Bolge adliye mahkemesi kararlari kac gunde sonuclanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.890
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bölge adliye mahkemesi kararları kaç günde sonuçlanır?​

Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır? Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Kanunda altı ay kuralı bulunsa da fiilen bu süreler artabilmektedir.
Gerekçeli kararın tebliğe çıkarılması ne demek?
Kararın tebliğe çıkarılması demek, kararın ilgili tarafa tebliğ edilmek üzere postaya verildiği anlamına gelir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur.

Avukatsız dava olur mu?​

Türk Hukuku’nda tarafların avukat ile temsil edilmesi zorunluluğu yoktur. Herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkı vardır.
Bölge idare mahkemesi kararları kaç günde sonuçlanır 2022?
Bu rakam geçen yıllar temel alınarak söylenebilmektedir. 2016 yılında kurulan ve her yıl iş yoğunluğu ve iş yükü artan bölge idare mahkemelerinin bu durumu göz önüne alındığında bir davanın ortalama 6 ayda karara bağlanabileceği söylenebilir.
Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. İdari yargıda istinaf süresi ise kararın tebliğinden itibaren 30 gündür.
Gerekçeli karardan sonra karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli Karar Ne Zaman Kesinleşir? Gerekçeli karar, tebliğiyle beraber kanunda öngörülen süre içinde kanun yoluna başvurulmamış olması halinde kesinleşmiş olur. Kanun yoluna başvurulmuş olup üst dereceli mahkeme tarafından kararın onanması durumunda da kesinleşme gerçekleşir.

Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne olur?​

-Birincisi, gerekçeli karara karşı kanunda tanımlanan sürede kanun yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir. -ikincisi, gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurulması ve istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bularak onaması halinde karar kesinleşir.
Ilk duruşma kaç dakika sürer?
Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.

Mahkemede ilk duruşmada ne olur?​

Sanığın savunmasından sonra şikayetçi taraf dinlenir. Taraflar ilk duruşmada yargılama konusu olayı anlatır, ceza davasını açan iddianameye ilişkin görüşlerini açıklar. Mahkeme başkanı, üyeler ve savcılık gerekli gördüğünde olayı açıklığa kavuşturmak üzere taraflara ayrıntılı sorular sorabilir.
Hangi davalarda avukat zorunlu?
Türkiye’deki hukuk sisteminde zorunlu avukatlığın kapsamı yasayla tanımlanmıştır. Buna göre, yaşı küçük olanlar, kendini savunamayacak ölçüde malul, sağır ve dilsiz olan şüpheli, sanık veya müştekiler ile alt sınırı 5 yıldan fazla olan bir suçtan yargılanan şüpheli veya sanıklar ceza avukatı tutmak zorundadır.
 
Geri
Üst