar.

6. İdrar kanalı (üretra): İdrarın dışarı atıldığı kanaldır.

Bu yapılar ve organların uyumlu çalışması sayesinde vücuttaki atık maddeler kan yoluyla temizlenerek vücuttan uzaklaştırılır. Boşaltım sistemi, vücut iç dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar ve sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir.

Geri