AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bogulmaya bagli olum nedenleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boğulmaya bağlı ölüm nedenleri nelerdir?​

Suda boğulma olgularında ölümün en sık sebebi kaza olmakla birlikte; intihar, cinayet veya doğal ölüm de olabilmektedir.

Boğulan kişiye ilk ne yapılmalı?​

Kişinin kalp atışları ve solunumu normale döndüğü zaman iki el ile karın altından tutulur ve yukarı kaldırılır. Bu sayede midedeki ve hava yolundaki suların boşaltımı sağlanır. Kişinin üstündeki ıslak giysiler çıkarılır ve kuru bir örtü ya da kıyafet ile örtülür. •112 acil servis aranarak yardım istenir.
Suda boğulan kişiye ilk yardım nasıl yapılır?​
SUDA BOĞULMADA İLK YARDIM Suda boğulma tehlikesi geçirmiş bir kişiyi karaya çıkarıp, sırt üstü yatırın. Ağzının içindeki yabancı cisimleri temizleyiniz. Ağızdan ağza yapay solunum yapınız. Soluk verdiği zaman kişinin başını yana çeviriniz.

Telem izi ne demek?​

Telem izi ne demek?
Ası ipinin boyunda bıraktığı ize telem ya da sillon denir. Genellikle boyunda tek bir ip izi vardır. Bununla beraber ip boyna birkaç kez dolanmışsa çok boğumlu telem görülebilir. Ölümden hemen sonra telem soluk renklidir, fakat birkaç saat içinde parşömenleşir, koyu kırmızı-kahverengi bir görünüm alır.

Boğulma nedeniyle sudan çıkarılan bir yaralının bilincinin olmadığını anladınız daha sonra yapılması gereken ilk uygulama ne olmalıdır?​

Boğulma nedeniyle sudan çıkarılan bir yaralının bilincinin olmadığını anladınız daha sonra yapılması gereken ilk uygulama ne olmalıdır?
2) Boğulma nedeniyle sudan çıkarılan bir yaralının bilincinin olmadığını anladınız daha sonra yapılması gereken ilk uygulama ne olmalıdır? Hastanın başına pozisyon verilerek solunumu değerlendirilir. Hasta yüzüstü yatırılıp sırtına vurularak yuttuğu sular çıkarılır. Hastaya kalp masajı yapılır.

Suda boğulmalarda ilk yardım ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?​

Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasıyla akciğerlere su girmektedir. Boğulan kişiye ilk müdahale olarak suni solum ve kalp masajı yapılmalıdır. Saniyelerin bile önemli olduğu bu anlarda suni solunum su içinde de yapılabilmektedir.

Suda boğulmalarda uygulanan ilk yardımda aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?​

A) Boğulma sırasında nefes girişinin kasılması nedeniyle akciğerlere çok az miktarda su girer. B) Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 15-20 dakika geçtiyse suni solunum ve kalp masajı yapılmamalıdır. C) Suya atlama sonrası oluşan boğulmalarda, genel vücut travması ve omurga yaralanmaları akla gelmelidir.
 
Boğulmaya bağlı ölüm nedenleri genellikle suyun solunum yollarına girmesi sonucunda oluşan oksijen yetersizliği ve sonrasında gelişen beyin hasarı veya kalp durması ile ilgilidir. Su altında kalan kişinin zorluğuyla beraber panik halinde olması da boğulmaya neden olabilir. Boğulma sonucu ölüm en sık kaza sonucu gerçekleşse de intihar, cinayet veya doğal sebeplerle de meydana gelebilir.

Boğulan bir kişiye ilk yardım aşamaları ise şöyle olabilir:
1. Öncelikle boğulan kişi su altından çıkarılmalı ve karaya çıkarılıp sırt üstü yatırılmalıdır.
2. Ağız içindeki yabancı cisimler temizlenmeli ve ağızdan ağıza yapay solunum yapılmalıdır.
3. Soluk verirken kişinin başını yana çevirmek, solunumun devamını sağlamak adına önemlidir.

Boğulma nedeniyle sudan çıkarılan bir yaralının bilincinin olmadığını tespit ettikten sonra yapılması gereken ilk uygulama, hastanın başına pozisyon verilerek solunumun değerlendirilmesi, yuttuğu suların çıkarılması için sırtına vurulması ve gerektiğinde kalp masajı yapılmasıdır.

Suda boğulmalarında ilk yardım yapılırken yanlış olan şeylerden biri, B seçeneği olan "Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 15-20 dakika geçtiyse suni solunum ve kalp masajı yapılmamalıdır." ifadesidir. Bu doğru bir bilgi değildir. Suda boğulma durumunda zaman çok kıymetlidir ve ne kadar erken müdahale edilirse o kadar hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenle, boğulmalarda erken ve doğru müdahale hayati öneme sahiptir.
 
Geri
Üst