AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Borclu anlami ne?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Borçlu anlamı ne?​

Borçlu kelimesi ve sözcüğünün zıt anlamlarını detayları ile derledik. Borçlu kelimesi, borcu olan kişiler için kullanılıyor. Borçlu kelimesinin tam zıt anlamına sahip olan kelimeler arasında, alacaklı kelimesi bulunuyor. Alacaklı kelimesi borçlu sözcüğünün zıt anlamlısıdır.

Borç Türkçe bir kelime mi?​

Borç Türkçe bir kelime mi?
borç – Nişanyan Sözlük. Soğdca pwrç “ödünç alınan veya verilen şey” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca pərəti-ş “ödünç alma veya verme” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Avestaca ve Eski Farsça par- “ödemek” fiilinden türetilmiştir.

Ingilizcede alacaklı ne demek?​

“alacaklı” teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 21 sonuç creditor i. payee i. encumbrancer i.

Ödev ne anlama gelir?​

Ödev ne anlama gelir?
a. 1. Yapılması, yerine getirilmesi, insanlık duygusu, töre ve yasa bakımından gerekli olan iş veya davranış, vazife, vecibe: “Şimdiye kadar ihmal ettiğim için kendimi suçlu saydığım bir ödevi yerine getirdim.” -N. Hikmet.
Borç kelimesinin kökü nedir?​
Soğdca pwrç “ödünç alınan veya verilen para, borç” sözcüğünden alıntıdır. Soğdca sözcük Avesta (Zend) dilinde pərəti-ş “ödünç alma veya verme” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Farsça ve Avesta (Zend) dilinde par- “ödemek” fiilinden türetilmiştir.

Devlete ne kadar borcum var?​

Devlete ne kadar borcum var?
www.gib.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz Vergi dairelerine intikal etmiş trafik cezası, idari para cezası, yurt-kur harcı, yargı harcı ve vergi borcu gibi tüm borçlar artık www.gib.gov.tr adresinden öğrenilebilecek.

Hukuk dilinde ödev nedir?​

Genel irade kuramı’na göre hukuk; toplumdaki insanların karşılıklı olarak birbirleriyle anlaşmalarını dayanak alır ve bunun sonucunda hukuka, toplumsal sözleşme olarak bakar. İnsanların anlaşarak ortaya çıkardığı bu toplumsal sözleşmeye uymaları kendileri için ödev olarak görülür.

Ödev kelimesi nereden gelir?​

Ödev kelimesi nereden gelir?
Ödev, aslında borcunu ödemektir. Öt- “borçlanmak, geçmek” kökünden gelir ve ödünç ile akrabadır. Öğretmen anlattıklarıyla, rehberliğiyle size bir borç verir ve siz yaptığınız ödevle bunun karşılığını ödersiniz.
 
Borçlu kelimesi, genel olarak borcu olan kişiler için kullanılan bir terimdir. Bir kişinin, başka birinden para veya mal alacağı olduğunda o kişi borçlu olarak adlandırılır. Borçlu kelimesinin zıt anlamlısı ise alacaklıdır. Alacaklı, başkalarından bir miktar para veya mal alacağı olan kişiyi ifade eder.

"Borç" kelimesi Türkçe kökenli bir kelimedir. Kelimenin Soğdca kökenli "pwrç" kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Avestaca kökenli "pərəti-ş" kelimesi ile eş kökenli olan "borç" kelimesi, Avestaca ve Eski Farsça kökenli "par-" fiilinden türetilmiştir. Kelimenin kökeni ödemek ve ödünç almak gibi anlamları içermektedir.

"Alacaklı" terimi İngilizcede "creditor" olarak geçmektedir. Anlamları arasında "alacaklı, alacak hakkı olan kimse, alacak sahibi" gibi ifadeler bulunmaktadır. "Encumbrancer" ise bir mülk üzerindeki mülkiyet üzerinde bir hak iddia eden kişiyi ifade eder.

Ödev kelimesi ise genellikle yapılması gereken işe, vazifeye veya göreve atıfta bulunur. İnsanlık duygusu, töre ve yasa gereği olan bir davranışı ifade edebilir. Ödev kavramı, genellikle toplumsal veya bireysel sorumlulukları ifade eder.

Hukuk dilinde ödev ise genel irade kuramı çerçevesinde şekillenir. Hukuk, insanların birbirleriyle anlaşmalarını temel alır ve toplumsal bir sözleşmeye dayanır. İnsanların bu sözleşmeye uyması, kendileri için bir ödev niteliği taşır.

Ödev kelimesinin kökeni, "öt-" kökünden gelmektedir. Bu kök, borçlanmak veya geçmek anlamına gelir. Ödev kelimesi, ödünç kavramıyla ilişkilidir. Öğrencilere verilen ev ödevleri de bu anlamıyla kullanılır. Öğretmenler, anlattıklarıyla öğrencilere bir borç verirler ve öğrenciler de yapacakları ödevlerle bu borcu öderler.
 
Geri
Üst