- Konu Yazar
- #1
Borç yükü ne demek?
Borç yükü ise, bir ülkenin belirli bir dönemdeki toplam borç stokunun o dönemdeki GSMH’ya oranı demektir. Genel olarak borç stoku ve borç yükü kavramlarına yalnızca borçların anapara yükümlülükleri dahil edilir. Bir başka deyişle, faizler bu iki kavrama da dahil edilmez.Kamu kesimi borç yükü nedir?
Kamu kesimi borç yükü ise, kamu kesimi borç stokunun o dönemdeki GSYH’ye oranı demektir. TCMB’nın dış borçları kamu kesimi içinde sayılmamaktadır. Genel olarak borç stoku ve borç yükü kavramlarına yalnızca borçların anapara yükümlülükleri dahil edilir. Bir başka deyişle, faizler bu iki kavrama da dahil edilmez.Borç çevirme oranı ne demek?
Borç çevirme oranı ne demek?Örneğin seçilen bir dönemde (aylık, yıllık, çeyreklik, altı aylık) 600 milyon TL borçlanıldı. Buna karşılık 800 milyon TL borç anapara+faiz ödemesi yapıldı diyelim. İç borç çevirme oranı= 600/800=0,75 olur.
Iç borçlanma araçları nelerdir?
DİBS(Devlet İç Borçlanma Senedi)Iç borçlanma ne demek?
İç borçlanma devletin ya da kamunun ülke içindeki kaynakları kullanarak para ve sermaye piyasalarından kendi harcamalarını karşılamak amacıyla genelde yüksek faizle aldığı borçlardır.Devletlerin kullandığı borçlanma araçları nelerdir?
Devletlerin kullandığı borçlanma araçları nelerdir?Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetlerini ifade etmektedir.
-Bono, vadesi bir yıldan kısa olan borçlanma araçlarına denir. Hem kamu tarafından hem de özel sektör şirketleri tarafından çıkarılırlar. -Finansman bonosu, bankaların bir yıldan daha kısa vadeli ihraç ettikleri bonolardır. Tahviller ödeme yaptıkları periyodlara göre üzerinde kupon bulundurabilir.