AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bogurtlen hangi iklimde yetisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.556
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Böğürtlen hangi iklimde yetişir?​

İklim istekleri bakımından fazla seçici olmayan böğürtlenlerin değişik iklim şartlarına kolayca adapte olduğu görülür. Böğürtlen genellikle bol güneşli, rüzgardan korunmuş, hasat zamanı yağmur olmayan, yeterli toprak rutubeti olan ve kışları ılık geçen yerlerde rahatlıkla yetiştirilir.

Böğürtlen nasıl ürer?​

Böğürtlen nasıl ürer?
ÇOĞALTMA METOTLARI Böğürtlen bitkisinin kök boğazı ve kökte bulunan gözlerden her yıl yeni sürgünler çıkmaktadır. İlkbaharda topraktan çıkan sürgünler gelişme mevsimi boyunca büyürler. Geç sonbaharda yapraklarını döktükten sonra erken ilkbahara kadar bunlar köklü olarak sökülür ve fidan olarak kullanılırlar.

Böğürtlen türkiyede nerede yetişir?​

Böğürtlen türkiyede nerede yetişir?
Ülkemizde ise toplam böğürtlen üretiminin yüzde 80’lik kısmı Bursa ilinde gerçekleşmektedir. Bursa ilinden sonra ise en fazla böğürtlen üretimi ülkemizde Kahramanmaraş, Samsun ve Mersin illerinde yapılmaktadır. Ayrıca ülkemizde yapılan böğürtlen yetiştiriciliğinde çok sayıda böğürtlen çeşidi de yer almaktadır.

Ankarada böğürtlen yetişir mi?​

Böğürtlen fidanları ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişmekte ve meyve vermektedir. Ankara’a uygun olan böğürtlen fidanı çeşitleri, early fat, jumbo, bursa1-2-3, chester şeklindedir. Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir.

Böğürtlen kurutma nasıl yapılır?​

Böğürtlen kurutma nasıl yapılır?
İlkbaharda henüz böğürtlen çalılarımız böğürtlen vermeye başlamadan, böğürtlen yaprakları tazecikken, toplanıp kurutma fırınımızda karanlıkta, düşey hava akımında ve 35 derecede kurutulur.

Böğürtlen ne kadar zamanda yetişir?​

Böğürtlen ne kadar zamanda yetişir?
Genellikle Haziran sonu ve Temmuz başında hasat başlamakta ve hasat zamanı Eylül dönemine kadar devam etmektedir. Böğürtlen Türkiye’de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Böğürtlen içerdiği vitamin ve mineraller ile pek çok yönden faydası bulunan bir meyvedir.

Böğürtlen fiyatı ne kadar?​

Böğürtlenin kilosu yıl içinde 5-20 TL arasında değişir. Markete gelince 50 TL.

Iç anadoluda böğürtlen yetişir mi?​

Iç anadoluda böğürtlen yetişir mi?
Meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda yer alan böğürtlen Dünyada ılıman iklim bölgelerinde, subtropik iklim ve kutup iklim sınırlarına kadar yayılma alanı nedeniyle geniş yetişme alanına sahiptir.Ülkemiz böğürtlenin anavatanı sınırları içerisindedir.

Diken nasıl yok edilir?​

Diken nasıl yok edilir?
Beyaz sirkeyi yok etmek istediğiniz ot yapraklarına sprey ile püskürterek birkaç tekrarda bu otların kurumasını sağlayabilirsiniz. Sirkenin toprağa ve diğer bitkilere temas etmemesine özen gösterin. 4 litre sirkeye bir fincan kaya tuzu ve sofra tuzu karışımı ekleyerek etkili bir yabani ot öldürücü elde edebilirsiniz.
 
Böğürtlenin hangi iklimlerde yetişebileceği hakkında bilgi verildiğine göre, böğürtlen bitkisi için uygun iklim koşullarının genellikle bol güneşli, rüzgardan korunmuş, hasat zamanında yağmur almayan, yeterli toprak nemine sahip ve ılık kışların olduğu bölgelerde olması gerektiği belirtilmiş. Bursa, Kahramanmaraş, Samsun ve Mersin gibi Türkiye'deki şehirlerin böğürtlen yetiştiriciliği için uygun olduğu ifade edilmiş. Ayrıca Ankara'ya uygun olan böğürtlen fidanı çeşitlerine de değinilmiş. Böğürtlenin kurutulması için taze yapraklarının karanlık, düşey hava akımı olan, 35 derecede kurutulması tavsiye edilmiş. Hasat zamanı genellikle Haziran sonu ve Temmuz başında başladığı ve Eylül'e kadar devam ettiği belirtilmiş. Böğürtlen fiyatının kilosunun yıl içinde 5-20 TL arasında değişebildiği, marketlerde ise 50 TL'ye kadar çıkabileceği ifade edilmiş.

Iç Anadolu'da böğürtlenin yetişip yetişmeyeceği konusunda, böğürtlenin geniş bir yetişme alanına sahip olduğu ve Dünya'da ılıman iklim bölgelerinden subtropik iklimlere kadar birçok farklı iklimde yetişebildiği ifade edilmiş. Ülkemizin böğürtlenin anavatanı sınırları içinde olduğu belirtilmiş.

Son olarak, dikenlerin yok edilmesi konusunda beyaz sirkenin ot yapraklarına püskürtülerek kullanılabileceği ve tekrarlanarak otların kurumasını sağlayabileceği, sirkenin toprağa ve diğer bitkilere temas etmemesine özen gösterilmesi gerektiği belirtilmiş. Ayrıca, 4 litre sirkeye bir fincan kaya tuzu ve sofra tuzu karışımı ekleyerek etkili bir yabani ot öldürücü elde edilebileceği önerilmiş.
 
Geri
Üst