Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bor icmek zararli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bor içmek zararlı mı?​

Bor gıda veya içme suyunda 1 mg/L seviyesinin hemen üzerinde insanlar için toksik sayılacak niteliktedir. Yani içilmesi zararlıdır… Bitkiler için verim artırıcı unsur olmakla birlikte kontrollü kullanımı şarttır. Çünkü yeraltı suyuna karıştığında arıtılması çok aşırı zahmetli ve maliyetlidir.

Bor hangi bitkilerde kullanılır?​

Bor hangi bitkilerde kullanılır?
BOR
BİTKİ | UYGULAMA ZAMANI | DAMLA SULAMADAN gr/dekar (1 ton su ile)
Zeytin | Çiçeklenme öncesinden itibaren | 400-600
Mısır-Ayçiçeği | Bitkilerin 30-40 cm olduğu dönemden itibaren | 300-500
Patates-Ş. Pancarı Havuç | Bitkiler çıktıktan sonra | 400-600
Buğday-Arpa-Çeltik | Kardeşlenme döneminde | –

Bor sağlıkta nasıl kullanılır?​

Bor ürünlerinin kullanıldığı sağlık sektöründe yapılan araştırmalarda; Bor’un insan vücudunda bakır, magnezyum ve benzeri elementlerin emilimini artırmasından dolayı kemiklerin güçlendiği gözlemlenmiştir. Bu durum ağrıların azalmasına ve kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

Bor kanserojen mı?​

Bor kanserojen mı?
Bor madenleri kanserojen bir maden türü değildir.
Bor madeni hangi hastalıklara iyi gelir?​
Bor minerali başta kalsiyum ve D vitamini olmak üzere vücut minerallerinin düzenlenmesinde görev alır. Bor vücuttaki Kalsiyum ve Magnezyum düzeyini artırarak kemik erimesinden korur. Bor ayrıca kemik yapım hücrelerini artırıp, kemik yıkım hücrelerini azaltarak kemik erimesinde faydalı olmaktadır.

Bor nasıl kullanılır?​

Bor nasıl kullanılır?
Bor; pencere camı, şişe camı vb. sanayilerde ender hallerde kullanılmaktadır. Özel camlarda ise borik asit vazgeçilemeyen bir unsur olup, rafine sulu/susuz boraks, borik asit veya kolemanit/boraks gibi doğal haliyle kullanılmaktadır. Çok özel durumlarda potasyum pentaborat ve bor oksitler kullanılmaktadır.

Bor hangi sebzelerde var?​

Badem, fındık, hurma, şeftali, erik, sarımsak, patates, domates elma, üzüm, çilek, hurma, şeftali, erik, patates, sarımsak, brokoli ve domates bol miktarda bor içeren besinler arasındadır.

Boraks bitkilerde kullanılır mı?​

Boraks bitkilerde kullanılır mı?
Bor eksikliği görülen bitkiler arasında yumru köklü bitkiler (özellikle şeker pancarı), kaba yoncalar, meyve ağaçları, üzüm, zeytin, kahve, tütün ve pamuk sayılmaktadır. Bu gibi hallerde susuz boraks ve boraks penta hidrattan mamul bir gübre kullanılmaktadır.

Bor tıpta kullanılır mı?​

Tarımdan askeri sanayiye, camdan deterjana, ilaç sanayisinden enerjiye kadar pek çok alanda yararlanılan Bor özellikle sağlık alanında göz iltihaplarında sterilizasyon gereci, bazı merhemlerin yapımı, nükleer tıpta borla nötron aranmasında (Boron Neutron Capture Therapy), kanser tedavisinde kullanılmaktadır.

Bor madeninin ülkemiz için önemi nedir?​

Bor madeninin ülkemiz için önemi nedir?
Bor madeni Türkiye’de cam, seramik, deterjan, tutkal, tarım ilaçları üretiminde kullanılıyor. Türkiye içerisindeki bütün bor ihtiyacı bugün kendi rezervlerimizden karşılanıyor. Eti Maden, ülkemizin en yüksek ihracat rakamlarına sahip olan 15. Şirketi konumunda yer alıyor.
Bor madeni fiyatı ne kadar?​
Bor madeni çıplak vaziyette tonu 200 dolar iken, örneğin bor karbür ürettiğinizdeki zırhlı araçlarda kullanabiliyorsunuz, rakam 40 bin dolara çıkıyor. Daha yüksek nitelikli ürünlere dönüştürdüğünüz zaman ise 300-400 bin dolarlara kadar çıkabilen bir değer söz konusu oluyor.

Bor madeni ile neler yapılabilir?​

Bor madeni ile neler yapılabilir?
Bor madeni, deri renklendirici, böcek öldürücüler, bitki öldürücüler, elektronik rafinasyon, kozmetik, ilaç, çimento korozyon önleyiciler, yapıştırıcılar, refrakter, dezenfekte ediciler, katalistler, naylon, gübre, yangına dirençli olan malzemeler, Nükleer yakıt teknolojisi, tıp sanayi, tekstil cam elyafı, borun …
 
Bor içmekle ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre, borun gıda veya içme suyunda 1 mg/L seviyesinin üzerinde toksik olduğu belirtilmiş. Bu nedenle içilmesinin zararlı olduğu vurgulanıyor. Ayrıca bitkiler için ise verim artırıcı olarak kullanıldığı, ancak kontrollü bir şekilde uygulanması gerektiği belirtilmiş. Borun yeraltı suyuna karışması durumunda arıtılmasının zahmetli ve maliyetli olduğu da ifade edilmiş.

Borun sağlıkta kullanımıyla ilgili olarak yapılan araştırmalar, borun insan vücudunda bakır, magnezyum gibi elementlerin emilimini artırarak kemiklerin güçlenmesine katkı sağladığını gösteriyor. Bu durumun ağrıların azalmasına ve kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olduğu belirtilmiş.

Borun kanserojen olmadığı vurgulanmıştır. Aksine bor mineralinin vücuttaki minerallerin dengelenmesine yardımcı olduğu ve özellikle kalsiyum ve D vitamini gibi minerallerin düzenlenmesinde görev aldığı belirtilmiş.

Borun tıpta da çeşitli alanlarda kullanıldığı belirtilmiş. Göz iltihaplarında sterilizasyon gereci, bazı merhemlerin yapımında, nükleer tıpta borla nötron aranmasında (Boron Neutron Capture Therapy), kanser tedavisinde kullanıldığı ifade edilmiş.

Ülkemizde bor madeninin önemi ise cam, seramik, deterjan, tarım ilaçları gibi sektörlerde kullanılması ve kendi rezervlerimizden ihtiyacımızı karşılama potansiyeline sahip olması olarak belirtilmiş. Eti Maden'in ülkemizin en yüksek ihracat rakamlarına sahip olan 15. şirketi konumunda olduğu da paylaşılmış.

Bor madeninin fiyatı hakkında da bilgi verilmiş. Çıplak vaziyette bir ton borun 200 dolar olduğu ancak daha nitelikli ürünlere dönüştürüldüğünde bu değerin 300-400 bin dolara kadar çıkabileceği ifade edilmiş.

Son olarak, bor madeninin pek çok alanda kullanıldığı belirtilmiş. Bunlar arasında deri renklendiriciler, böcek öldürücüler, ilaç, çimento korozyon önleyicileri, katalizörler, gübre, nükleer yakıt teknolojisi gibi alanlar örnek gösterilmiş.
 
Geri
Üst