AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bono unsurlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bono unsurları nelerdir?​

Kanun metni doğrultusunda bonoda bulunması gereken zorunlu şekil şartları şöyle sıralanacaktır.
- BONO YADA EMRE YAZILI SENET KELİMESİ
- BELİRLİ BİR BEDELİ KAYITSIZ ŞARTSIZ ÖDEME VAADİ
- VADE.
- ÖDEME YERİ
- LEHTAR.
- SENEDİN DÜZENLENME TARİHİ VE YERİ
- DÜZENLEYENİN İMZASI.

Poliçeyi elinde bulunduran alacaklıya ne denir?​

MADDE 686– (1) Bir poliçeyi elinde bulunduran kişi, son ciro beyaz ciro olsa da kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşıldığı takdirde, yetkili hamil sayılır.

Bono da kaç tür vade vardır?​

Bono da kaç tür vade vardır?
2. Faiz kaydı: poliçe ve bonolarda 4 tür vade vardır. görüldüğünde vadeli bono veya poliçelerde senedin düzenleme tarihinden itibaren 1 yıl içinde ödeme için ibraz edilmesi gerekir. Senette belirli bir vade tarihi yoksa bu görüldüğünde ödeneceğine karine teşkil eder.

Bonoya şart konulabilir mi?​

Bonoya şart konulabilir mi?
Özellikle ifade edilmelidir ki, bonodaki ödeme vaadi kesinlikle bir şarta bağlanamaz. Örneğin ‘mal teslim edildiğinde ödeme yapılacaktır’ gibi bir ifadenin bono metninde yer alması senedi geçersiz kılar. Bu kapsamda senedin geçerliliği için ödeme vaadinin hiçbir kayda ya da şarta bağlanmaması ön koşuldur.

Hamiline yazılı bono ne demek?​

Hamile yazılı senetler Türk Ticaret Kanununun 658. Maddesinde: Senedin metninden veya şeklinden, hamili kim ise o kişinin hak sahibi sayılacağı anlaşılan her kıymetli evrak, hamile veya hamiline yazılı senet sayılır. Mahkeme kararıyla ödemeden menedilen borçlunun ödemesi geçerli olmaz.

Bono neden hamiline düzenlenemez?​

Kambiyo senetlerinden sadece çek hamiline yazılı düzenlenebilir; poliçe ve bono ise hamiline yazılı olarak düzenlenemez. Poliçe ve çek hukuki nitelik açısından havale olarak kabul edilir. Bono ise hukuken ödeme vaadi olarak nitelendirilir.

Açıklayıcı kıymetli evraklar nelerdir?​

Açıklayıcı kıymetli evraklar nelerdir?
Kıymetli Evrak Türleri Nelerdir?
- Poliçe, çek, bono, tahvil.
- Anonim ve paylı komandit şirketlerde pay senetleri ve ilmühaberler.
- Makbuz senedi, varant, konşimento, ipotekli borç senedi, irat senedi, rehinli tahvilat.
- İpotekli borç senedi, Rehinli tahvilat ve İrat senedi.
- İntifa senetleri, tahvil, kupon, talon.

Açık poliçe ne demek?​

Açık poliçe ne demek?
tedavüle çıkarılırken zorunlu şekil şartları tam olmayan, en az 5 keşidecinin imzasını içeren, tarafların aralarındaki anlaşmaya uygun olarak lehdar veya daha sonraki hamiller tarafından tamamlanmasını kararlaştırdıkları, doldurulunca unsurları tam bir poliçe hüviyetini kazanan poliçe.

Vade türleri nelerdir?​

Belirlenebilecek dört vade şunlardır:
- Belirli günde,
- Keşide tarihinde belirli bir süre sonra,
- Görüldüğünde ödenecek,
- Görüldükten belirli bir süre sonra ödenecek türündeki kayıtlar vade türleridir.

Bonoda ne yer almaz?​

Lehtarın “firma” olması durumunda, lehtar hanesine sadece “firma ismi” yazılmışsa senet, bono sayılmaz. Firma isminin yanında firmanın sahibi olan gerçek kişinin adı ve soyadı da yazılmışsa senet, bono niteliği taşıyacaktır.

Çekten cayma ne zaman yapılır?​

Çekten cayma ne zaman yapılır?
İbraz süresi içinde çekten cayılmış ve buna karşın muhatap banka cayma beyanına uymayarak çek hamiline ödeme yapmışsa, muhatap bankanın bu ödeme dolayısıyla keşideciye karşı herhangi bir sorumluluğu olmayacaktır . İbraz süresi ise TTK 708 inci maddesine göre keşide tarihinden itibaren 10 gündür.

