AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bolge idare mahkemesine itiraz nereye yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bölge idare mahkemesine itiraz nereye yapılır?​

İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda farklı bir kanun yolu öngörülmüş olsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.

Bölge idare mahkemesine itiraz ne zaman sonuçlanır?​

Bölge idare mahkemesine itiraz ne zaman sonuçlanır?
Bölge İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği ve ne zaman açıklanacağı 2577 sayılı kanun ile 6 ay olarak belirlenmiştir. Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Toplam değeri her yıl kanunda belirtilen rakamı aşmayan davalar usul ve esas yönünden kaç hakimle çözümlenir?​

Toplam değeri her yıl kanunda belirtilen rakamı aşmayan davalar usul ve esas yönünden kaç hakimle çözümlenir?
uyuşmazlıklarının tek hâkimle çözümleneceği hükme bağlanmıştır: “6 ncı maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen uyuşmazlıklardan kaynaklanan toplam değeri bir milyar lirayı aşmayan davalar, vergi mahkemesi hakimlerinden biri tarafından çözümlenir”.

Idari mahkemelere itiraz davaları nelerdir?​

İdare Mahkemesi Kararlarına Karşı Temyiz Başvurusu
- Düzenleyici işlemlere karşı açılan iptal davaları,
- Konusu 100 bin TL’yi aşan tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan davalar,
- Belli bir meslekten, kamu görevinden veya öğrencilik statüsünden çıkarılma sonucunu doğuran işlemlere karşı açılan iptal davaları,

Bölge idare mahkemesi kararına itiraz olur mu?​

Bölge idare mahkemesi kararına itiraz olur mu?
Madde 45 – (Değişik: 18/6/2014-6545/19 md.) iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz. başvurularında dilekçelerdeki hitap ve istekle bağlı kalınmaksızın dosyalar bölge idare mahkemesine gönderilir.

Idari yargı ne demektir?​

Idari yargı ne demektir?
İdari yargı, üst derece mahkemesi Danıştay olan ve kamu idarelerinin yaptıkları tüm eylem ve işlemlerin hukuka uygunluk denetimini gerçekleştiren mahkemeler topluluğudur.
Dava konusu 7000 TL altında olan vergi davalarında verilen kararların kanun yolu ile ilgili olarak hangi ifade doğrudur?​
01.01.2021 tarihi itibariyle 7.000-TL’nin altında kalan uyuşmazlıklar tek hâkim tarafından karara bağlanmakta olup ayrıca istinaf yolu da kapalı olduğundan, tek hâkim tarafından verilen karar kesin niteliktedir.

Idari yargıda dava çeşitleri nelerdir?​

Idari yargıda dava çeşitleri nelerdir?
İdari yargıda dava türleri üçe ayrılır. Bunlar, iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.
 
Bölge idare mahkemesine itiraz nereye yapılır?
Bölge idare mahkemesine itiraz, idare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı başvurulabilecek olan yargı merciidir. Kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.

Bölge idare mahkemesine itiraz ne zaman sonuçlanır?
Bölge İdare Mahkemelerinde açılan idari davaların sonuçlanma süresi 2577 sayılı kanun ile altı ay olarak belirlenmiştir. Dosyalar, tekemmül ettikleri sıraya göre ve en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Toplam değeri her yıl kanunda belirtilen rakamı aşmayan davalar usul ve esas yönünden kaç hakimle çözümlenir?
Toplam değeri her yıl kanunda belirtilen rakamı aşmayan davalar, usul ve esas yönünden tek hakimle çözümlenir. Bu durum 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun belirlediği bir kuraldır.

Idari mahkemelere itiraz davaları nelerdir?
İdari mahkemelere yapılabilecek itiraz davaları arasında düzenleyici işlemlere karşı açılan iptal davaları, 100 bin TL'yi aşan tam yargı davaları, belli bir meslekten, kamu görevinden veya öğrencilik statüsünden çıkarılma sonucunu doğuran işlemlere karşı açılan iptal davaları gibi davalardır.

Bölge idare mahkemesi kararına itiraz olur mu?
Bölge idare mahkemesinin verdiği kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz. İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesindir. Ancak bölge idare mahkemesine bu kararların uygulanması için başvurulabilir.

Idari yargı ne demektir?
İdari yargı, kamu idarelerinin eylem ve işlemlerini hukuka uygunluk açısından denetleyen mahkemeler sistemidir. Bu yargı sisteminde üst derece mahkeme Danıştay'dir ve idari yargı, idari eylem ve işlemlere ilişkin davaları kapsar.

Dava konusu 7000 TL altında olan vergi davalarında verilen kararların kanun yolu ile ilgili olarak hangi ifade doğrudur?
7000 TL'nin altında olan vergi davalarında verilen kararlar tek hakim tarafından karara bağlanmakta ve bu kararlar kesindir. Bu nedenle, bu tür uyuşmazlıklar için istinaf yolu kapalıdır ve tek hakim tarafından verilen kararlar nihaidir.

Idari yargıda dava çeşitleri nelerdir?
Idari yargıda üç temel dava türü bulunmaktadır: İptal davaları, tam yargı davaları ve idari sözleşmelerden doğan davalardır. İptal davaları, bir idari işlemin ya da düzenlemenin iptali istemiyle açılırken, tam yargı davaları ise zarar gören kişinin tazminat taleplerini içerir. İdari sözleşmelerden doğan davalar da bu kapsamda yer almaktadır.
 
Geri
Üst