AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Borc olarak verilen paranin zekati olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.150
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Borç olarak verilen paranın zekatı olur mu?​

Borç verilen paranın zekatı verilmeli midir? Borç verilen paranın da zekatının verilmesi gerekir. Bu paranın zekatını aldığınız zaman da verebilirsiniz. Ancak borç verilen paranın alınamama ihtimali kuvvetli ise zekatı verilmez.

Borcu olan kişiye fitre verilir mi?​

Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî’, II, 70, 72).

Geliri olmayan kadın zekat verir mi?​

Geliri olmayan kadın zekat verir mi?
Fakir, mal ve geliri olmayan kişidir; muhtaç, ihtiyacını karşılayacak geliri olmayan kişidir. 3) Kim Zekât alır? Geliri ihtiyacına yetmeyenler zekât alır.

Borç verilen paranın zekatı nasıl olur?​

Geri ödeneceği kesin olan alacakların, her yıl alacaklı tarafından zekâtlarının ödenmesi gerekir. Alacak tahsil edilmeden önce zekâtı verilmemişse, tahsil edildikten sonra, geçmiş yıllara ait zekâtlar da ödenmelidir. İnkâr edilen veya geri alınma ihtimali olmayan alacakların her yıl zekâtının verilmesi gerekmez.

Borç verilen paranın zekatı nasıl hesaplanır?​

Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.

Borcu olan zekatı nasıl hesaplanır?​

Borcu olan zekatı nasıl hesaplanır?
Hanefî mezhebinin genel görüşüne göre ödeme günü gelmiş veya gelmemiş olan borçlar bu konuda aynı hükme tâbidir. Ancak Hanefîlerden bir kısım âlimlerin görüşüne göre, sadece vadesi gelmiş olarak birikmiş ve alacaklısı tarafından talep edilen borçlar düşülür; henüz ödeme günü gelmemiş olan borçlar düşülmez.
Geliri olmayan biri zekât verir mi?​
İslam’da zekât ve fitrenin, kişilerin sınıf ve meslek gruplarına bakılmaksızın, kimlere verilip verilemeyeceği açıkça belirlenmiştir. Bu itibarla, belli bir geliri olduğu hâlde, bu geliriyle asgari temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve başka bir mal varlığı da bulunmayan kişilere zekât verilebilir.
Zekattan borç nasıl düşülür?​
Zekât vermekle yükümlü olan kişi, elindeki zekâta tâbi olan malından kul haklarına müteallik borçlarını düşer. Hanefî mezhebinin genel görüşüne göre ödeme günü gelmiş veya gelmemiş olan borçlar bu konuda aynı hükme tâbidir.

Paranın zekatı nasıl hesaplanır?​

Paranın zekatı nasıl hesaplanır?
Kabaca zekat malın 40’da 1’idir. Yani 40 lirası olan kişinin 1 lirasını vermesi gerekir. Zekat için en önemli şart malın üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekir. Yani bir yıldır kasada bekleyen 80.18 gr altın bir yıl dolunca 40’da 1 nisbetinde zekatının verilmesi gerekmektedir.

Zekât verilen paranın tekrar zekatı verilir mi?​

Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi gerekir. Buna rağmen mal sahibi dilerse nisaba ulaşmış olan malın zekâtını sene dolmadan önce de verebilir (Kâsânî, Bedâî’, II, 15; İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 179).
 
Borç olarak verilen paranın zekatı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Borç verilen paranın zekatı verilmelidir ancak alınabileceğinden emin olunamayacak durumda ise zekat verilmemelidir. Borç verilen paranın zekatı, geri ödeneceği kesin olan alacakların her yıl alacaklı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Alacak tahsil edilmeden önce zekatı verilmemişse, tahsil edildikten sonra geçmiş yıllara ait zekatlar da ödenmelidir. Inkar edilen veya geri alınma ihtimali olmayan alacakların her yıl zekatının verilmesi gerekmez.

Geliri olmayan bir kadının zekat verip veremeyeceği konusunda, geliri olmayan ve ihtiyacını karşılayacak geliri olmayan kişilerin zekat vermelerine gerek olmadığı belirtilmektedir. Zekatın verilmesi gerekenler arasında geliri ihtiyacını karşılamayacak olanlar bulunmaktadır. Geliri olmayan bir kadın bu kapsama girdiği için zekat vermesi gerekmemektedir.

Borcu olan kişinin zekatı hesaplanırken, ödeme günü gelmiş veya gelmemiş olan borçlar konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Hanefi mezhebinin genel görüşüne göre, borcu olan kişi ödeme günü gelmiş veya gelmemiş olan borçlarını zekatından düşebilir. Ancak bazı Hanefi alimlerin görüşüne göre, sadece vadesi gelmiş olarak birikmiş ve alacaklı tarafından talep edilen borçlar düşülebilirken, henüz ödeme günü gelmemiş olan borçlar düşülmemektedir.

Zekatın hesaplanması konusunda, elde bulunan mal varlıklarının belirli bir miktarı (nisap miktarı) üzerinden belli bir oranda zekat verilmesi gerekmektedir. Zekat miktarı, malın nisabı olarak belirtilen değerin üzerine ulaşıldığında ve üzerinden bir kameri yıl geçtiğinde %2,5 oranında zekat verilmesi gerekmektedir.

Son olarak, zekatın bir kere ödenmesi için malın üzerinden bir kameri yılın geçmesi gerekmektedir. Ancak mal sahibi isteğe bağlı olarak nisaba ulaşan malın zekatını sene dolmadan da verebilir.
 
Geri
Üst