AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Borctan kurtulma davasi acilmazsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Borçtan kurtulma davası açılmazsa ne olur?​

Borçtan kurtulma davası açılmaması durumunda yedi günlük süre sonunda itirazın geçici olarak kaldırılması kararı kesinleşir ve geçici hacizler kesin hacze dönüşür. İcra mahkemesi tarafından basit yargılama usulü karar verilen itirazın geçici kaldırılması yolunda, mahkemenin kararı kesin hüküm ifade etmez.

Borçtan kurtulma davası nedir?​

Borçtan kurtulma davası nedir?
Borçtan kurtulma davası, borçlu olmamasına rağmen borçlu olduğu iddia edilen kişinin, aksini kanıtlamak ve borçtan kurtulmak amacıyla açtığı bir menfi tespit davası türüdür.

Borçtan kurtulma davası eda davası mı?​

İİK m.68-68/a’ da belirtilen belgelerden birine sahip olmayan alacaklı, itirazın hükümden düşürülmesin, sağlayabilmek için yalnızca itirazın iptali davası yoluna başvurabilir. Öyle ki; bu dava genel mahkemelerde görülen bir eda ( alacak ) davasıdır.

Icra takibi hangi durumlarda düşer?​

Icra takibi hangi durumlarda düşer?
İcra dosyası eğer herhangi bir işlem yapılmazsa bir sene içerisinde düşmektedir. Fakat zamanaşımı süresine kadar alacaklı olan kişi işlemlere devam ederse ve icra takibi başlatılırsa 10 sene sonra icra takibi silinecektir. Ödeme emrinin bulunulmaması durumunda bir sene içerisinde haciz isteme hakkı düşmektedir.

Borçtan kurtulma davası maddi hukuk davası mıdır?​

Borçtan kurtulma davasında verilen hüküm maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder. Bu nedenle borçlu alacaklıya karşı menfi tespit davası veya istirdat davası açamaz.

Icra dosyası yenilenmezse ne olur?​

Icra dosyası yenilenmezse ne olur?
İcra takibinin düşmesi zamanaşımı Bu vesika hiç bir harç ve resme tabi değildir. Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır.

Borçtan kurtulmak için ne yapmalı?​

Borçtan kurtulmanın 10 yolu
- KREDİ KARTINIZI ATIN VE BİR BÜTÇE HAZIRLAYIN.
- FAİZ ORANLARINIZ İÇİN BASTIRIN.
- EK GELİR İÇİN KENDİNİZİ ZORLAYIN.
- ÖNCELİKLERİ BELİRLEYİN.
- BORÇ LİSTESİ YAPIN.
- BORÇ ÖDERKEN İLİŞKİNİZE ZARAR VERMEYİN.
- BORÇ ÖDERKEN HARCAMA YAPILABİLİR.
- DIŞARIDA YEMEYE SON.
 
Borçtan kurtulma davası açılmazsa, itirazın geçici olarak kaldırılması kararı yedi günlük süre sonunda kesinleşir ve geçici hacizler kesin hacze dönüşür. Bu durumda borçlu, borçtan kurtulma davasını açmamış olduğu için borçlu olduğunu teyit etmiş olduğu anlamına gelir.

Borçtan kurtulma davası, borçlu olmamasına rağmen borçlu olduğu iddia edilen kişinin, aksini kanıtlamak ve borçtan kurtulmak amacıyla açtığı bir menfi tespit davası türüdür. Yani borçlu, borçlu olmadığını kanıtlamak için bu davayı açar ve mahkeme kararıyla borçtan kurtulabilir.

Borçtan kurtulma davası, maddi hukuk davası kapsamında değerlendirilir. Bu davada verilen hüküm maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder. Dolayısıyla borçlu, alacaklıya karşı menfi tespit davası veya istirdat davası açamaz.

Eğer icra dosyası zamanında yenilenmezse, yasal süre içerisinde haciz talebi yapılmaz veya geri alındıktan sonra yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır. Bu durumda icra takibi düşer ve alacaklı olan kişi icra işlemlerine devam edemediği için icra dosyası kapatılır ve borç tahsil edilemez hale gelir.

Borçtan kurtulmak için ise bazı adımlar atılabilir. Örneğin, kredi kartlarınızı kullanmayı bırakarak bir bütçe hazırlayabilir, faiz oranları için mücadele edebilir, ek gelir elde etmek için çaba sarf edebilir, öncelikler belirleyerek borçlarınıza odaklanabilir, borç listesi oluşturabilir ve ödemeleri düzenli bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca, harcamalarınızı kontrol altında tutarak tasarruf edebilir ve dışarıda yeme alışkanlığını azaltarak tasarruf sağlayabilirsiniz.
 
Geri
Üst