Bonoda tanzim eden kimdir?​

Bonoda tanzim eden kimdir?
Lehtar veya hamil tarafından firma sahibinin adı ve soyadı bonoya sonradan eklenirse, senedin bono niteliği taşıyabilmesi için bonoyu düzenleyen kişi yani keşidecinin imzası gerekecektir.

Bononun vade türleri nelerdir?​

Bonodaki vade türleri şu şekilde sıralanabilir: Belirli bir günde ödenecek bono, • Düzenlenme gününden belli bir süre sonra ödenecek bono, • Görüldüğünde ödenecek bono, • Görüldükten belli bir süre sonra ödenecek bono.

Bonoda vade nedir?​

Bono; devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit veya değişken faiz oranlarıyla belirlenen süre içerisinde kredi aldığını gösteren bir belgedir. Bonoların bilinen ilk özelliği vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az veya 12 aydan fazla olamaz. Şirketler ya da devlet tarafından çıkarılırlar.
 
Merhaba! Bono unsurları, poliçe elinde bulunduran alacaklıya verilen isim, bonoda bulunan türler, bonoya şart konulup konulamayacağı, hamiline yazılı bono ve açıklayıcı kıymetli evraklar gibi konular hakkında bilgi veren mesajları inceledim. İşte detaylı açıklamalar:

**Bono Unsurları:** Bono metninde bulunması gereken zorunlu şekil şartları şunlardır: "BONO YADA EMRE YAZILI SENET" kelimesi, belirli bir bedeli kayıtsız şartsız ödeme vaadi, vade, ödeme yeri, lehtar, senedin düzenlenme tarihi ve yeri, düzenleyenin imzası.

**Poliçeyi Elinde Bulunduran Alacaklı:** Poliçeyi elinde bulunduran kişi, son ciro beyaz ciro olsa da kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşıldığı takdirde, yetkili hamil olarak kabul edilir.

**Bono Vade Türleri:** Bono ve poliçelerde genellikle 4 tür vade bulunmaktadır. Bu türler; belirli bir günde ödenecek, düzenleme tarihinden belirli bir süre sonra ödenecek, görüldüğünde ödenecek ve görüldükten belirli bir süre sonra ödenecek şeklinde sıralanabilir.

**Bonoya Şart Konulabilme Durumu:** Bonoda ödeme vaadinin kesinlikle bir şarta bağlanamayacağına dair bir kural vardır. Ödeme vaadinin herhangi bir kayda ya da şarta bağlanmaması gerekmektedir.

**Hamiline Yazılı Bono:** Türk Ticaret Kanunu'na göre, senedin metninden veya şeklinden hamili kim ise o kişinin hak sahibi sayılacağı anlaşılan kıymetli evrak hamile veya hamiline yazılı senet olarak nitelendirilir.

**Açıklayıcı Kıymetli Evraklar:** Açıklayıcı kıymetli evraklar arasında poliçe, çek, bono, tahvil, pay senetleri, ipotekli borç senedi, rehinli tahvilat gibi belgeler bulunmaktadır.

**Vade Türleri:** Belirlenebilecek vade türleri arasında belirli bir günde, keşide tarihinden belirli bir süre sonra, görüldüğünde ödenecek ve görüldükten belirli bir süre sonra ödenecek şeklinde kayıtlar bulunmaktadır.

**Bonoda Yer Almayan Bilgiler:** Bonoda lehtarın sadece "firma ismi" yazılmışsa ve firmanın sahibi olan kişinin adı ve soyadı yer almıyorsa, senet bono sayılmaz.

**Çekten Cayma:** Çekten cayma, TTK'nın 708. maddesine göre ibraz süresinin dolmadan çek üzerindeki vekilin imzasının çekten çekilmesini ifade eder.

**Bonoda Tanzim Eden:** Eğer lehtar veya hamil tarafından bonoya sonradan firma sahibinin adı ve soyadı eklenirse, bononun bono niteliği taşıması için bonoyu düzenleyen kişinin yani keşidecinin imzası gerekmektedir.

**Bononun Vade Türleri:** Belirli bir günde ödenecek bono, keşide tarihinden belli bir süre sonra ödenecek bono, görüldüğünde ödenecek bono, görüldükten belli bir süre sonra ödenecek bono gibi farklı vade türleri bulunmaktadır.

**Bonoda Vade Nedir:** Bono, yatırımcıların devletten veya kurumsal firmalardan belirli bir süre içinde aldığı krediyi belirten bir belgedir. Bonoların vadesi en az 2 aydan fazla 12 aydan daha kısa olmalıdır.

Eğer daha fazla bilgi veya açıklama istersen, sormaktan çekinme! Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst