Borcun sebepleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.958
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Borcun sebepleri nelerdir?​

Borcun Sebebi Taraflar, borcun konusu ve borcun mahalli borç ilişkisinin gerçekleşmesi için bulunması zorunlu olan, maddi unsurlardır. Ancak borç ilişkisinin doğması için bu unsurlar yeterli değildir. Borcun taraflarını, borcun konusuna (edime, hüküm ve sonucuna) bağlayan, başka bir sebebin daha bulunması gerekir.

Alacaklı Temerrüdünde neden alacaklının kusuru aranmaz?​

Borçlunun bu muaccel borcun ifasını yerine getirmek istemesi ve alacaklının bu isteği haksız sebeple geri çevirmesi ile alacaklı temerrüde düşmüş olur. Alacaklının ifa talebini geri çevirmesinde haklı ise temerrüt yine söz konusu olmayacaktır. Alacaklının temerrüde düşmesinde kusur aranmaz.
Alacaklı, borç ilişkisine konu olan edimin yerine getirilmesini isteme hakkına sahip olan taraftır. Bu edimin yerine getirilmesini isteme hali, borçlunun edimi kendiliğinden yerine getirmemesi halinde ortaya çıkar ve alacaklının talep hakkı olarak tanımlanır.
Alacaklı haklı bir neden olmaksızın borçlunun ifasını reddederse hangi hükümler uygulanır?
Alacaklı borçlu tarafından usulüne uygun yapılan ifa teklifini haklı bir nedene dayanmaksızın kabul etmez ise, alacaklı temerrüdü meyda- na gelir2. Bu durumda ifa engeli, alacaklının hareketsizliğinden kaynaklanmaktadır.
Borç neden doğar?
Bunlar; 1.Hukuki işlemlerden (sözleşmelerden) 2.Haksız fiillerden 3.Sebepsiz zenginleşmeden olmak üzere borç üç şeyden doğar. Bir borç ilişkisinde alacaklı haline gelen tarafın borçludan yerine getirmesini talep edebileceği bir takım haklar ortaya çıkar.

Borcun kaynakları nelerdir hukuk?​

Borçlar hukuku kanununa göre borcun 4 adet kaynağı olabilir. Borçlar sözleşmeden kaynaklanabilir, sözleşmeden kaynaklanabilir, sebepsiz senginleşmeden kaynaklanabilir veya kanununun kendisinden doğabilir. Geçerli bir borcun doğabilmesi için hukukun düzenlediği bir kaynaktan çıkması gerekir.

Alacaklı temerrüdü hangi durumlarda gerçekleşir?​

Alacaklının Temerrüdü «Yapma veya verme edimi gereği gibi kendisine önerilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın onu kabulden veya borçlunun borcunu ifa edebilmesi için kendisi tarafından yapılması gereken hazırlık fiillerini yapmaktan kaçınırsa, temerrüde düşmüş olur.
Maddeye göre, temerrüt için muacceliyet yetmemekte, kural olarak alacaklının ihtarı da aranmaktadır. İhtar, alacaklının talep iradesini borçluya ulaştırmasıdır. Borçlu kusurlu veya kusursuz olsun, yukarda sayılanlar olayda varsa temerrüt gerçekleşir. Başka bir deyişle borçlunun kusuru temerrüt için şart değildir.
Alacakli ne demek?
Alacak hakkına sahip olan gerçek veya tüzel kişi.
Borçlar Hukuku nedir kısaca açıklayınız?
Borçlar hukuku, bir özel hukuk dalıdır ve eşitler arasında meydana gelen ve borç ilişkisi adı verilen hukuki ilişkilerin incelendiği bir disiplindir. Borçlar Kanunu özel hukukta borçlar hukukuna kaynaklık eder ve borçlar hukuku alanına giren borç ilişkilerini düzenleyen bir kanundur.
 
Geri
Üst