AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bor madeninde 1700 kat kapasite artışı talep eden Mehmet Cengiz'e tepki

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1

Bor madeninde 1700 kat kapasite artışı talep eden Mehmet Cengiz'e tepki​

Mehmet Cengiz, sahibi olduğu Eti Alüminyum A.Ş.'nin Antalya Akseki'deki boksit madeni için saha genişletme talebinde bulundu. Cengiz'in 1700 kat kapasite artışı talebi Akseki Belediyesi tarafından tepkiyle karşılandı. Akseki Belediye Başkanı İlkay Akca, "Bu toprakları korumak ve gelecek nesillere aktarmak için, bu projeye karşı mücadeleye devam edilecektir. Ciğerlerimize dokunmayın yoksa giden geri gelmeyecek" dedi.
kapak_maden-ocagi-icin-1700-kat-kapasite-artisi-talep-etmisti-akseki-belediyesinden-tepki-geldi-566434.jpg

105038803-mehmet-cengi·z-kapak.jpg

105019288-antalya-1.jpg

105007054-antalya-4.jpg

kapak_aksekiye-mehmet-cengiz-darbesi-bolge-halki-ve-yaban-kecileri-tehdit-altinda-012212.jpg

Detaylarını 12punto'nun gündeme getirdiği Mehmet Cengiz'in Antalya'nın Akseki ilçesindeki boksit cevheri için 1700 kat kapasite artışı talebi, Akseki Belediyesi'nin tepkisiyle karşılandı.
Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding'in Eti Alüminyum A.Ş bünyesinde kullanılan boksit cevheri için Akseki ilçesinde toplamda 792,99 hektarlık alanda maden işletme ruhsatı verildi. Ancak mevcut alanı yetersiz bulan Cengiz, ruhsat sahasında kapasite artışına giderek işletme sahasını genişletme derdine düştü. Henüz Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam etmesine rağmen maden sahasında tam 1700 kat kapasite artışı yapılmak isteniyor.

'CİĞERLERİMİZE DOKUNMAYIN!'​

Konuyu başından itibaren yakından takip eden Akseki Belediyesi, Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısını Mehmet Cengiz'in kapasite artırımına dikkat çekmek amacıyla işletmenin bulunduğu Değirmenlik Mahallesi'nde gerçekleştirdi.
Meclis toplantısında konuşan Belediye Başkanı İlkay Akca, kapasite artırımının zararlarını hatırlatarak,"Herkesi doğayı savunma mücadelesine katılmaya ve destek olmaya davet ediyoruz. Ciğerlerimize dokunmayın yoksa giden geri gelmeyecek"ifadelerini kullandı.
"Herkesi doğayı savunma mücadelesine katılmaya ve destek olmaya davet ediyoruz. Ciğerlerimize dokunmayın yoksa giden geri gelmeyecek"
Akca, şunları söyledi:
"Yapılması planlanan alüminyum boksit maden ocağı yaklaşık 630 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsıyor. Açık alanda yapılacak maden çıkarma işlemi, yüzeyin sert olması sebebiyle delme ve patlatma ile çıkarılacak bölgedeki ağaçlar tamamen kesilecek, bölgemiz çölleşecek dolayısıyla kuraklaşacak. Hafriyat tozları ve patlamaların neden olduğu sarsıntılar, bölgemizde yetişen ürünleri ve arazileri tehdit etmektedir. Kapalı devre sulama sistemleri risk altındadır ve bölgenin geçim kaynakları ciddi tehlikeyle karşı karşıyadır. Değirmenlik mahallemizle beraber Salihler, Süleymaniye ve Cevizli mahallelerimizde aynı tehlike altındadır. Tarihi düğmeli evleri, medresesi ve şelalesiyle tanınan köyümüz, turistik bir cazibe merkezi olma özelliğini kaybedecektir. Bölge, madenciliğin etkisiyle sanayi bölgesine dönüşecek ve binlerce yıllık kültürel miras zarar görecektir.
Patlamalar ve madencilik faaliyetlerinde, evlerimiz hasar görecek karstik su kaynaklarını da ciddi şekilde etkileyecek; bu durum sadece tarımı değil, bölgedeki tüm yaşamı olumsuz etkileyecektir. Yüzlerce hektar ormanlık alanın yok edilmesi, bölgedeki doğal dengenin bozulmasına ve karbon tutma kapasitesinin azalmasına neden olacaktır. Proje, Giden Gelmez Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın sınırlarını ihlal ederek, yaban keçisi gibi koruma altındaki türlerin yaşam alanlarını tehdit etmektedir. Bölgede yaşayan boz ayılar, porsuklar ve sansarlar gibi türlerin varlığını sürdürmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir.

