AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Borclunun haline munasip evi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Borçlunun haline münasip evi ne demek?​

İcra İflas Kanunu’nun 82/f.1-12. maddesince haczi kabil olmayan mallar arasında sayılan haline münasip ev kavramı borçlunun yaşamını sürdürmesi, barınma ihtiyacını karşılaması için ihtiyaç duyduğu yeri ifade eder.

Borçlunun oturduğu evi haczedilebilir mi?​

Borçlunun oturduğu evi haczedilebilir mi?
İİK’nın 82/12 maddesi gereğince, borçlunun “hâline münasip” evi haczedilemez. Bir meskenin borçlunun hâline uygun olup olmadığı adı geçenin haciz anındaki sosyal durumuna ve borçlu ile ailesinin ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Alacaklı haczedilen malı satın alabilir mi?​

Taşınır malın satışının istenebilmesi için yapılan haczin kesin haciz statüsünde olması gerekir. Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Bu kuralın tek istisnası İİK 113’üncü maddedir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış istemelidir.

Hacizli taşınır malın 2 artırması kaç gün sonra yapılır?​

Hacizli taşınır malın 2 artırması kaç gün sonra yapılır?
İkinci artırmada verilen bedel ne olursa olsun satış yapılır. Malların ikinci artırımda da satılamaması halinde, sürenin bitiminden itibaren 6 ay içinde pazarlık suretiyle satış yapılır.

Haczedilmezlik nedir?​

Genel Olarak Haczedilemezlik Bu kavram, cebri icra hukukunda bir yandan alacaklının alacağına kavuşmasını sağlarken, diğer yandan da borcunu ödemekle yükümlü olan borçlunun haklarına zarar gelmesini engellemek amacı taşıyan ölçülülük ilkesiyle ilgilidir.

Borçlunun haline münasip evi satılır mı?​

Borçlunun haline münasip evi satılır mı?
Borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayan ve sosyal durumlarına göre asgari ölçüyü aşan evin haczi mümkün olup bedelinden hâline münasip bir ev alabileceği miktarı borçluya verilmek şartıyla satılabilir.

Aile evi haciz edilir mi?​

Aile konutu haciz olur mu; aile konutu olarak belirlenmiş olan bir evin eşin şerhi olması durumunda icraya tabi tutulması ya da satışa sunulması söz konusu olmayacaktır. Öncelikle satışın gerçekleşmesi için bu şerhin kaldırılması gerekmektedir. Şerh konulması durumunda icra yolunun kapatıldığının belirtilmesi gerekir.

Ikinci arttırma kac gün sonra?​

Ikinci arttırma kac gün sonra?
İKİNCİ ARTIRMA → İkinci artırma için elektronik ortamda teklif verme süresi ise, birinci artırmadan sonraki 5. gün başlar, en az 10 gün sonrası için belirlenecek ikinci artırmanın tamamlanacağı günden önceki gün sonra erer (6352 sayılı K. İle değişik m. 114/IV).

Meskeniyet ne demek?​

İcra iflas kanununa bakıldığı zaman 82/12 maddesinde konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapıldığı görülür. Meskeniyet iddiasında borçlunun evini, ancak evin kıymeti yüksekse, ev bedelinden haline münasip bir yer satın alabilecek kadar miktarı borçluya bırakarak haczederek satmak anlamına gelir.

Meskeniyet davasını kimler açabilir?​

Meskeniyet davasını kimler açabilir?
Meskeniyet davalarıyla ilgili süreç, İcra ve İflas Kanunu’nun 82. Maddesinde açıklanmıştır. Kanunda ilgili bir ön şart olmadığı için, dava herkes tarafından açılabilir. Bunun yanında borca neden olan sebep, davayı açmak için önemli değildir.

Haline münasip ev davası satışı durdurur mu?​

Meskeniyet iddiası satışı durdurur mu: Hakimin evi haline münasip ev olarak görmesi ve karar vermesi halinde satışı durdurur.
 
Borçlunun haline münasip evi, İcra İflas Kanunu'na göre borçlunun yaşamını sürdürebilmesi ve barınma ihtiyacını karşılayabilmesi için gereken uygun konutu ifade eder. Borçlu ve ailesinin ihtiyaçlarına ve sosyal durumuna göre belirlenen bu ev, genellikle haczedilemez ve satılamaz. Ancak borçlu ve ailesinin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayan ve asgari ölçüyü aşan bir ev ise, bedelinden haline münasip bir ev alabilecek miktar borçluya bırakılarak satılabilir.

Haczedilen bir evin haczedilebilir olup olmaması, borçlunun hâline münasip olup olmadığına ve sosyal durumuna bağlıdır. İİK'nın 82/12 maddesi gereğince, borçlunun hâline münasip evi haczedilemez. Bu kapsamda, borçlunun oturduğu ev genellikle haczedilemez ancak diğer malları haczedilebilir.

Aile evi de genelde aile konutu olarak belirlenmişse, eşin şerhi varsa veya aile konutu niteliğindeyse, icra yoluyla haczedilemez veya satışa sunulamaz. Bu durumda öncelikle şerhin kaldırılması gerekmektedir. Eğer aile evi olarak belirlenmemişse, genel kurallar çerçevesinde haczedilebilir ve satılabilir.

Meskeniyet davasını herkes açabilir, kanunda belirtilen bir ön şart olmaması nedeniyle dava açma hakkı herkese tanınmıştır. Meskeniyet davası, borçlu tarafından veya alacaklı tarafından açılabilir ve mahkeme tarafından değerlendirilir.

Meskeniyet iddiası, hakim tarafından haline münasip ev olarak kabul edildiğinde satışı durdurabilir. Bu durumda evin borçlunun ve ailesinin barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde yeterli olması ve haczedilemezliği belirlenmiş olur.
 

Similar threads

Geri
Üst