AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Borcun yenilenmesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.598
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Borcun yenilenmesi ne demek?​

Yenileme, borcu sona erdiren nedenlerden biridir. Borcun yenilenmesi, alacaklı ve borçlu arasında yapılan bir sözleşme ile gerçekleşir. Buna “yenileme sözleşmesi” denir. Bu sözleşme, tarafların eski bir borç yerine yeni bir borcu geçirme iradelerinden oluşur5.

Sözleşmenin yenilenmesi nedir?​

Bir borcu ya da sözleşmeyi sonlandırırken, tek bir işlemle yenisini kuran sözleşmenin adıdır. Türk Borçlar Kanunu’nun 133. ve 134. maddelerinde düzenlenmiştir. Ayrıca sürekli edimli borç ilişkilerinde “mevcut sözleşmenin” sürmesine de “yenileme” denmektedir.

Borcun yenilenmesi tecdit nedir?​

Borcun yenilenmesi tecdit nedir?
Kısacası yenileme (tecdit) ile yenilenen borç ilişkisi değil, bu ilişkiden doğmuş borç veya borçlardır. Bir borcun yerine yenisinin geçmesi suretiyle eski borcun sona erdirilmesi sözleşmesine yenileme (Neuerung=Novation) denir. Borç ilişkisinde değil dar anlamda borçta söz konusudur.

Borcun yenilenmesi borcu sona erdirir mi?​

Borcun yenilenmesi borcu sona erdirir mi?
Yenileme, tarafların yeni bir borç ilişkisi kurmak suretiyle eski borcu sona erdirmeleridir (Eren, 2001: 1251; Koyuncuoğlu, 1972: 49). Yenileme, dar anlamda bir sona erme sebebidir zira borç ilişkisini değil, borcu sona erdirir.

Borcun nakli ne demek?​

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 196 ve devamı maddelerinde düzenlen- miş olan borcun nakli, alacaklı ile borcu üstlenen kişi arasında yapılan ve o ana kadar alacaklıya karşı borçlu olan kişinin ilgili borç ilişkisinden doğan belli bir borcunun üstlenen kişiye geçmesi sonucunu doğuran bir hukuki işlemdir.

Taşınır satışının konusu nedir?​

Taşınır satış sözleşmesi, karşılıklı iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Satıcının borcu taşınırın zilyetliğini mülkiyeti geçirmek amacıyla alıcıya devretmektir. Alıcının borcu ise taşınır satış bedelinin ödenmesi ve satılan taşınırın devralınmasıdır.

Vekalet sözleşmesi vekilin borçları nelerdir?​

Vekalet sözleşmesi vekilin borçları nelerdir?
Bunlar başlıca; vekilin vekâletinin sınırları içinde iş görme edimini sadakat ve özen ile yapma borcu, vekilin vekâlet verenin iradesine, talimatına uygun hareket etme borcu, vekilin sır saklama borcu, vekilin işi şahsen ifa borcu ve vekilin hesap verme borcu oluşturmaktadır.

Hakkı sona erdiren sebepler nelerdir?​

Hakkı sona erdiren sebepler nelerdir?
Hakkı sona erdiren başlıca olaylar; ölüm, eşyanın yok olması, mücbir sebep, kaza ve belli bir zamanın geçmesidir. Hakkı sona erdiren olaylardan en önemlisi ölümdür. Kişinin ölmesiyle kişilik de sona ereceğinden, ona bağlı olan haklar da sona ermektedir.
Borcun nakli nasıl olur?​
Borcun devredilmesi için eski ve yeni borçlu aralarında bir sözleşme yapabilirler. Buna borcun iç üstlenilmesi sözleşmesi adı verilir. Bu sözleşmeyle mevcut borçlu, borcunu yeni borçluya devreder. Yeni borçlu da borçluyu alacaklıya karşı olan borcundan kurtarmayı üstlenir.
Yenileme, borcu sona erdiren nedenlerden biridir. Bir borcun yerine yenisinin geçmesi suretiyle eski borcun sona erdirilmesi olarak tanımlanan yenileme, Alman Hukukunun aksine borç ilişkisinde (geniş anlamda borç ilişkisi) değil, borçta (dar anlamda borç ilişkisi) söz konusu olur3.
Olağanüstü fesih nasıl yapılır?​
OLAĞANÜSTÜ FESHİ Anılan maddeye göre; “Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.

