Bolge adliye Mahkemesi Cumhuriyet Bassavcisini kim atar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
250.062
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bölge adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısını kim atar?​

Bölge adliye mahkemeleri göreve başlamadan önce Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca bu mahkemelerin başkanları, daire başkanları ve üyeleri ile Cumhuriyet başsavcısı ve savcılarının atamaları yapılır. Bölge adliye mahkemelerinde görev yapacak diğer personelin atamaları da aynı süre içinde yapılır.

Bölge adliye mahkemesi ne iş yapar?​

Bölge adliye mahkemeleri diğer adıyla istinaf mahkemeleri adlî yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılacak başvuruları inceleyip karara bağlamak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla görevli üst derece mahkemelerdir.
Bölge adliye mahkemesi kaçıncı derece?
Hukuk ve ceza uyuşmazlıkları hakkında karar veren tüm yerel mahkemeler ilk derece mahkemesi, istinaf yargılaması yapan bölge adliye mahkemeleri (istinaf mahkemeleri) ise ikinci derece (asıl derece) mahkemesi olarak nitelendirilir. (5235 sayılı Kanun m.3).

Bir yerde mahkeme kurulmasına kim karar verir?​

MADDE 5. Hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafî durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.

Bölge idare mahkemesi kaçıncı derece?​

Bölge idare mahkemesi; vergi ve idare mahkemeleri kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek uyuşmazlık hakkında karar veren asıl derece mahkemesidir. Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece (üst derece) mahkemesidir (2576 Sayılı Kanun m.1).
Ikinci derece mahkemeleri nelerdir?
Adli yargıda bölge adliye mahkemeleri ile idari yargıda bölge idare mahkemeleri, ikinci derece mahkemeleridir. Adli yargıda Yargıtay, idari yargıda Danıştay gibi yargı kollarına göre mahkemelerin, başvurulacak son merci yeri, üst derece mahkemeleridir.

Istinaf mahkemeleri kanunu kaç yılında çıkarılmıştır?​

Adli yargıda 2004, idari yargıda ise 2014’te istinaf mahkemelerinin kurulması yasalaştı. 20 Temmuz 2016’da bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri faaliyete geçirildi.

Görevli mahkemeyi kim belirler?​

Anayasasının 37.maddesinde “Hiç kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz.” 142.maddesinde “Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir.” 5271 sayılı CMK’nın 3/1.maddesinde “Mahkemelerin görevleri kanunla belirlenir.” 4/1 maddesinde “Davaya …
 
Geri
Üst