- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Boğulmak nasıl bir şey?
Filmlerde ki gibi öyle abartılı su yutmaz fakat istem dışı nefes borusuna kaçan bir miktar suyu fark eden gırtlak kası otomatik olarak bu yanlışa bir son vermek için beyinden gelen komutla kendini kapatır ve boğulma gerçekleşir. Su içinde beyin ölümü 3-6 dk arasında değişiklik gösterebilir.17 boğulmalar ve boğulmalarda ilk yardım nasıl olmalıdır?
Suda Boğulmalarda İlkyardım Kravat, kemer, takma diş, solunumu engelleyebilecek tüm maddelerden kurtulmalıdır. Ağızdan ağza yapay solunum yapınız. Soluk verdiği zaman kişinin başını yana çeviriniz. Tekrarlı bir şekilde 5 yada 6 tekrar yapınız.
Boğulmaya neden olur?
Boğulmanın birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler; nefes borusuna sıvı dolması ya da yabancı cisim kaçması, akciğerlerin zedelenmesi, gazla zehirlenme, asılma, bayılma ve bilinç kaybı sonucunda dilin geriye kayması ve suda boğulmadır. En çok rastlanan boğulma nedenleri arasında suda boğulma bulunmaktadır.Boğulan insan acı çeker mi?
Boğulurken çok acı çekmez sadece ciğerlerinde yanma olur ve yetişkinler 50 saniyede çocuklar 20 saniyede suya batar. Su içerisinde beyin ölümü suyun sıcaklığına göre değişir ama yetişkinlerde 3-4 dk. bebeklerde 5-6 dk.’dır.
Kişinin kalp atışları ve solunumu normale döndüğü zaman iki el ile karın altından tutulur ve yukarı kaldırılır. Bu sayede midedeki ve hava yolundaki suların boşaltımı sağlanır. Kişinin üstündeki ıslak giysiler çıkarılır ve kuru bir örtü ya da kıyafet ile örtülür. •112 acil servis aranarak yardım istenir.
Ilk yardım nasıl yapılır?
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).