AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bolge adliye mahkemeleri Nelerden Olusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bölge adliye mahkemeleri Nelerden Oluşur?​

Bölge Adliye Mahkemeleri, başkanlık, başkanlar kurulu, daireler, Cumhuriyet başsavcılığı, adalet komisyonu ve müdürlüklerden oluşur. Her bölge adliye mahkemesinde bir başkan bulunur. Başkanlık, başkan ile yazı işleri müdürlüğünden oluşur. Her bölge adliye mahkemesinde en az üç hukuk ve en az iki ceza dairesi bulunur.

Bölge adliye mahkemesi hangi illerde var?​

Bölge Adliye Mahkemelerinin Yargı Çevresi
BÖLGE | YARGI ÇEVRESİ
Ankara | Ankara, Çankırı, Eskişehir, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir
Antalya | Antalya, Burdur, Denizli, Isparta
Bursa | Balıkesir, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Yalova
Diyarbakır | Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Mardin, Şırnak, Siirt

Bölge adliye mahkemesi kaçıncı derece?​

Bölge adliye mahkemesi kaçıncı derece?
MADDE 3. – Adlî yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir.

Bölge adliye Mahkemesi yargılama yapar mı?​

Bölge adliye Mahkemesi yargılama yapar mı?
Bölge adliye (istinaf) mahkemesinin temel görevi, hukuk ve ceza ilk derece mahkemelerinin verdiği nihai kararlara karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek karara bağlamaktır.

Kaç tane bölge adliye mahkemesi var 2020?​

Kurul, yeni mahkemelere tayin taleplerini toplayacak. 4 yeni mahkemenin daha açılmasıyla Bölge Adliye Mahkemelerinin sayısı 15’e çıkacak.

Türkiyede kaç tane istinaf mahkemesi var?​

Böylece Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun olmak üzere 9 ilde faaliyet gösteren, kamuoyunda “istinaf” olarak bilinen bölge adliye mahkemelerinin sayısı 11’e yükseldi. Cumhurbaşkanlığının 100 Günlük İcraat Programı’nda da istinaf mahkemesi sayısının artırılması yer almıştı.

Istinaf mahkemesi hangi illerde var?​

Istinaf mahkemesi hangi illerde var?
Böylece Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun olmak üzere 9 ilde faaliyet gösteren, kamuoyunda “istinaf” olarak bilinen bölge adliye mahkemelerinin sayısı 11’e yükseldi.

Bölge adliye mahkemesi kaç günde karar verir?​

Bölge adliye mahkemesi kaç günde karar verir?
Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır? Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.
Bölge adliye mahkemesi dosya durumu açık ne demek?​
Dosya durumu açık demek; dosyanızın inceleme aşamasında olduğunu ve henüz karara bağlanmadığı ifade eder. Dosyanız hakkında mahkemece karar verildiğinde Uyap’da dosya durumu karara çıkmış olarak görünür. Kararın üst mahkemelere başvurularak ya da başvurulmadan kesinleşmesi halinde ise dosya durumu kapalı hale gelir.
Bölge adliye mahkemeleri hangi yargı sistemine dahildir?​
Adlî yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir.

Bölge adliye mahkemeleri ne zaman faaliyete geçecek?​

Bölge adliye mahkemeleri ne zaman faaliyete geçecek?
Genel adli yargı düzeninde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin bir üstünde olan mahkeme olarak oluşturulmuştur. 2004’te yasalaşan mahkemeler, 2016’da faaliyete başladı. Başlangıçta yedi ilde kurulan mahkemelerin sayısı 2017, 2018 ve 2019’da yapılan eklemelerle on beşe yükseldi.

Türkiyede kaç tane bölge adliye mahkemesi var?​

Türkiyede kaç tane bölge adliye mahkemesi var?
Başlangıçta yedi ilde kurulan mahkemelerin sayısı 2017, 2018 ve 2019’da yapılan eklemelerle on beşe yükseldi.
 
Bir Bölge Adliye Mahkemesi, başkanlık, başkanlar kurulu, daireler, Cumhuriyet Başsavcılığı, adalet komisyonu ve müdürlüklerden oluşmaktadır. Her Bölge Adliye Mahkemesinde bir başkan bulunur ve başkanlık, başkan ile yazı işleri müdürlüğünden oluşur. En az üç hukuk ve en az iki ceza dairesi bulunmaktadır.

Bölge Adliye Mahkemeleri belirli illerde faaliyet gösterir. Örneğin, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Ankara, Çankırı, Eskişehir, Kastamonu, Kırıkkale ve Kırşehir illerinde faaliyet gösterirken, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Antalya, Burdur, Denizli ve Isparta illerinde faaliyet göstermektedir.

Bölge Adliye Mahkemeleri, ikinci derece mahkemelerdir. Hukuk ve ceza ilk derece mahkemelerinin verdiği nihai kararlara karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek karara bağlarlar. Bu sebeple yargılama yaparlar ancak direk olarak bir davaya bakmayıp, daha önce verilen kararların incelenmesini sağlarlar.

2020 yılında Bölge Adliye Mahkemelerinin sayısı 15'e çıkmıştır. Ayrıca Türkiye genelinde toplam 11 adet istinaf mahkemesi bulunmaktadır ve Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun illerinde faaliyet göstermektedir.

Bir Bölge Adliye Mahkemesi dosyası durumu açık ise, dosyanın inceleme aşamasında olduğunu ve henüz karara bağlanmadığını ifade eder. Dosya durumu karara çıkmış ise, dosyanın mahkeme tarafından sonuçlandığı anlamına gelir.

Bölge Adliye Mahkemeleri, adlî yargı ikinci derece mahkemeleridir ve Türkiye'deki genel adli yargı düzeninde önemli bir konuma sahiptirler. Faaliyete geçiş tarihleri ise 2016 yılında başlayarak yedi ilden başlayıp, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında eklemelerle toplam 15 adede ulaşmıştır. Bu mahkemeler, ikinci derece mahkemeler olarak üst mahkemelerden gelen istinaf başvurularını değerlendirirler.
 
Geri
Üst