Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bolge adliye mahkemesi hukuk dairelerinin gorevleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinin görevleri nelerdir?​

Bölge adliye (istinaf) mahkemesinin temel görevi, hukuk ve ceza ilk derece mahkemelerinin verdiği nihai kararlara karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek karara bağlamaktır.

Bam dosya gönderme ne demek?​

Bozma kararı, BAM’ın düzelterek yeniden veya yeniden esas hakkında verdiği karara ilişkinse, dosya kararı veren BAM veya uygun görülen diğer bir BAM’a gönderilir. Bu durumda bozma üzerine dosya kendisine gönderilen BAM veya ilk derece mahkemesi bozmaya uyma veya direnme kararı verebilir.

Istinaf kanun yolu ne zaman yürürlüğe girdi?​

Istinaf kanun yolu ne zaman yürürlüğe girdi?
İstinaf yolu 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu[1] (“HMK”) tarafından öngörülmüştür. İstinaf yolu ile birlikte yerel mahkeme kararlarına karşı temyiz yolundan önce bölge adliye mahkemelerinde istinaf yoluna da başvurulabilecektir.

Bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinde tutulması gereken kayıtlar nelerdir?​

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinde; esas kaydı, duruşma ve keşif günleri kaydı, karar kaydı, SEGBİS kaydı, istinabe kaydı, uyuşmazlığın giderilmesi başvuru kaydı, temyiz kaydı, taşra temyiz kaydı, dava nakil istekleri kaydı, dağıtım kaydı, değişik işler kaydı tutulması zorunludur (Yön. m.28/1).

Bam kaldırma kararı nedir?​

İlk derece mahkemesi kararının kaldırılarak davanın reddine karar verilmesi: İlk derece mahkemesi, davanın kısmen ya da tamamen kabulüne karar vermiştir; BAM bu kararı haksız bularak, kaldırır, yargılama yapıp esastan red kararı vermektedir.

Istinafta bozulan karar ne olur?​

Istinafta bozulan karar ne olur?
İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar. Dosya hakkında doğru kararın verilmesi için Bölge adliye mahkemesi görev yapmaktadır.

Bölge adliye mahkemeleri ne zaman yürürlüğe girdi?​

Genel adli yargı düzeninde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin bir üstünde olan mahkeme olarak oluşturulmuştur. 2004’te yasalaşan mahkemeler, 2016’da faaliyete başladı. Başlangıçta yedi ilde kurulan mahkemelerin sayısı 2017, 2018 ve 2019’da yapılan eklemelerle on beşe yükseldi.

Istinaf mahkemesi ön inceleme ne kadar sürer?​

Vatandaşlar, istinaf mahkemesi incelemelerindeki aşamaların ne kadar sürdüğünü merak etmektedir. İlk derece mahkeme kararlarının ardından Bölge adliye tarafından ilk olarak ön inceleme yapılır. Bu süre ortalama olarak 30 gündür.
 
Bölge adliye mahkemeleri, önemli görevleri yerine getiren yüksek yargı organlarıdır. Temel görevleri, hukuk ve ceza ilk derece mahkemelerinin verdiği nihai kararlara karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek karara bağlamaktır. Bunun yanı sıra, Bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinde tutulması gereken kayıtlar da belirli kurallar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu kayıtlar; esas kaydı, duruşma ve keşif günleri kaydı, karar kaydı, SEGBİS kaydı, istinabe kaydı, uyuşmazlığın giderilmesi başvuru kaydı, temyiz kaydı, taşra temyiz kaydı, dava nakil istekleri kaydı, dağıtım kaydı, değişik işler kaydıdır.

İstinaf yolunun yasal düzenlemesi, 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu ("HMK") tarafından gerçekleştirilmiştir. İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. Eğer bir karar istinaf mahkemesi tarafından bozulursa, yeniden yargılama süreci başlar ve dosya hakkında doğru kararın verilmesi için Bölge adliye mahkemesi görev yapar.

Ayrıca, istinaf mahkemesi incelemelerinde ilk olarak ön inceleme yapılır ve bu süre genellikle ortalama olarak 30 gün sürmektedir. Dolayısıyla, vatandaşlar bu süreci takip ederken ön inceleme sürecinin ne kadar süreceğini merak edebilirler. Bölge adliye mahkemelerinin yürürlüğe girişi ise 2004 yılında yasalaşan mahkemelerin 2016 yılında faaliyete başlamasıyla gerçekleşmiştir. İlk etapta yedi ilde kurulan bu mahkemeler, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleştirilen eklemelerle sayılarını on beşe çıkarmışlardır.
 
Geri
Üst