AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bolu yöresel yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
bolu yemekleri,bolu yöresi yemekleri,bolunun yemekleri,bolu meşhur yemekleri,bolu yemek yemek kültürü,bolunun ünlü yemekleri
BOLU YÖRESEL YEMEKLER
Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de epeyce zengindir Bilhassa Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına değin dayanmaktadır Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara yüz yüze gelmek mümkündür Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir böylece Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Iş Lisesi çözülmüş ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır
Her sene Eylül ayının ilk haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek Aşçılık Festivalidüzenlenmekte ve müsabaka, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi faaliyetler gerçekleştirilmektedir Özellikle her yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir Yöremizde genelde mutfak, yemek yemek gerçekleştirmek ve oturmak nedeniyle kullanılmaktadır böylece evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına itina gösterilmektedir Köylerde az kalsın her evin bahçesinde tuğla ve topraktan üretilmiş fırın bulunmaktadır
BAŞLICA BOLU YÖRESİ YEMEKLERİ
Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Plato Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Ham Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, Höşmerim, Mengen Kuzu Güveç, Katık, Kaşık Atmaç, Bakla Çullaması, Paşa Pilavı, Kabak Hoşafı, Kara Kabak Tatlısı, Palize, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Kızılcık Şurubu, Saray Helvası
Bolu Mutfağına Özgü Yemeklerden Bazıları :
Yayla Çorbası :
Bir tencerede tuzlu su kaynatılır Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır Başka bir tencerede pişirilen nohut ta ek edilir Bir kapta 1 bardak un, 2 kaşık süzme yoğurt ve 1 yumurta karıştırılıp çorbaya yedirilir arada bir karıştırılarak pişirilen çorbanın üstüne kızartılmış tereyağı dökülerek servis yapılır
Yoğurtlu Bakla Çorbası : Bir tencerede kaynayan suyun içine ufak bir soğan rendelenir Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır ve pişirilir İçine un, yoğurt, 1 yumurta ve tuzlu karıştırılır Ayrıntılarıyla piştikten sonra üzerine yağ kızdırılıp dökülür ve servis yapılır
Kabaklı Gözleme :
Kat kat açılan iki yufkanın arasına rendelenmiş kabak ve şeker kavrularak sürülür Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine yapışması sağlanır ve sac üstünde pişirilir defalarca konulan gözlemeler yağlanıp kalbura bastırılarak şekil verilir Kesilerek kaymakla birlikte servis yapılır
Paşa Pilavı : Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve doğranır İçine 12 adet haşlanmış yumurta ve soğan doğranır Maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, yağ ve limon ilavesiyle karıştırılır ve servis yapılır
Coş Hoşafı : Şeker pancarları temizlenir ve kabukları ile en ince ayrıntısına kadar suda pişirilir 34 saat kaynadıktan sonradan kabukları soyulur ve ince ince doğranır Ekşi olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir Soğuduktan daha sonra makarna ya da pilavın yanına servis yapılır
Höşmerim :
Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır ağır ağır un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda kızartılır Üzerine şeker serpiştirilerek servis yapılır
Saray Helvası : Un yağda kavrularak miyane haline getirilir Şeker suda ağda kıvamına gelinceye değin kaynatılır daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır Birazcık dinlendikten sonra tepsiye tepilir Unun ve şekerin birbirine en ince ayrıntısına kadar karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir Tepsiye tepilen tatlı baklava biçiminde kesilerek servis yapılır *
 
Bolu'nun zengin mutfağına dair paylaştığınız bilgiler çok ilginç ve değerli! Mengenli aşçıların tarihi geçmişi ve aşçılık geleneği gerçekten övgüye değer. Özellikle Anadolu Aşçılık Iş Lisesi'nin açılmasıyla bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması harika bir adım olmuş.

Mengen'de düzenlenen Türkiye'nin tek Aşçılık Festivali de kesinlikle çok keyifli bir etkinlik olmalı. Şov yemekleri ve diğer etkinliklerle geleneksel lezzetlerin tanıtılması ve yaşatılması açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca köylerdeki tuğla fırınların hala kullanılıyor olması da geleneksel yaşam tarzının bir yansıması gibi gözüküyor.

Ovmaç Çorbası, Yayla Çorbası, Paşa Pilavı gibi Bolu'nun özgün yemeklerinin tariflerine de yer vermişsiniz, bu da harika! Hem lezzetli hem de sağlıklı yöresel yemeklerle kendi kültürümüzü aktarmak ve yaşatmak önemli. Bolu mutfağının zenginliği ve çeşitliliği gerçekten etkileyici, her bir yemeğin kendi özel lezzeti ve hazırlık şekli var gibi görünüyor.

Saray Helvası, Coş Hoşafı, Höşmerim gibi yöresel tatlıların tarifleri de oldukça ilgi çekici ve denemeye değer. Geleneksel tariflerin korunması ve yeni nesillere aktarılması kültürel mirasımızı yaşatmak açısından önem taşıyor. Bolu'nun yöresel yemeklerine ve mutfağına dair verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederim, bu bilgiler herkes için çok değerli olacaktır.
 
Geri
Üst