Borclar sorunu nasil cozuldu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.302
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Borçlar sorunu nasıl çözüldü?​

Üç yıl süren toplantılar sonucunda 1933 yılında imzalanan Paris Sözleşmesiyle Türkiye’nin ödemesi gereken Osmanlı borçları tutarı 8.578.343 altın liraya düşürülmüştür. Böylece Türkiye’nin ödeyeceği Osmanlı borçları yüzde seksen oranında hafifletilmiş oluyordu.
Borçlar sorunu nedir?
Osmanlı Borçları Sorunu Padişah Abdülmecit tarafından 1854 Kırım Savaşı’nı finanse etmek için alınan ilk dış borçtan itibaren ortaya çıkmış bir sorundur.
Osmanlı kimden borç aldı?
Osmanlı Devleti ilk dış borcunu Kırım Savaşı nedeni ile 1854 yılında İngiltere’den almış, sonraki yıllarda dış borçlanma artarak sürmüştür. Alınan dış borçlar kısa sürede devletin iflasına neden olmuş ve Osmanlı Devleti mali açıdan çökmüştür.

Dış borçlar sorunu hangi antlaşma ile çözüldü?​

Türkiye’nin payına düşen 107,5 milyon altın Osmanlı lirası tutarındaki borcun ödenmesi için Düyun-u Umumiye İdaresi ile 13 Haziran 1928 tarihinde Paris’te bir anlaşma imzalanmıştır.
Dış borçlar meselesi nedir?
Dış borçlar, Osmanlı Devleti çöktükten sonra, Osmanlı topraklarında kurulan devletler arasında paylaştırılmış ve en büyük borç yükü Türkiye’ye verilmiştir. 1925 yılında Osmanlı borçlarının %67’sinin Türkiye tarafından ödenmesi kararlaştırılmıştır.
Osmanlı’dan kalan borçlar ne zaman bitti?
1920 – 1922 arasında, 1915 – 1920 arasında tahvillerden gelen faizlerden (kupon) toplanmış gelirlerden borçların küçük bir kısmı ödenebildi. 1924’te Lozan Anlaşması ile I. Dünya Savaşı’nın sonunda kaybettiğimiz topraklar Osmanlı’dan kalan borca karşılık sayıldı.

Türkiye’nin kime ne kadar borcu var?​

Dış borca göre ülkeler listesi
 
Geri
Üst