Ipotekli borç senedi vermek yenileme sayılır mı?​

Ipotekli borç senedi vermek yenileme sayılır mı?
Madde 133 – Yeni bir borçla mevcut bir borcun sona erdirilmesi, ancak tarafların bu yöndeki açık iradesi ile olur. Özellikle mevcut borç için kambiyo taahhüdünde bulunulması veya yeni bir alacak senedi ya da yeni bir kefalet senedi düzenlenmesi, tarafların açık yenileme iradeleri olmadıkça yenileme sayılmaz.

Olağan Fesih ne demek?​

Olağan Fesih ne demek?
12 Olağan fesih belirsiz süreli bir sözleşmenin her- hangi bir sebep göstermek mecburiyetinde olmaksızın tek taraflı ve geleceğe etkili olarak sona erdirilmesidir.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi feshi nasıl yapılır?​

İnşaat sözleşmeleri tarafların anlaşması veya mahkeme kararı ile feshedilir. Arsa sahibi ile müteahhit karşılıklı anlaşarak kat karşılığı sözleşmesini feshedebilirler. Bunun dışında sözleşmenin feshine mahkeme tarafından karar verilir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi geriye etkili veya ileriye etkili olabilir.

Fesih nasıl bir haktır?​

İş sözleşmesi, fesih beyanının ulaşmasıyla ya da ulaşmasından sonra belirli bir sürenin geçmesiyle sona erebilir. Zira fesih sebebi haklı sebebe daya- nıyorsa, fesih beyanının muhataba varmasıyla sözleşme sona erer. Fakat haklı sebep dışındaki fesih hallerinde yasal sürelerin geçmesi ile iş sözleşmesi son bulur.

Borcu sona erdiren durumlar nedir?​

Borcu sona erdiren durumlar nedir?
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Bir borcun yerine yenisinin geçmesi suretiyle eski borcun sona erdirilmesi sözleşmesine yenileme (Neuerung=Novation) denir. Borç ilişkisinde değil dar anlamda borçta söz konusudur. Örneğin satım sözleşmesinde satım parası borcu yenilendiğinde satım sözleşmesi eskiden olduğu gibi geçerli şekilde varlığını devam ettirir.

TBK m 26 27 Borçlar hukukunda hangi ilkeyi sınırlandırır?​

TBK m 26 27 Borçlar hukukunda hangi ilkeyi sınırlandırır?
Her ikisi de “Sözleşmenin içeriği” başlığı altında düzenlenen bu hükümler (TBK m. 26-27) bize göstermektedir ki; sözleşmenin içeriğini belirleme özgürlü ğü hukukumuzda temel bir ilke olarak benimsenmiştir ve TBK m. 27 bu özgür lüğe getirilen en önemli kısıtlamadır.

Yenileme borcu sona erdirir mi?​

Borcun Üstlenilmesinde taraf değişir mi?​

Borcun dış üstlenilmesinde yani borcun tam anlamıyla devri halinde, borçlu borcundan kurtulur, devralan yeni borçlu haline gelir. Yanı borç ilişkisinin borçlu tarafı değişir. Alacaklı artık borcunu devralan kişiden isteyebilir, eski borçluya ödeme için başvuramaz.

Sözleşmenin yenilenmesi ne demek?​

Sözleşmenin yenilenmesi ne demek?

