AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bogulmaya neden olan bir grup gazlar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boğulmaya neden olan bir grup gazlar?​

Boğucu Etki Yapan Zehirli Gazlar (1. GRUP): Helyum, Neon, Argon, Kripton, Xenon, Hidrojen, Metan, Etan, Propan vb. olarak bilinen bu tür gazlar bulundukları alanda ki oksijeni bertaraf ettikleri için oksijen yetersizliğine neden olmaktadırlar.

Hangisi basit boğucu Gazlardandır?​

Hangisi basit boğucu Gazlardandır?
1. Basit Boğucu Gazlar; Azot (N2) , karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir.

Backdraft belirtileri nelerdir?​

Backdraft belirtileri nelerdir?
Kapı pencere açıldığında oksijen giriyor ve oda patlıyor (Backdraft). Bu İtfaiyeciler için en büyük tehlikedir. İslerden kararmış camlar, alev azlığı, duman çokluğu, kapının çok sıcak olması, aralıklardan puflayan duman ve homurtular backdraftın habercisidir.

V maddesi nedir?​

1950’lerde, Britanyalı bilim adamları sinir gazının diğer bir kategorisini oluşturan V gazını buldular. ABD ve İngiltere değişik işlemlerle V maddesinin diğer formu olan VX’i üretti. 1960’larda ise toplum hareketlerini önlemeye yönelik, ancak öldürücü olmayan gazların geliştirilmesine devam edildi.

Karbonmonoksit hangi gaz grubuna girer?​

Karbonmonoksit hangi gaz grubuna girer?
Karbonmonoksit, bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan inorganik molekülün adı. Karbonmoksitte karbon ve oksijen arasında üçlü bağ vardır.

Yanma sonucu açığa çıkan gazlar nelerdir?​

Yanma sonucu açığa çıkan gazlar nelerdir?
Bu gazlar yangın gazları olarak adlandırılır ve patlayarak yanma özelliği taşımalarının yanı sıra yanmayı da artırır. Yanma sonucunda karbondioksit (CO2), karbonmonoksit (CO), su buharı (H2O), oksijen (O2) ve azot(N2) gibi gazlar doğal olarak oluşur.
Boğucu Gazlar Nelerdir?​
Azot, helyum, neon, argon, kripton ve ksenon gibi gazlar bu gruba girerler.

Propan boğucu gaz mıdır?​

Propan boğucu gaz mıdır?
Bu gazlar, özellikle metan, etan, propan, bütan gibi hidrokarbonlar ve hidrojen gibi gazlardır. Tozlu hava ise, içerisinde belli konsantrasyonda toz ihtiva eden havayı belirtir. Kimyasal boğucu gazlar : Karbonmonoksit (CO), Hidrojen sülfür (H2S), Hidrojen siyanür (HCN), vb. dir.

Flashover yangının hangi aşamasında?​

Flashover yangının hangi aşamasında?
Yangının başlama zamanının bilinmesi müdahale ekibinin bilgi ve tecrübesi ile karışılacağı; Başlangıç Evresinde ALEV DİLİ (Flame – over), Gelişme Evresinde ANİ TAM TUTUŞMA (Flash – over), Sönme (sıcak tütme) Evresinde GERİ TEPME (Backdraft) tehlikeleri tahmin etmesi için önemlidir.

Flashover yangının hangi aşamasında gerçekleşir?​

Flashover hava almış yangın gelişiminin normal bir aşamasıdır (Bkz Şekil1.1). Yangının büyüme aşamasından tam gelişmiş yangın aşamasına geçişini ifade eder. Büyüme aşamasında, tavanda sıcak bir duman katmanı oluşur. Bu katman, dumanla temas halindeki, dolap, yanıcı duvar kaplaması vb. bütün objelere ısı iletir.

Pro-V ne işe yarar?​

Pro-V ne işe yarar?
Pro-Vitamin B5 adıyla da bilinen pantenol işte bu esnada geliştirildi. Bu madde saçların gücünü, esnekliğini ve nem oranını artırıyordu. 1947’de ilk serumun şişelenmesiyle Pantene Pro-V doğmuş oldu.

Karbonmonoksit organik mi inorganik mi?​

Karbonmonoksit organik mi inorganik mi?
Karbonmonoksit, bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan inorganik molekülün adı. Karbonmoksitte karbon ve oksijen arasında üçlü bağ vardır. Molekül formülü: CO.

Sıkıştırılmış gazlar nelerdir?​

➢ Azot, oksijen ve argon gibi gazlar son derece düşük sıcaklıklarda sıvı olarak veya ortam sıcaklığında yüzlerce barlık basınç altında sıkıştırılmış gaz olarak sevk edilir veya depolanır.

Yanma tepkimesi sonucu ne oluşur?​

Yanma tepkimesi sonucu ne oluşur?
Yanma olayları sonucunda ısı ortaya çıkar. Yanma tepkimeleri kimyasal bir olaydır. Yapısında karbon ve hidrojen bulunduran organik maddeler (hidrokarbonlar) ve yapısında karbon, hidrojen ve oksijen bulunduran organik maddeler yandıklarında karbondioksit ve su oluşur.
 
Boğulmaya neden olan gazlar genellikle oksijeni bertaraf eden ve dolayısıyla oksijen yetersizliğine sebep olan gazlardır. Bu gazlar genellikle iki grupta incelenir:

1. **Basit Boğucu Gazlar**: Azot (N2), karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) gibi gazlar basit boğucu gazlar kategorisine girer. Bu gazlar solunum sırasında oksijeni bertaraf ederek vücuda yeterli oksijen alımını engeller.

2. **Boğucu Etki Yapan Zehirli Gazlar (1. GRUP)**: Helyum, Neon, Argon, Kripton, Xenon, Hidrojen, Metan, Etan, Propan gibi gazlar da boğucu etki yapan zehirli gazlar grubuna dahildir. Bu gazlar bulundukları alandaki oksijeni bertaraf ederek oksijen yetersizliğine neden olabilirler.

Karbonmonoksit ise, bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan inorganik bir moleküldür. Karbonmonoksit, genellikle yanma sonucunda ortaya çıkan bir gazdır. Yanma sonucunda karbondioksit (CO2), karbonmonoksit (CO), su buharı (H2O), oksijen (O2) ve azot (N2) gibi gazlar doğal olarak oluşabilir.

Yanma tepkimesi sonucunda ise ısı açığa çıkar ve kimyasal bir reaksiyon gerçekleşir. Örneğin, hidrokarbonlar yanarken karbondioksit ve su oluşur. Bu süreçte enerji açığa çıkar ve ısı meydana gelir. Yanma tepkimeleri genelde organik maddelerin yanması sonucunda gerçekleşir. Yanma olayları sırasında açığa çıkan gazlar yangın gazları olarak adlandırılır ve patlama özelliği taşıyabilirler.

Boğucu gazlar genellikle solunum yolunu etkileyerek boğulmaya neden olurlar. Bu gazlar insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturabilirler ve dikkatle ele alınmaları gerekir. Boğucu gazların ortaya çıktığı durumlarda oksijenin bolca bulunduğu güvenli alanlara derhal kaçılması önemlidir.
 
Geri
Üst