- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Bonoların geçerli olması için yer alması gereken bilgiler nelerdir?
1. “ Bono” veya “Emre Yazılı Senet” İbaresi.Kıymetli evrakın yitirilmesi halinde bunun tespiti ve senedi iptal ettirmek için hangi makama başvurulur?
Talep edilebilmesi için Ticaret Mahkemesine başvurup kaybedildiğinin tespit ettirilmesi lazımdır. Bununla birlikte eski senedin iptali ve yeni senedin düzenlenmesi konusunda karar alınır.Bonoda şekil şartları, senedin tanzim tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan 6102 Sayılı TTK’nun 776. maddesinde sayılmıştır. Bunlar; “Bono” ya da “emre muharrer senet” ibaresi, kayıtsız şartsız belirli bir bedeli ödeme vaadi, vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi, düzenleyenin imzasıdır.
Senetlerden hangisi nama yazılı olarak düzenlenemez?
Senetlerden hangisi nama yazılı olarak düzenlenemez?Nama Yazılı Senetler İstisnaen Sermaye Piyasası mevzuatı uyarınca çıkarılan menkul kıymetler, yatırım fonuna katılma belgesi, banka bonosu, banka garantili bono, finansman bonosu nama düzenlenemez. En geniş güvenceyi sağlayan kıymetli evrak türü nama yazılı kıymetli evraktır.
Bono hangi durumlarda geçersizdir?
Bono hangi durumlarda geçersizdir?Senette bulunması zorunlu unsurlar kapsamında bir diğer husus bonoda ya da senette senedin düzenlenme gününün yer alması zorunluluğudur. Bu kapsamda senede bir tarih konulmamışsa ve senede atılan tarihin tedavüle çıkarılmasından sonra olduğu anlaşılıyorsa bu bono geçersiz olur.
Senedin geçerli olması için neler gerekir?
Senedin hangi tarihte düzenlendiği açıkça belirtilmelidir. Düzenlenme tarihi olmayan senetler geçersizdir. Borçlunun senet metni altında imzası olmak zorundadır. Senedin alacaklısının adı ve soyadı senette bulunmak zorundadır.Senedi iptal ettirmek için hangi makama başvurulur?
Kıymetli evrakın ziya olması nedeniyle iptaline mahkeme tarafından karar verilir. Bu iptal kararı ile hak sahibi, senette düzenlenen hakkını artık senetten ayrı olarak ileri sürebilecektir.Yalnızca teslim ile devredilebilir. Hamiline düzenlenemeyecek kıymetli evraklar makbuz senedi, varant, poliçe ve bonodur. Nama ve emre yazılı senetler, ancak tüm hak sahiplerinin onayı ile hamiline hale gelebilir. Hamiline yazılı senetlerin nama ve emre dönüştürülmesinde de aynı kural geçerlidir.
TDK ye göre bonoda bulunması gereken asgari bilgiler nedir?
TDK ye göre bonoda bulunması gereken asgari bilgiler nedir?b) Kayıtsız ve şartsız belirli bir bedeli ödemek vaadini, c) Kime veya kimin emrine ödenecek ise onun adını, d) Düzenlenme tarihini, e) Düzenleyenin imzasını içerir.
Senette ödeme tarihi zorunlu mu?
Senette ödeme tarihi zorunlu mu?TTK 777.maddesi ” vadesi gösterilmemiş bir bono görüldüğünde ödenmesi şart bir bonodur” demektedir. Yine TTK 704.maddesinde ” görüldüğünde ödenecek bononun tanzim tarihinden itibaren 1 yıl içinde ödenmek üzere ibrazı zorunludur ” demektedir.