Yenileme tecdit ne demek?​

Yenileme tecdit ne demek?
Sözleşmenin meydana geldiği an nasıl belirlenir?​
MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.
Hangisi borcu sona erdirmez?​
ZAMANAŞIMI: Kanunun tayin ettiği şartlarda ve sürede alacaklının hareketsiz kalması halinde alacağın ifasının talep etme yetkisinin sona ermesidir. Gerçek anlamda borcu sona erdirmez. Borçlu dilerse borcu ifa edebilir. İfa ettiği borcun iadesini talep edemez.

Icra borcu başkasına devredilir mi?​

Icra borcu başkasına devredilir mi?
Devralan alacaklı aynı zamanda alacak hakkı üzerinde tasarruf yetkisi kazanır. Böylece alacakla ilgili olarak devir, icra ve dava işlemlerini de devralan kişi yapma yetkisine sahiptir. Bir icra takibi başlatıldıktan sonra da, takibe konu olan hakkın devredilmesi mümkündür.

Borcun nakli sözleşmesi nedir?​

Borcun nakli sözleşmesi nedir?
Borcun Dış Üstlenilmesi (Borcun Nakli) Borcun dış üstlenilmesi, bir borcun borç ilişkisi dışındaki üçüncü bir kişiye nakledilmesinin alacaklı ile borcu üstlenecek olan üçüncü kişi arasında yapılan sözleşme ile yapılmasıdır.

Yenileme hukuki niteliği nedir?​

Tecdit işlemi nedir?​

Bir başka deyişle tecdit, mevcut bir borcu su kut ettirerek yerine başka bir borcu akdi olarak ikame etmektir.
 
Borcun yenilenmesi, bir borcu sona erdiren nedenlerden biridir ve alacaklı ile borçlu arasında yapılan bir sözleşme ile gerçekleşir. Bu sözleşmeye "yenileme sözleşmesi" denir. Yenileme, tarafların eski bir borç yerine yeni bir borcu geçirme iradesiyle gerçekleşir. Borçun yenilenmesi, Türk Borçlar Kanunu'nun 133. ve 134. maddelerinde düzenlenmiştir.

Borcun yenilenmesi, borcu sona erdirir ve bu durum tarafların yeni bir borç ilişkisi kurarak eski borcu sonlandırmalarını ifade eder. Yenileme, dar anlamda bir sona erme sebebi olup, borç ilişkisini değil borcu sona erdirir. Yani, eski borcun yerine yeni bir borcun geçirilmesi suretiyle gerçekleşen bir süreçtir.

Borcun yenilenmesi tecdit ise mevcut borç yerine yeni bir borcun akdedilmesi anlamına gelir. Yenileme ile yenilenen borç ilişkisi değil, bu ilişkiden doğmuş borç veya borçlar değiştirilir. Başka bir deyişle, bir borcun yerine yeni bir borcun geçmesi suretiyle eski borcun sona erdirilmesi söz konusudur.

Bir borcun Ipotekli borç senedi vermek, yenileme olarak sayılmaz. Yenileme, tarafların açık iradesi doğrultusunda yeni bir borç ilişkisi kurup eski borcu sona erdirmelerini gerektirir. Eğer tarafların açıkça yenileme iradesi yoksa, yeni bir borç ilişkisi oluşmaz ve yenileme gerçekleşmez.

Borcun nakli ise alacaklı ile borcu üstlenen kişi arasında yapılan bir sözleşme ile mevcut borcun üstlenen kişiye geçmesini sağlayan hukuki bir işlemdir. Alacaklı ve borçlu arasındaki borç ilişkisinin üçüncü bir kişiye devredilmesini ifade eder.

Vekalet sözleşmesi vekilin çeşitli borçlarını içerir. Bunlar arasında vekilin vekâlet sınırları içinde iş görme edimini sadakat ve özen ile yapma borcu, vekilin vekâlet verenin iradesine ve talimatına uygun hareket etme borcu, vekilin sır saklama borcu, vekilin işi şahsen ifa borcu ve vekilin hesap verme borcu bulunmaktadır.
 
Geri
Üst