AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bokasi Kompostuna neler konulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bokaşi Kompostuna neler konulur?​

Bokashi kompost kovasının içine ne atılır, ne atılmaz?

Bokashi suyu nedir?​

Bokashi, Japonca’da “fermente olmuş organik madde” demektir. Bokashi bir soğuk kompost yapım yöntemidir. Bokashi kompost kovasına atılan organik mutfak atıkları, üzerlerine ilave edilen Yararlı Mikroorganizmalar sayesinde fermantasyona uğrar.
Bokashi talaşı nedir?
Bokashi, Japonların tüm gıda atıklarını turşulaştırdıkları bir ön gübreleştirme işlemi. Havasız alanda tüm atığın sıkıştırılması ve yararlı mikro organizmaların ortama katılması ile oluşuyor. Faydalı bakteriler kötü olanlara üstün gelerek doğru koşulları sağlıyor.
Bokashi kepeği nasıl yapılır?
Bokaşi kepek tozu elde etme 5 litre kepek içine 2 çorba kaşığı kil, 1 çorba kaşığı kaya tuzu koyun. Bu kepeğin içine yavaş yavaş bu suyu eklemeye başlayın, karışım hamur gibi topaklanmalı, ele yapışmalı. Bu Hamuru bir kavanoza içinde hiç hava kalmayacak şekilde sıkıca ağzına kadar doldurun. Kapağını sıkıca kapatın.

Kompost sıvısı nasıl yapılır?​

1 su bardağı pirinci 1-2 su bardağı klorsuz su ile karıştırıp iyice çalkalandıktan sonra bir kaç dakika kadar bekletiyoruz. Ardından pirinçleri süzerek suyu ayrı bir kaba alıyoruz. Pilav yapmak amacıyla ıslatılan pirinçten kalan suyu bu amaçla kullanabilirsiniz.

Bokashi kompostu suyu nasıl kullanılır?​

Kovanın alt kısmındaki musluğu açarak, bitkileriniz için harika bir besin olan bu suyu (sıvı gübreyi) bir şişeye doldurabilir ve klor ihtiya emeyen suyla, 1/100 oranında seyrelterek bahçenizde ve saksılarınızda kullanabilirsiniz. Bu oran, 1L su ile 2 çay kaşığı bokashi suyunun karıştırılması demekrir.
Bokashi nasıl kullanılır?
Bokashi gübrelemesinde, aerobik sistemlerden et ve süt ürünleri de dahil olmak üzere her türlü mutfak artıkları aşılanmış kepeklerin bir kısmı ile örtülür, Bokashi kovasına bastırılır, bir avuç kepekle kaplanır ve sıkıca kapatılır. Kova dolduğunda, kapatılır ve on ila on iki gün bekletilir.
Bokashi tozu nedir?
Bokashi, Japonca bir terimdir ve fermante edilen organik atık anlamındadır. EM Bukashi Kompost, organik atıkların hava almayan bir kova ya da torba icinde EM aşılama materyali kullanılarak fermantasyonu ile yapılır.
 
Geri
Üst