Borclar Hukukunda edim neyi ifade eder?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Borçlar Hukukunda edim neyi ifade eder?​

Edim, borçlar hukukunda yer alan temel kavramlardan biridir. Borçlunun alacaklıya yapmak zorunda olduğu ödemelere ya da sözleşme gereği yapmakla yükümlü olduğu şeylerin tamamına edim denir.

Temerrüt nedir TBK?​

TBK’ nin 106-110.maddeleri arasında düzenlenmiş borçlar hukuku terimidir. Borçlunun ciddi, gerçek ve usulüne uygun bir ifa teklifini alacaklının haklı bir sebep olmaksızın reddetmesi veya haklı bir sebep olmadan ifa kısmında üzerine düşen hazırlıkları yerine getirmemesidir.
Borcun üstlenilmesi sözleşmesi nedir?
Borcun dış üstlenilmesi, bir borcun borç ilişkisi dışındaki üçüncü bir kişiye nakledilmesinin alacaklı ile borcu üstlenecek olan üçüncü kişi arasında yapılan sözleşme ile yapılmasıdır. Uygulamada borcun dış üstlenilmesi sözleşmesi, borcun iç üstlenilmesi sözleşmesinin ifa edilmesi amacıyla yapılmaktadır.
Edim sonucu nedir?
Borçlunun yükümlü olduğu davranış bir şey verme veya yapma ise, olumlu edim söz konusu olur. Olumlu edim, borçlunun bedeni veya fikri gücü ile yerine getirilecekse şahsi borçtan; malvarlığından yerine getirilecekse maddi borçtan bahsedilir.

Edim nedir türleri nelerdir?​

Ani edim: İfa edilmesi belirli ve sürekli bir zaman dilimini kapsamayan edimdir. Tek seferlik edimdir. Süreli edim: Belirli bir zaman dilimi boyunca ifa edilmesi gereken edim sürekli edimdir. Devirli edim: Belirli aralıklarla tek seferde ifa edilebilen borçlara ilişkin edim ise devirli (dönemsel) edimdir.

Borçlu temerrüde düşerse ne olur?​

Borçlunun temerrüde düşmesi borcu sona erdirmez. Sözleşme ile taraflar temerrüdün sonuçlarını özgürce kararlaştırabilirler, ancak bu hususlar kanunun emredici hükümlerine aykırı olamaz.
Temerrüt için ihtar zorunlu mu?
Borçlar Kanunu’nun 101 maddesinin 1 fıkrasında “muaccel bir borcun borçlusu alacaklının ihtarı ile mütemerrit olur.” Denilmektedir. Öyleyse borçlunun temerrüdü için ihtarın kural olarak şart kılındığının kabulü gerekir.
Borç ilişkisi kavramının tanımı nedir?
Borç ilişkisi, borçlu ve alacaklı olmak üzere iki taraf arasında bir edimin yerine getirilmesine dayanan hukuki bağdır. Edim, borçlu açısından bakıldığında borç, alacaklı açısından bakıldığında ise alacaktır.

Borç ilişkisi nedir örnek?​

Bir borç ilişkisindeki çeşitli borçlardan her birini ayrı ayrı belirtir. Örneğin, alım satım sözleşmesinde alıcının borcu semeni (satış bedeli) ödemek, satıcının borcu ise satım konusu eşyanın mülkiyetini devretmektir.

Borcun yüklenilmesi nedir?​

Borcun iç yüklenilmesi, üçüncü bir şahsın borçlu ile yaptığı bir sözleşmede onu alacaklıya karşı olan borcundan kurtarmayı taahhüt etmesini ifade eder.
Dış üstlenme nedir?
Alacaklı ile borcu üstlenen arasında gerçekleşen bu hukuki işlemde –dış üstlenme sözleşmesinde- borç ilişkisinin borçlu süjesi ve sorumluluğunun yerini yeni borçluya bırakır.
Edim nedir özellikleri nelerdir?
Borçlunun, borcunun konusuna edim (prestation) adı verilir. Şu halde edim, borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu davranıştır. Genel ifadesiyle bu davranış, verme (dare), yapma (facere), veya yapmama (non facere) tarzında tezahür eder. Öğretide edim içermeyen borç ilişkilerinin bulunabileceği de belirtilmektedir.

Bölünmez edim nedir?​

Bölünemez edim : Borçlu edimi bölerek ödeyemiyorsa edim bölünemez edimdir. Örneğin borçlu, ingiliz tayını ikiye bölerek veremez. Bu yüzden bu edim bölünmez edimdir. Ani Edim : Borçlu edimini bir defada yerine getiriyorsa bu edim ani edimdir.

Borçlu temerrüde nasıl düşer?​

Borcun ifa edileceği süre taraflarca belirlenmişse, bu sürenin dolmasıyla ifada geciken borçlu mütemerrit duruma düşer. Ancak, ifa zamanı veya süresinin kanun ile düzenlendiği hâllerde, borçlunun temerrüde düştüğünün kabulü için alacaklının ihtarda bulunması gerekir.

Geri