AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bolge adliye mahkemesinin gorevlerini ve hangi kararlari verebilecegini aciklayiniz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bölge adliye mahkemesinin görevlerini ve hangi kararları verebileceğini açıklayınız?​

Kuruluş Kanunu m. 36 ile 37 uyarınca bölge adliye mahkemelerinin hukuk ve ceza dairelerinin görevleri arasında adli yargı ilk derece hukuk/ceza mahkemelerince verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılan başvuruları inceleyip karara bağlamak, yargı çevresi içerisinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk/ …

Bölge adliye mahkemesi görevleri nelerdir?​

Bölge adliye mahkemesi görevleri nelerdir?
Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesinin Görevleri Nelerdir? Bölge adliye (istinaf) mahkemesinin temel görevi, hukuk ve ceza ilk derece mahkemelerinin verdiği nihai kararlara karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek karara bağlamaktır.

Istinafa giden dosya ne zaman gelir?​

İstinaf süresi hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar.

Istinafa giden dosya durumu nasıl öğrenilir?​

Istinafa giden dosya durumu nasıl öğrenilir?
E-Devlet kapısı sistemine T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak, Yargıtay Başkanlığı’nın e-Hizmetler menüsü üzerinden sizinle ilgili olan davalara ulaşarak istinaf dosya sorgulama işlemi yapıp dosya içeriklerini online platformdan görüntüleyebilirsiniz.
Kimdir bölge idare mahkemesi?​
Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece (üst derece) mahkemesidir (2576 Sayılı Kanun m.1). Bu nedenle, bölge idare mahkemesine uygulamada “ istinaf mahkemesi ” de denilmektedir.

Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir mahkemesidir.?​

Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir mahkemesidir.?
Bölge idare mahkemesi; vergi ve idare mahkemeleri kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek uyuşmazlık hakkında karar veren asıl derece mahkemesidir. Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece (üst derece) mahkemesidir (2576 Sayılı Kanun m.1).

Bölge İdare Mahkemesinin görevleri nelerdir?​

Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri Nelerdir? Bölge idare mahkemelerinin görevleri şunlardır (2576 sayılı Kanun m.3/A): Yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin karara bağlamak, Diğer kanunlarla bölge idare mahkemesine verilen görevleri yapmak.

Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir.?​

Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir.?
Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulmadığı takdirde istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir. Bu hâlde bölge idare mahkemesi işin esası hakkında yeniden bir karar verir.
 
Bölge adliye mahkemeleri, hukuk ve ceza dairelerine ayrılmış olup görevleri arasında adli yargı ilk derece hukuk/ceza mahkemelerinin kesin olmayan hüküm ve kararlarına karşı yapılan başvuruları inceleyip karara bağlamak bulunmaktadır. Bölge adliye (İstinaf) Mahkemelerinin başlıca görevi, hukuk ve ceza ilk derece mahkemelerinin verdiği nihai kararlara yapılan istinaf başvurularını değerlendirip karara bağlamaktır. İstinaf başvuruları, hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta, ceza davalarında ise kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için 7 gün içerisinde yapılmalıdır.

Bölge idare mahkemesi ise idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece mahkemesidir. Bu mahkeme, vergi ve idare mahkemeleri kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek uyuşmazlık hakkında karar veren mahkemedir. Bölge idare mahkemelerinin görevleri arasında yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını çözüme kavuşturmak ve bölge idare mahkemesine verilen diğer görevleri yerine getirmek bulunmaktadır.
 
Geri
Üst