- Konu Yazar
- #1
Bordrolu ne demek?
İşverenin çalışanlara ödediği ücretlerin tüm vergi ve kesintilerle birlikte kaydedildiği, işveren tarafından her ay periyodik olarak düzenlenen resmi belgeye maaş bordrosu denir. Aylık kazancın resmi olarak ispatlanmasını sağlayan bir evraktır.Bordro çeşitleri nelerdir?
Bordro çeşitleri nelerdir?Kaç çeşit bordro vardır? Maaş bordrosu ve ücret bordrosu olmak üzere iki adet türü vardır.
Bordro nedir nasıl düzenlenir?
Bordro nedir nasıl düzenlenir?Bordro her ay işveren tarafından düzenlenir, işçiye imzalatılır ve bir nüshası işçide kalır. Bordrolarda; sigorta kesintileri, vergi kesintileri, avanslar, mesai saatleri, tutarları detaylı bir şekilde bulunur. Resmi evrak niteliği taşıyan bir belge olduğu için şartlara uygun düzenlenmesi oldukça önemlidir.
Aylık ücret bordrosu nedir?
Genel ve kısa tabiriyle bordro, “işveren tarafından her ay işçiye ödenmesi gereken ücretin ve ücret üzerinden yapılan yasal ve özel kesintilerin gösterildiği kıymetli bir evraktır.” Maaş bordrosu, işverenin işçiye ücret ödeme yükümlülüğünü beyan ettiğini kanıtlayan belge niteliğindedir.İşçi ücret bordrosunda neler bulunur?
İşçi ücret bordrosunda neler bulunur?5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince maaş bordrosunda şu bilgilerin bulunması gerekiyor:
- İşyeri sicil numarası
- Bordronun düzenlendiği ay.
- Sigortalının adı, soyadı ve sosyal güvenlik sicil numarası
- Ücret ödenen toplam gün sayısı
- Sigortalının ücreti.
- Ödenen ücret tutarı
Bordro Uygulamaları Nedir?
Bordro Uygulamaları Nedir?Personel maaşlarının detaylı biçimde hesaplanmasını gösteren belgeler ise bordro olarak tanımlanır. Hesaplanma işlemlerinin yapılmasına da bordrolama adı verilir. Damga vergisi, SGK gelir vergisi ve asgari geçim indirimi gibi birçok vergi çeşitlerinin hesaplanması da bordro uygulamaları olarak nitelendirilir.
Çarşaf bordro ne demek?
Seçilen aya ait tüm bordroların alt toplamlı bir şekilde verildiği ekrandır.Aylık ücret bordrosu nasıl düzenlenir?
Aylık ücret bordrosu nasıl düzenlenir?Maaş bordrosu nasıl hazırlanır?
- Bordronun oluşturulduğu dönem ve tarih.
- İş yeri sicil numarası
- İşçinin adı soyadı, aldığı ücret, SGK sicil numarası, unvanı, ücret türü
- İşçinin çalışma günleri ve hafta tatillerine bağlı kazançları
- Varsa ek ödemeler (yakacak yardımı, çocuk yardımı, sağlık sigortası)