AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bor madeni Tarimda nasil kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bor madeni Tarimda nasıl kullanılır?​

Tarımda mikro besleyici olarak kullanılacak bor madeni sayesinde ürün verimliliği yüzde 20 artacak. Borlu gübrenin ilk etapta şeker pancarı, ayçiçeği, soya, kanola, çay ve pamuk gibi bor ihtiyacı fazla bitkiler için kullanılması planlanıyor.

Bor gübresi nerelerde kullanılır?​

Bor gübresi, bitki örtüsünün gelişmesini artırmak veya önlemek maksadıyla, biyolojik gelişim ve kontrol etme amaçlı kimyasallarda kullanılır. Bu gübrenin aynı zamanda küflenmeyi önlemek gibi bir amacı da vardır. Bu amaç doğrultusunda yapay gübre, yavaş eriyen gübre ve başka gübre çeşitleri bulundurmaktadır.
Biberde bor ne işe yarar?
Borun Bitkideki Görevleri Kalsiyumun taşınması ve yerleştirilmesinde görev alır. Çekirdek oluşumu, meyve tutumu, polen sağlığı ve döllenebilme için gereklidir. Hormon oluşumuna (özellikle de auxinler) yardım eder. Hücre bölünmesinde etkisi vardır.

Bor madeni tarımda kullanılır mı?​

Tarımda, bor mineralleri bitki örtüsünün gelişmesini artırmak veya önlemek maksadıyla, biyolojik gelişim ve kontrol kimyasallarında bakterisit ve fungusit olarak küf1enmeyi önlemek amacıyla, yavaş eriyen gübre üretiminde kullanılmaktadır.

Bor nasıl kullanılır?​

Bor minerallerinden elde edilen boraks ve borik asit; özellikle nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı ve genellikle kâğıt sanayinde kullanılmaktadır.
Toz bor gübresi nasıl kullanılır?
Doğrudan toprağa ya da damlama sistemiyle Bor yetersizliği bulunan topraklarda ve uygun bitki türlerinde verim artışı sağlayacak gübrelerden toz ürünler suda çözdürülerek veya damla sulamayla uygulanacak. 2-4 milimetre boyutlarındaki granül ürünler ise direkt toprağa dağıtılarak/serpilerek uygulanacak.
Bor noksanlığında yapraklarda ve meyvelerde doku ve şekil bozukluğu, gövde merkezinde çatlama ve çürümeler meydana gelir. Bitkide büyüme geriler. Döllenme ve meyve tutumu azalır. NOT: Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
Bor; pencere camı, şişe camı vb. sanayilerde ender hallerde kullanılmaktadır. Özel camlarda ise borik asit vazgeçilemeyen bir unsur olup, rafine sulu/susuz boraks, borik asit veya kolemanit/boraks gibi doğal haliyle kullanılmaktadır. Çok özel durumlarda potasyum pentaborat ve bor oksitler kullanılmaktadır.
Bor nerelerde kullanılır madde madde?
Bor madeni, deri renklendirici, böcek öldürücüler, bitki öldürücüler, elektronik rafinasyon, kozmetik, ilaç, çimento korozyon önleyiciler, yapıştırıcılar, refrakter, dezenfekte ediciler, katalistler, naylon, gübre, yangına dirençli olan malzemeler, Nükleer yakıt teknolojisi, tıp sanayi, tekstil cam elyafı, borun …

Bor bitkiye ne zaman verilir?​

Yüksek pH’ lı topraklar ile yüksek azot ve kalsiyum (kireç), bor noksanlığını artırıcı faktörlerdir. Yaprağı yenen sebzeler (Marul, Kıvırcık, Lahana vb.) Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
 
Geri
Üst