'GİDEN GERİ GELMEYECEK'​

Giden Gelmez Dağları’nda 32’si endemik olmak üzere toplam 253 bitki türü bulunmaktadır. Bunlardan 2’si kritik derecede tehlike altındadır. Koruma altına alınan 3 nadir tür de bu alanda yetişmektedir. Proje, bu biyolojik çeşitliliği ortadan kaldıracaktır. Antalya İl Çevre Müdürlüğü başta olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz: Bu projenin doğaya, yaban hayatına, kültürel mirasa ve insan yaşamına vereceği zararları dikkate alın. Doğanın korunması, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu toprakları korumak ve gelecek nesillere aktarmak için, bu projeye karşı mücadeleye devam edilecektir. Herkesi doğayı savunma mücadelesine katılmaya ve destek olmaya davet ediyoruz. Ciğerlerimize dokunmayın yoksa giden geri gelmeyecek."

KÖY YERLEŞİMLERİNİN ORTASINA BOKSİT OCAĞI!​

Kapasite artışıyla birlikte söz konusu boksit ocağı bölge halkının yerleşim yerinin ortasına taşınmış olacak. Değirmenlik köyünde yaşayanlar duruma tepkili. Boksit madeni ocağının insan sağlığında neden olabileceği zararlar, endişeleri artırıyor.
Boksit madeninin insan sağlığına zararları şöyle biliniyor:
Kimyasal yanıklar
Solunum yoluyla gelen zehirlenmeler
Karaciğer ve böbrek hasarı

SU KAYNAKLARI RİSK ALTINDA​

Akseki Değirmenlik köyü ve çevresinin, karstik su kaynakları bakımından zengin olduğu biliniyor. Söz konusu proje sahasında, maden faaliyetleri nedeniyle etkileneceği öngörülen akiferler ve su kaynakları bulunuyor.

GİDENGELMEZ DAĞLARI’NDAKİ YABAN KEÇİLERİNE NE OLACAK?​

Antalya’nın doğal güzelliklerinden biri olan Gidengelmez Dağları da Mehmet Cengiz’in boksit maden sahası sınırları içinde bulunuyor. Bu dağlarda ise Dünya Koruma Birliği’nin (IUCN) yayınladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’nde yer alan dağ keçileri yaşıyor. Gidengelmez Dağları’nda yaşayan yaban keçilerinin, devletin uyguladığı yasal zorunlulukla avlanılması ve evcilleştirilmesi yasak.

Proje ile birlikte yaban keçilerinin hayatı da tehlikeye girmiş olacak. Hazırlanan ÇED raporunda, maden işletmesi sırasında alanda bulunan canlıların yakalanarak ya da ‘gürültü çıkarılarak’ uzaklaştırılması öneriliyor.
Yine ÇED raporunda yer alan bir ifadede, “Söz konusu boksit ocağı, sert formasyona sahip olduğu için iş makineleri ile rahatlıkla kazılamamaktadır. Delme–patlatma ile yüzeyden ayrılan malzeme, iş makineleri ile daha rahat yükleme şansına sahiptir. Üretim delme ve patlatma yöntemiyle yapılacaktır” deniliyor.

TOPRAK ZARAR GÖRECEK, BİTKİLER ZEHİRLENECEK!​

Antalya’nın Akseki ilçesi soğanlı ve yumrulu bitkiler bakımından zengin bir bölge. Boksit ocağı için yüzeydeki 10 cm kalınlığındaki toprak tamamen ‘sıyrılmış’ olacak.
Bölgede ayrıca ardıç, sedir, saçlı meşe, karaçam ve kızılçam gibi çok sayıda ağaç bulunuyor.

İlgili Haberler​

Akseki'ye Mehmet Cengiz darbesi! Bölge halkı ve yaban keçileri tehdit altında
 
Mehmet Cengiz'in Eti Alüminyum A.Ş.'ne ait boksit madeni için 1700 kat kapasite artışı talebinin, Akseki Belediyesi tarafından tepkiyle karşılanmasının haberini detaylı bir şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz. Bu talebin doğaya, çevreye ve bölge halkının yaşamına olası etkilerini detaylı bir şekilde ele aldınız.

Akseki Belediye Başkanı İlkay Akca'nın konuya hassasiyetle yaklaşıp doğayı ve gelecek nesilleri koruma çağrısında bulunduğu vurgusu, maden ocağının genişleme projesinin bölge ekosistemine ve yerleşim yerlerine olan olası zararlarını net bir şekilde belirtiyor. Özellikle bölgedeki karstik su kaynaklarının zenginliği, su kaynakları açısından mevcut ve potansiyel riskleri gözler önüne seriyor.

Ayrıca, bölgede bulunan Gidengelmez Dağları'nda yaşayan yaban keçileri ve diğer türlerin proje sonucu olumsuz etkilenebileceği gerçeği ve bu biyolojik çeşitliliğin korunmasının önemi vurgulanmış. Benzer şekilde, bölgede yaşayan insanların sağlığını tehdit eden potansiyel zararlar da detaylı bir şekilde ele alınmış.

Akseki Belediyesi ve bölge halkının bu hassasiyetini ve doğayı koruma mücadelesini desteklemek önemli. Haberde verilen bilgiler, bölgenin doğal güzelliklerine ve ekosistemine duyulan sorumluluğu açıkça ortaya koyuyor. Doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde korunması ve gelecek nesillere aktarılması, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu tür çevre ve doğa dostu mücadelelerin desteklenmesi, geleceğimiz için kritik bir öneme sahiptir.
 
Geri
Üst