AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bordro yasal kesintiler nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.494
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bordro yasal kesintiler nedir?​

Türkiye’deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.

Bordro nasıl kesilir?​

İşçiden yapılacak olan kesintiler;
- SSK primi işçinin payı = Brüt ücret x .
- İşsizlik sigortası işçinin payı = Brüt ücret x %1.
- Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı)
- Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x .
- Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.

Mesai ücretinden vergi kesilir mi?​

Mesai ücretinden vergi kesilir mi?
Fazla mesai ücreti ve yan ücretlerden kesinti olacak mı? Çalışanların ücret gelirinin, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin brüt tutarı kadar olması hâlinde, brüt tutardan, işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi kesintisi yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

GV kesintisi nedir?​

GV kesintisi nedir?
Kısaca vergi dilimi, devletin çalışanların gelirleri üzerinden yaptığı oransal bir kesintidir. Vergi matrahı ise işçinin brüt ücreti üzerinden SGK işçi payı ile işsizlik sigortası işçi payının düşülmesi ile birlikte oluşan yeni tutardır. Bu tutar gelir vergisi matrahı olarak adlandırılır.

Maaş bordrosu ne için gerekli?​

Hangi aylarda ne kadar maaş alındığı, ne kadar ikramiye alındığı, maaşlardaki kesintiler gibi pek çok bilgi maaş bordrosu ile öğrenilebilir. TC kimlik numarası, emekli sicil numarası, memuriyet sicil numarası, sene, ay ve istihdam türü bilgileri ile maaş bordrosuna ulaşmak mümkündür.

Gelir vergisi 2022 ne zaman?​

Kira gelir beyannamesinde bulunmak isteyen vatandaşlar internet sitesi üzerinden gerekli işlemleri yapabilecek. Vatandaşların 2022 yılında beyannamede bulunabilmesi için son tarih 31 Mart 2022 Perşembe olacak. 31 Mart 2022 itibariyle kira beyannameleri son bulacak.

Asgari ücrette gelir vergisi ne kadar 2022?​

Asgari ücrette gelir vergisi ne kadar 2022?
Vergi 2022-022
| NET ÜCRET
G. Gelir Vergisi Matrahı (A-B-C) | 11.085,88 | 11.889,61
H. Hesaplanan Gelir Vergisi | 1.662,88 | 1.783,44
I. Asgari Ücret Vergi İstisna Tutarı | 638,01 | –
J. Kesilecek Gelir Vergisi %15 (H-I) | 1.024,87 | 1.783,44

Büyük ikramiyenin vergisi ne kadar?​

Büyük ikramiyenin vergisi ne kadar?
– 2021 yılında Sisal Şans’ın yaptığı tüm çekilişlerde 7.703TL’nin üzerindeki kazanılan ikramiyelere %20 vergi geldi. 01.01.2022 tarihinden itibaren ise talihlilerin kazanacağı 10.491TL’nin üzerindeki ikramiyelerden %20 veraset ve intikal vergisi alınacaktır.

Nesine vergi kesintisi ne kadar?​

Kazanılan tutarın, bu rakamın (10.491 TL) üstünde olması durumunda ise 10.491 TL’yi aşan ikramiye miktarı, kanuna göre %20 oranında vergilendirilmektedir. İlgili tutar 01.01.2022 tarihinden sonra yapılan kuponlar için geçerlidir.

Fazla mesai net mi brüt mu?​

Bu ödemeler, ücret bordrolarında ve ücret hesap pusulalarında açıkça gösterilir. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma brüt ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenmesi gereklidir.
 
Türkiye'deki bordro sistemi içerisinde yer alan yasal kesintiler genellikle sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanır. Bu kesintiler işçi ve işveren arasındaki yasal yükümlülükleri belirler ve işçinin maaşından kesilir. Ayrıca mesai ücretinden de vergi kesilebilir ancak bu durum asgari ücretin brüt tutarından fazla olduğunda gerçekleşir.

Bordro kesiminde, işçiden yapılacak olan kesintiler aşağıdaki gibidir:
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi işçi payı = Brüt ücret x % (belirli bir oran)
- İşsizlik Sigortası primi işçi payı = Brüt ücret x %1
- Gelir vergisi matrahı = Brüt ücret - (SGK işçi payı + İşsizlik Sigortası işçi payı)
- Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x % (vergi dilimi oranı)
- Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759

Ayrıca, mesai ücretinden de işçi payı olarak sosyal güvenlik primi ve işsizlik sigortası primi kesintisi yapılabilir. Ancak, brüt ücretin asgari ücretin brüt tutarına eşit veya daha düşük olduğu durumlarda gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmaz.

Gelir Vergisi (GV) kesintisi, devletin çalışanların gelirleri üzerinden yaptığı oransal bir kesintidir. Vergi matrahı, işçinin brüt ücreti üzerinden SGK işçi payı ile işsizlik sigortası işçi payının düşülmesiyle belirlenen bir tutardır. Bu tutar gelir vergisi matrahı olarak adlandırılır.

Maaş bordrosu, çalışanların aldığı maaşın detaylarını gösteren bir belgedir. Bu belgede hangi aylarda ne kadar maaş alındığı, ikramiye miktarları, kesintiler vb. bilgiler bulunur. TC Kimlik numarası, emekli sicil numarası, memuriyet sicil numarası gibi bilgilerle maaş bordrosuna ulaşılabilir ve çalışanların mali durumlarını takip etmelerine yardımcı olur.
 
Geri
Üst