AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bolum nedir bolme islemi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bölüm nedir bölme işlemi?​

Bölünen asıl sayıdır yani bir şeyin tamamıdır. Bölünen ise asıl sayının kaç parçaya bölünmesini isteyen sayıdır. Asıl parçayla bölünmesi istenilen sayıyı birbirine bölündüğünde bölüm sonucunu vermektedir. Kalan ise bölünen sayı bölene bölünmediğinde kalandır.

Bölüm nedir TDK?​

Bölüm nedir TDK?
Bölüm kelimesi Türkçe mi? Bir bütünü oluşturan parçaların her biri, kısım.

Bir bölme işleminde bölünen nasıl bulunur?​

Bir bölme işleminde bölünen nasıl bulunur?
Uzun (yan yana olmayan) bölme işleminde bölüneni bulabilmek için bölümle böleni çarpıp, sonucu kalanla toplarız.

Kesirler bölme işlemi nasıl yapılır?​

Adımlar sırayla şöyle:
- Denklemdeki ilk kesri yalnız bırak.
- Bölme işaretini çarpma işaretine çevir.
- İkinci kesre takla attır (tersini bul).
- İki kesrin paylarını (üstteki sayılar) birbiriyle çarp.
- İki kesrin paydalarını (alttaki sayılar) birbiriyle çarp.
- Kesri en düşük değere kadar sadeleştir.

3 ile bölünebilme kuralı nedir?​

3 ile bölünebilme kuralı nedir?
Bir sayının tüm basamaklarının toplamı 3 ve 3’ün tam katıysa eğer o sayı 3’e kalansız bölünebiliyor demektir. Eğer 3’e bölümden kalan bulmak istiyorsak aynı şekilde basamaktaki sayıların toplamının 3’e bölümünden kalan kaç ise ilk sayının da 3’e bölümünden kalan sayı odur.

Toplama işleminde verilmeyen sayı nasıl bulunur?​

Toplama işleminde verilmeyen sayı nasıl bulunur?
Not: Toplama işleminde verilmeyen toplananı bulabilmek için, toplam sayısından elimizde bulunan bir tane toplananı çıkartırız. Yapacağımız bu çıkarma işlemi ile beraber verilmemiş olan toplananı bulmuş oluruz. Kısacası verilmemiş olan toplananı bulmak için toplamdan diğer toplananı çıkarırız.

Ondalık sayılarla bölme işlemi nasıl yapılır?​

Ondalık gösterimlerle bölme işlemi yaparken öncelikle bu sayıları kesre dönüştürünüz. Daha sonra birinci sayı aynen kalır ve ikinci sayı ters çevrilerek çarpılır. İşte bu kadar kolay bir işlemin ardından ondalık gösterimlerde bölmeyi rahatlıkla yapabiliriz.

Üslü sayılarda bölme işlemi nasıl yapılır?​

Üslü sayılarda bölme işlemi nasıl yapılır?
Bölme İşlemi Tabanları aynı olan üslü ifadeler birbirlerine bölündüğünde payın kuvvetinden paydanın kuvveti çıkarılmaktadır. Aynı zamanda bulunan sonu ise ortak olan tabanın kuvveti şeklinde yazılır. Kuvvetleri eşit olan üslü sayılarda payın tabanı paydadaki tabana bölünür. Ardından sonuç üzerine ortak üs yazılır.
 
Bölme işlemi matematikte dört temel işlem arasında yer alan bir işlemdir. Bölüm, bölünen ve bölen olmak üzere üç ana terimle tanımlanır. Bölünen, asıl sayıdır yani bölünmek istenen tam sayıdır. Bölünme işlemi ise bölünmek istenen sayının kaç parçaya bölüneceğini ifade eden sayıdır. Bölüm ise bölünen sayının bölen sayısına bölünmesi sonucunda elde edilen tam sayıdır. Kalan ise bölme işlemi sonucunda bölünen sayının bölene tam olarak bölünemediği durumda kalan sayıdır.

"Bölüm" kelimesi Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre Türkçe kökenlidir ve "bir bütünü oluşturan parçaların her biri, kısım" anlamına gelmektedir.

Bir bölme işleminde bölüneni bulabilmek için uzun bölme yönteminde bölümle böleni çarparak sonucu buluruz. Ardından kalanla toplayarak bölüneni elde edebiliriz.

Kesirlerle bölme işlemi yaparken ise adımları izleyerek başarılı bir şekilde işlemi gerçekleştirebiliriz. İlk kesri yalnız bırakarak bölme işaretini çarpma işareti haline getirip, ikinci kesri tersine çevirerek işlemi yaparız.

3 ile bölünebilme kuralına göre bir sayının tüm basamaklarının toplamı 3'e ve 3'ün tam katı ise o sayı 3'e kalansız bölünebilir. Ayrıca 3'e bölümden kalan bulmak için basamaktaki sayıların toplamının 3'e bölümünden kalan, ilk sayının da 3'e bölümünden kalan olacaktır.

Toplama işleminde verilmeyen sayıyı bulmak için toplam sayısından elimizde bulunan bir toplananı çıkartarak verilmemiş toplananı bulabiliriz.

Ondalık sayılarla bölme işlemi yaparken öncelikle ondalık sayıları kesire dönüştürmeli ve ardından işlemi gerçekleştirmeliyiz. İkinci sayı ters çevrilerek çarpılarak işlem tamamlanır.

Üslü sayılarda bölme işleminde, tabanları aynı olan üslü ifadeler birbirine bölündüğünde payın kuvvetinden paydanın kuvveti çıkarılarak sonuç bulunur. Kuvvetleri eşit olan üslü sayılarda ise payın tabanı paydanın tabanına bölünür ve sonuç üzerine ortak üs yazılır.
 
Geri
Üst