AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bordro nasil hazirlanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.200
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bordro nasıl hazırlanır?​

Maaş bordrosu nasıl hazırlanır?
- Bordronun oluşturulduğu dönem ve tarih.
- İş yeri sicil numarası
- İşçinin adı soyadı, aldığı ücret, SGK sicil numarası, unvanı, ücret türü
- İşçinin çalışma günleri ve hafta tatillerine bağlı kazançları
- Varsa ek ödemeler (yakacak yardımı, çocuk yardımı, sağlık sigortası)

Bordro imzalamak zorunlu mu?​

Bordro (Ücret Hesap Pusulası) İmzalarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar!.. İş yasasının 37. Maddesine göre; “İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.

Bordro nedir nasıl hesaplanır?​

Bordro nedir nasıl hesaplanır?
Maaş Bordrosu Nasıl Hazırlanır?
- SSK primi işçinin payı = Brüt ücret x %14.
- İşsizlik sigortası işçinin payı = Brüt ücret x %1.
- Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı)
- Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15.
- Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.

Imzasız bordro geçerli mi?​

Imzasız bordro geçerli mi?
Ücret ödeme bordrolarının imzasız olması halinde ücrete ilişkin iddialar tanık dahil her türlü delille ispat edilebilecektir. Bu durumda işçi imzasının olmadığı bordroya ilişkin ücret iddiasını şahit vb. ile kolaylıkla ispat edebilecektir.

Maaş bordrosu olmazsa ne olur?​

İşveren her ay için işçilerine ayrı ayrı ücret pusulası düzenleyerek vermek zorundadır vermediği takdirde 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 102. Maddesinin (b) bendi gereğince idari para cezası uygulanır.

Bordroda yazanlar ne demek?​

İş Kanunu’na göre maaş bordrosunda yer alması gerekenler; İşçinin adı soyadı Ödemenin yapıldığı gün ve bulunduğu dönem. Ekstra çalışma, hafta sonu tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemelerin miktarı

Aylık maaş hesaplama nasıl yapılır?​

Aylık maaş hesaplama nasıl yapılır?
Brüt maaş hesaplaması Brüt Maaş = Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi kullanılarak yapılır. Net maaş hesaplamasında ise Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır.

Bordro Nasıl Hesaplanır 2022?​

Bordro Nasıl Hesaplanır 2022?
2022 yılında uygulanacak önemli değişiklikler şu şekildedir;
- Tüm çalışanların ücret ve maaşlarının asgari ücrete kadar olan tutarı, gelir ve damga vergisinden istisna tutulacaktır.
- Kümülatif vergi matrahı hesabında, asgari ücretten terkini yapılan gelir vergisi matrahı dikkate alınarak ilerlenecektir.
 
Bordro hazırlamanın detaylarına baktığımızda bir maaş bordrosunun nasıl oluşturulduğuyla ilgili bilgiler şöyle sıralanabilir:

1. Bordronun oluşturulduğu dönem ve tarih belirtilmeli.
2. İş yerinin sicil numarası bordroda yer almalı.
3. İşçinin adı soyadı, aldığı ücret, SGK sicil numarası, unvanı ve ücret türü gibi kişisel bilgileri gösteren detaylar bulunmalı.
4. İşçinin çalışma günleri ve hafta tatillerine bağlı kazançları bordroda yer almalı.
5. Varsa ek ödemeler (yakacak yardımı, çocuk yardımı, sağlık sigortası gibi) belirtilmelidir.

Bordronun imzalanıp imzalanması zorunluluğuna gelindiğinde ise, iş yasasının 37. maddesine göre, işverenin iş yerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya iş yerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorunda olduğunu belirtiyor. İşçinin bordroyu imzalaması önemli olup, imzasız bordroların da geçerli olabileceği ancak bu durumda ücrete ilişkin iddiaların diğer delillerle ispat edilebileceği ifade edilmektedir.

Bordroda yer alması gerekenlerin İş Kanunu'na göre işçinin adı soyadı, ödemenin yapıldığı gün ve dönem, ekstra çalışma, hafta sonu tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi ek ücretlerin miktarı gibi detayları içerdiği biliniyor. Eğer işveren maaş bordrosu düzenlemeyi ihmal ederse, her ay için işçilere ayrı ayrı ücret pusulası düzenlemek ve vermek zorundadır. Aksi takdirde işveren, İş Kanunu'nun 102. maddesinin (b) bendi gereği idari para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Aylık maaş hesaplaması yapılırken ise brüt maaş hesaplamasında net maaşa SGK primi, işsizlik primi, gelir vergisi, damga vergisi eklenerek ulaşılır. Net maaş hesaplamasında ise brüt maaştan SGK primi, işsizlik primi, gelir vergisi, damga vergisi çıkarılarak net maaş bulunur.

2022'de bordro hesaplamalarında önemli değişiklikler gözlemlenmektedir. Örneğin, tüm çalışanların ücret ve maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmı, gelir ve damga vergisinden istisna tutulacaktır. Ayrıca kümülatif vergi matrahı hesabında, asgari ücretten terkin edilen gelir vergisi matrahı dikkate alınarak ilerleme sağlanacaktır. Bu gibi değişikliklerin bordro hazırlama süreçlerinde önemli etkileri olacağı unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst