AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bogazda gaz sikismasi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.743
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boğazda gaz sıkışması neden olur?​

Gaz sıkışması neden olur? Yemek yerken yutulan hava, bazen karında şişkinlik hissine ve gaz sıkışmasına neden olur. Genelde yemeklerden sonra geğirme bu durumun bir sonucudur. Özellikle bazı besinler gaz sıkışmasına neden olabilmektedir.

Boğazda birşey varmış hissi nedenleri nelerdir?​

Globus nedenleri:
- Farenjitler.
- Gastroözofageal reflü hastalığı
- Stres ve kaygı gibi psikolojik faktörler.
- Yemek borusu üst sfinkterinin fonksiyon bozukluğu.
- Yutak, gırtlak, tiroid bezi tümörleri.
- Tiroid hastalıkları
- Kronik sinüzite bağlı geniz akıntısı
- Sjögren sendromuna bağlı tükürük üretiminin az olması

Boğazda bir şey varmış hissi nasıl geçer?​

Boğazda bir şey varmış hissi nasıl geçer?
Boğaz için üretilen damlalar ve spreyler boğazdaki kuruluğu ortadan kaldırarak daha nemli olmasını sağlar. Bu da özellikle gıcık hissini ciddi oranda azaltır. Boğaz pastilleri de boğazı nemlendirme noktasında etkin olabiliyor. Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek boğazınızla gargara yapın.

Boğazda gaz birikmesine ne iyi gelir?​

Boğazda gaz birikmesine ne iyi gelir?
Boğaz Reflüsüne Ne İyi Gelir?
- Sebze Ağırlıklı Beslenin.
- Baharatlardan Yararlanın.
- Mide Asidini Azaltan Yiyecekler Tüketin.
- Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Tercih Edin.
- Az Az, Sık Sık Yemek Yeyin.
- Yemekten Hemen Sonra Yatmayın.
- Sıkı Kıyafetler Giymeyin.
- Hareket Edin.

Boğazda yumru hissi ve geğirme nasıl geçer?​

Yumruyu öksürerek atmaya çalışmayın, bu sadece gırtlakta daha fazla tahrişe ve spazmlara yol açacaktır. Bunun yerine ılık su için. Asit reflü ve onunla birlikte boğazda bir yumru hissi sağlıklı insanlarda da ortaya çıkabilir. Bu durumda, bir mide ekşimesi ilacı yardımcı olacaktır.

Gaz sıkışması nereye vurur?​

GAZ SANCISI NERELERE VURUR? Yemeklerden sonra ya da ansızın başlayan gaz sancıları sadece karın ağrılarına değil bele ve sırta da vurarak ağrı yayılabilir. Bunlarla da kısıtlı kalmayıp kasıklara kadar inerek sancı yapabilir. Bazı kişilerde çarpıntı ve göğüs kafesinde batma hissi olduğu gözlenmiştir.

Boğazda birşey varmış hissi hangi doktora gidilir?​

Boğazda birşey varmış hissi hangi doktora gidilir?
Yutma güçlüğüm var hangi doktora başvurmalıyım? Bunun için en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanıdır. Gerektiğinde KBB uzmanından görüş alınabilir.

Globus ne kadar sürer?​

Globus ne kadar sürer?
Boğazda düğümlenme hissi genellikle kısa süreli ve geçicidir. Globus hissi olan kişiler, bu hissin geçiciliği farkederlerse doktora gitmekten vazgeçebilirler. Kronik olarak boğazda dolgunluk hissi yaşıyorsanız, altta yatan organik bir neden olabileceğini düşünerek bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Boğazda takılma hissi için hangi doktora gidilir?​

Bunun için en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanıdır. Gerektiğinde KBB uzmanından görüş alınabilir.

Psikolojik geğirme nasıl olur?​

Dr. Bülent Yaşar, “Yüksek sesli, bazen dakikada 15-20 kereyi bulabilen yoğunluktaki geğirmeler mide kaynaklı değil, yemek borusuna yutulan fazla havanın çıkarılmasıdır ki bu hastaların büyük kısmında obsesif bozukluk, anksiyete veya depresyon gibi psikolojik hastalıklara rastlanır” dedi.
 
Boğazda gaz sıkışması genellikle yutulan hava ile ilgili bir durumdur. Yemek sırasında yutulan hava karında şişkinlik hissine ve gaz sıkışmasına neden olabilir. Özellikle bazı besinler de bu durumu tetikleyebilir. Yemek sonrası yaşanan geğirme bu durumun belirtilerinden biri olabilir.

Boğazda birşey varmış hissi ise genellikle globus olarak bilinir. Bu hissin birden fazla nedeni olabilir. Farenjitler, gastroözofageal reflü hastalığı, stres, yemek borusu üst sfinkterinin fonksiyon bozukluğu gibi durumlar globus hissine yol açabilir. Tedavi için, bu durumların altında yatan nedenin belirlenmesi ve uygun bir tedavi planının oluşturulması gereklidir.

Boğazda gaz birikmesine iyi gelebilecek bazı öneriler arasında sebze ağırlıklı beslenme, baharatları kullanma, mide asidini azaltan yiyecekler tüketme, sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih etme gibi uygulamalar bulunmaktadır. Ayrıca, az az sık sık yemek yemek, yemekten hemen sonra yatmamak, sıkı kıyafetler giymemek ve hareket etmek de bu durumu hafifletebilir.

Boğazda yumru hissi ve geğirme durumunda öksürmek yerine ılık su içmek önerilir. Asit reflü kaynaklı bir durumsa mide ekşimesi ilaçları kullanılabilir.

Gaz sıkışması genellikle karın ağrısıyla birlikte bel, sırt ve kasık bölgelerine vurabilir. Ayrıca bazı durumlarda çarpıntı ve göğüs kafesinde batma hissi de yaşanabilir.

Boğazda birşey varmış hissi için hangi doktora gidilmesi gerektiği konusunda ise genellikle gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanlarına başvurulabilir. Gerektiğinde KBB uzmanından da destek alınabilir.

Globus hissi genellikle kısa süreli ve geçicidir, ancak sürekli bir dolgunluk hissi varsa altında yatan bir neden olabilir ve doktora başvurulması önemlidir.

Psikolojik geğirme durumu, yüksek sesli, sık tekrarlanan geğirmelerin mide kaynaklı olmadığını belirten bir durumdur. Bu durumda obsesif bozukluk, anksiyete veya depresyon gibi psikolojik nedenler ön planda olabilir. Uzman bir doktordan destek alınması önerilir.
 
Geri
Üst