AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Borc iliskisinde taraf degisikligi ne demek?

Editör

Yeni Üye

Borç ilişkisinde taraf değişikliği ne demek?​

Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri (Madde 183-206) | 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu. MADDE 183- Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir.

Ani edimli sözleşme ne demek?​

Ani edimli sözleşme ne demek?
A. Ani edim, borçlanılan edimin bir defada, tek bir davranışla yerine getiril- mesinin mümkün olduğu halleri kapsar. Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir.

Borçlunun sadece malvarlığında yer alan belli bazı mallarla sorumlu olmasına ne verilir?​

Borçlunun sadece malvarlığında yer alan belli bazı mallarla sorumlu olmasına ne verilir?
Sınırlı sorumluluk İstisnai bazı durumlarda borçlu tüm mal varlığı ile değil, belirli bir mal varlığıyla sorumludur. Buna belli mallarla sorumluluk denilmektedir.

Borçlu temerrüdünün şartları nelerdir?​

BORÇLU TEMERRÜDÜ ŞARTLARI
- Alacaklı ifayı kabule hazır olmalıdır.
- Borç muaccel olmalıdır.
- Borç ifa edilebilir bir borç olmalıdır.
- Borçlu bir defi ileri sürmemiş olmamalıdır.
- Alacaklı borçluya ihtar çekmiş olmalıdır. (İhtar şartının istisnaları mevcuttur.)

Ani edim ne demek?​

Ani edim ne demek?
Ani edim: İfa edilmesi belirli ve sürekli bir zaman dilimini kapsamayan edimdir. Tek seferlik edimdir. Süreli edim: Belirli bir zaman dilimi boyunca ifa edilmesi gereken edim sürekli edimdir.

Inşaat sözleşmesi ani edimli mi?​

Inşaat sözleşmesi ani edimli mi?
Arsa payı karşılığı inşaat yapım sözleşmesi, iş sahibinin bir arsa veya bir taşınmazın belirli bir payını aynen devretmesi veya devrini taahhüt etmesine karşılık yüklenicinin bir inşa eseri meydana getirmeyi taahhüt ettiği, esasen ani edimli fakat Yargıtay’ın görüşünce geçici-sürekli kar- maşığı, geçerliliği resmi …

Borçlunun yapması gereken davranış biçimine ne ad verilir?​

1.3. Borçlunun borcunun konusuna “edim” adı verilir. Şu halde edim, borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu davranıştır. Genel ifadesiyle bu davranış verme, yapma veya yapmama tarzında tezahür eder.

Borç ilişkisinde taraf değişikliği, alacaklının borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devretme yetkisini ifade eder. Türk Borçlar Kanunu'na göre, kanunun veya sözleşmenin izin verdiği durumlarda alacaklı, borçlunun rızasını almadan alacağını başka bir kişiye devredebilir.

Ani edim, borçlanılan bir edimin bir defada, tek bir davranışla yerine getirilebileceği durumları ifade eder. Bu durumda, alacaklının talep ettiği edimin zaman birimiyle ölçülemeyecek kadar kısa bir sürede yerine getirilmesi söz konusudur.

Borçlunun sadece belirli bir mal varlığıyla sorumlu olması durumuna ise "sınırlı sorumluluk" ya da "belli mallarla sorumluluk" denir. Bu durumda borçlu, tüm mal varlığıyla değil sadece belirli mal varlığıyla sorumlu tutulur.

Borçlu temerrüdü, belirli şartların varlığında gerçekleşen bir durumdur. İşte bu şartlar:
- Alacaklı ifaya hazır olmalıdır.
- Borç muaccel olmalıdır.
- Borç ifa edilebilir olmalıdır.
- Borçlu itirazını öne sürmemelidir.
- Alacaklı, borçlu için ihtar çekmelidir.

Ani edim, ifa sürecinin belirli ve sürekli bir zaman dilimini kapsamayan, tek seferlik bir edimi ifade eder. Diğer yandan, sürekli edim belirli bir zaman dilimi boyunca devam eden edimi ifade eder.

İnşaat sözleşmeleri genellikle ani edimli sözleşmelerdir. Çünkü arsa payı karşılığı inşaat yapım sözleşmelerinde yüklenici, bir inşa eserini meydana getirmeyi taahhüt ederken, iş sahibi de arsasının bir payını devretmeyi taahhüt eder. Bu durumda, karşılıklı edimlerin tek seferde ve sürekli bir zaman diliminde yerine getirilebilmesi söz konusudur.

Son olarak, borçlunun yapması gereken davranış biçimine "edim" adı verilir. Edim, borçlunun yükümlü olduğu davranışın genel ifadesini ifade eder ve bu davranış verme, yapma veya yapmama şeklinde olabilir.

Geri