AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bogazima yanlislikla su kacti orucum bozulur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Boğazıma yanlışlıkla su kaçtı orucum bozulur mu?​

Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 222). Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz.

Yanlışlıkla bir şey yiyip içersek orucumuz bozulur mu?​

Yanlışlıkla bir şey yiyip içersek orucumuz bozulur mu?
Unutarak yemek, içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu oldu¤unu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, “Savm”, 26).

Banyo yaparken yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?​

Oruçlu iken banyo yapmak, duş almak normal şartlarda orucu bozmaz. Ancak bu esnada ağza, genze ve kulaklara su kaçması orucu bozar. Bu durum istemeden olduğu için kişinin Ramazan sonrasında o gün için orucunu kaza etmesi gerekir. Ağız veya burundan su yutulmadıkça yıkanmakla veya gusül abdesti almakla oruç bozulmaz.

Yanlışlıkla oruç bozulursa kaç gün tutulur?​

Yanlışlıkla oruç bozulursa kaç gün tutulur?
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutması gerekmektedi. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğinani, el-Hidaye, II, 261-262).
Gargara yaparken boğaza su kaçması orucu bozar mı?​
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşüne göre; oruçluyken gargara yapmak, yutmamak kaydı ile caiz olup orucu bozan şeyler arasında yer almamaktadır. Abdest alırken ağıza su alınır ve ağız çalkalanır. Bu durum orucu bozmaz.

Oruçlu iken abdest nasıl alınır?​

Oruçlu iken abdest nasıl alınır?
Uyudunuz ve uyumadan önce orucunuz için niyet ettiniz sabah kalktığınızda boy abdestinizi alabilirsiniz. Alırken bir miktar dikkat etmeniz önemlidir. Ağıza su verildiğinde gargara yaparken boğazınıza suyun kaçmamasına özen gösterin. Burnunuzdan suyu çekerken genzinize gitmemesi için dikkatli davranın.

Bilmeden birşey yenirse oruç bozulur mu?​

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Bilmeden oruç bozulursa kefaret gerekir mi?​

Bilmeden oruç bozulursa kefaret gerekir mi?
Ramazanda mazeretsiz oruç tutmamak haramdır, büyük günahtır. Bir kimse, Ramazan ayında 30 gün oruç tutamasa, tutamadığı gün kadar kaza orucu tutar. Bu oruçlara kefaret gerekmez. Kefaret, oruç tutmamanın değil, niyetli iken Ramazan orucunu kasten bozmanın cezasıdır.

Gusülde alırken su yutmak guslü bozar mı?​

Diyanet’in açıklaması şu şekilde; Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz.

2 kere oruç bozulursa ne olur?​

2 kere oruç bozulursa ne olur?
Ramazanda, orucu bozup kaza gerektiren bir şeyi, kasten iki veya daha fazla yaparak orucu bozmak, kefareti de gerektirir. (Redd-ül-muhtar) [Demek ki, aynı ramazanda, iki kere mastürbasyon yaparsa kefaret de gerekiyor.]
Ramazan ayında geçerli bir mazereti olmadan başlamış olduğu orucu sebepsiz yere bozan bir kimse 2 ay 1 gün ara vermeden oruç tutmalıdır buna ne denir?​
KAZA: Kaza, bozulan orucun yerine gününe gün oruç tutmaktır. KEFFARET: Keffaret, Ramazanda bile bile bozulan bir gün orucun yerine iki kameri ay veya altmış gün peşpeşe oruç tutmak demektir. Diğer oruçların bozulması halinde yalnız kaza, yani gününe gün oruç tutmak yeterli olur.
 
Öncelikle belirtmek gerekir ki Din İşleri Başkanlığının görüşlerini paylaşmak istiyorum, yanlışlıkla su kaçması, oruçlu olmadığınızı hatırlamadan gerçekleşirse unutarak yapılan bir hatadır ve orucu bozmaz. Ancak, Şafi mezhebine göre abdest veya gusül alırken ağza ve buruna az miktarda su kaçar ve kişinin kasıtsız olarak boğazına inerse orucu bozmaz.

Yanlışlıkla bir şey yemek veya içmek de orucu bozmaz. Unutarak tüketilen yiyecek veya içecekler orucu etkilemez. Peygamber Efendimiz'in hadisinde söylendiği gibi, "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir."

Banyo yaparken su yutmak da orucu bozar. Oruçlu iken banyo yapmak normal şartlarda orucu bozmaz, ancak ağız, burun veya kulaklara su kaçmasıyla durum değişir. Eğer istemeden su yutulursa, o gün için oruç bozulur ve o günü kaza etmek gerekir.

Gargara yaparken boğaza su kaçması da orucu bozmaz. Diyanet İşleri Başkanlığının görüşüne göre, oruçlu iken gargara yapılabilir, yalnızca yutulmaması kaydıyla bu durum orucu etkilemez.

Oruçlu iken abdest alırken dikkatli olmak önemlidir. Ağza su verirken veya burnunuzu çekerken suyun boğazınıza kaçmamasına özen göstermelisiniz.

Bilmeden bir şey yerseniz veya orucunuz bilmeden bozulursa, orucunuzun geçerli olduğunu bilmeyerek yaptığınız için sorumlu tutulmazsınız. Unutarak yapılan eylemler orucu bozmaz.

Yanlışlıkla orucu bozduğunuzda bir gün kaza etmeniz yeterlidir. Kefaret gerektiğinde ise genellikle kasten orucu bozma durumlarında geçerlidir, kaza etmek yeterli olacaktır.

Son olarak, aynı Ramazan ayında ikinci kez orucu kasten bozmak durumunda keffaret gerekebilir. Eğer Ramazan ayında geçerli bir mazeret olmaksızın kasten orucu bozarsanız, kefaret gerektiren bir durum olabilir. Bu durumda keffaretin uygulanması gerekebilir ve iki kameri ay veya altmış gün peş peşe oruç tutmanız gerekebilir.
 
Geri
Üst