AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bogulmakta olan bir kisiye kurtarmak icin ilk once yapmamiz gerekenler nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Boğulmakta olan bir kişiye kurtarmak için ilk önce yapmamız gerekenler nelerdir?​

“Boğulan kişiye uygulanacak ilk müdahale önemli” Kurtarıcı soluklar, 1 dakika yani yaklaşık 10 solunum ile devam etmelidir. Kurtarılan kişinin bilinci kapalıysa, soluk alıp vermiyorsa ve nabzı yok ise sağlık ekipleri beklenirken kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı uygulanmalıdır.

Boğulmaya bağlı ölüm nedenleri içinde en sık görülen neden?​

Boğulmaya bağlı ölüm nedenleri içinde en sık görülen neden?
Suda boğulma olgularında ölümün en sık sebebi kaza olmakla birlikte; intihar, cinayet veya doğal ölüm de olabilmektedir.

Boğulmaya ne iyi gelir?​

Boğulmaya ne iyi gelir?
Boğulan kişiye ilk müdahale olarak suni solum ve kalp masajı yapılmalıdır. Saniyelerin bile önemli olduğu bu anlarda suni solunum su içinde de yapılabilmektedir. Ancak derin, boyu geçen sularda bu müdahale pek mümkün olmayacağı için boğulan kişi en hızlı şekilde kıyıya çekilmelidir.

Boğulmada ilk yardım uygulamalarında nelere dikkat edilir?​

Boğulmanın birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler; nefes borusuna sıvı dolması ya da yabancı cisim kaçması, akciğerlerin zedelenmesi, gazla zehirlenme, asılma, bayılma ve bilinç kaybı sonucunda dilin geriye kayması ve suda boğulmadır.

Boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır?​

Boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır?
Suda Boğulmada İlk Yardım
- İlkyardımcı, yüzme bilse dahi kesinlikle suda çırpınan kişiye yüzerek gitmemelidir.
- Sudan kurtarmak için kişiye can simidi, ip, uzun bir tahta parçası vb. malzeme atarak tutunması söylenir.
- Boğulan kişinin arkasından yaklaşılarak suyun yüzeyinde sırtüstü pozisyona getirilir.

Asfiksili ölüm nedir?​

Asfiksili ölüm nedir?
ASFİKSİLİ ÖLÜMLER. Canlının havasızlıktan ölmesine asfiksi denir. Bazı yazarlar asfiksi terimini hipoksi (oksijen eksikliği yada azlığı) ve anoksi (oksijen yokluğu) ile aynı anlamda kullanmaktadırlar.

Boğulmaları genel belirtileri nelerdir?​

BOĞULMALARDA GENEL BELİRTİLER NELERDİR
- Nefes Almada Güçlük, Gürültülü Hızlı Ve Derin Soluma.
- Ağızda Balgam Toplanması, Köpüklenme.
- Yüzde, Dudaklarda Ve Tırnaklarda Morluk.
- Sıkıntı Basması
- Cevaplarda İsabetsizlik, Kararsızlık.
- Bayılma, Soluktan Kesilme.

Boğulmada ilk yardım ne yapılır?​

Boğulmada ilk yardım ne yapılır?
Kişinin kalp atışları ve solunumu normale döndüğü zaman iki el ile karın altından tutulur ve yukarı kaldırılır. Bu sayede midedeki ve hava yolundaki suların boşaltımı sağlanır. Kişinin üstündeki ıslak giysiler çıkarılır ve kuru bir örtü ya da kıyafet ile örtülür. •112 acil servis aranarak yardım istenir.

Boğulmakta olan bir kişiye yardım etmek önemlidir ve doğru müdahalelerin hızla yapılması kurtarıcı olabilir. İşte boğulmakta olan bir kişiyi kurtarmak için ilk olarak yapmamız gerekenler:

1. **Hemen 112 Acil Servisi Arayın**: Öncelikle durumu hemen profesyonel sağlık ekibine bildirmek önemlidir. Çağrıyı yaparken konumunuzu ve olayın detaylarını net bir şekilde aktarın.

2. **Kişiyi Güvenli Bir Yere Taşıyın**: Boğulan kişiyi tehlikeli bir bölgeden uzaklaştırarak kendi güvenliğinizi de düşünün. Eğer mümkünse kişiyi suda boğulmaktan kurtarın ve kıyıya çıkarın.

3. **Solunum Yollarını Açın**: Boğulan kişinin solunum yollarını kontrol edin ve açık tutun. Eğer varsa ağızda veya boğazda yabancı cisimler varsa çıkarmaya çalışın.

4. **Sunî Solunum ve Kalp Masajı Uygulayın** (CPR): Eğer boğulan kişi soluk alıp vermiyorsa ve kalp atışları durmuşsa, sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajıyla birlikte sunî solunum yapmaya başlayın.

5. **Sağlık Ekibini Bekleyin ve İlkyardımı Sürdürün**: Profesyonel sağlık ekibinin gelmesini beklerken ilkyardım uygulamalarına devam edin. Kişinin durumu stabil hale gelene kadar müdahaleyi sürdürün.

6. **Kenara Alın**: Eğer boğulan kişi suyun içindeyse, onu suyun içinden çıkartın ve güvenli bir şekilde kıyıya alın. Kıyıda ise sırtüstü pozisyonda bekletin.

Boğulma vakalarında hızlı ve doğru müdahale hayati önem taşır. Bu önlemleri bilerek hareket etmek, boğulan bir kişinin hayatını kurtarabilir. Unutmayın, acil durumlarda hemen 112 Acil Servisi'ni aramak her zaman en doğru adımdır.

Geri