AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bobrek yetmezligi olan hastalar kac yil yasar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.926
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Böbrek yetmezliği olan hastalar kaç yıl yaşar?​

Diyalize giren hastalarda beklenen yaşam süresi, böbrek nakli olanlarda beklenen yaşam süresinin 5’te 1’dir. Diyalize başlayan her 100 hastanın 5 yıl sonra yüzde 59’unu, 10 yıl sonra da önemli bir kısmını kaybediyoruz. Böbrek nakli yapılan hastalarınsa 10 yıl sonra yüzde 75 ila 80 arasındaki oranı hayatta kalıyor.

Böbrek az çalışırsa ne olur?​

Böbrekler düzgün çalışmadığında daha az EPO üretirler. Kırmızı kan hücrelerinin azalması, kaslarınızın ve beyninizin hızla yorulmasına neden olur. Kronik böbrek hastalığı olan insanlarda anemi görülür. Normal böbrek fonksiyonlarının % 20 ila % 50’sinde anemi gelişmeye başlayabilir.

Böbrek krizi nedir?​

Böbrek krizi nedir?
Kronik böbrek yetmezliği veya kronik böbrek hastalığı böbreğin zaman içinde fonksiyonlarını kaybetmesidir. Bir anda gelişmeyen kronik böbrek yetmezliği kademeli olarak yaşanmaktadır. Altta yatan neden bağlı olarak gün geçtikçe ilerleyen böbreklerin fonksiyon kaybı sonunda böbrekleri tamamen çalışamaz hale getirebilir.

Böbrek yetmezliği testleri nelerdir?​

Böbrek yetmezliği testleri nelerdir?
Günümüzde böbrek hastalığı tanısı çoğu kez böbrekle ilgili belirtisi olmayan bir hastada başka bir nedenle yapılan kan ve idrar testi ile konmaktadır. Bu testler de çoğu kez glomerüler filtrasyon değeri ile ilişkili üre, kreatinin yükselmesi ve idrar tahlili anormallikleridir.

Böbrek yetmezliği tedavi edilmezse ne olur?​

Tedavi edilmezse hayati riske yol açıyor Böbrek fonksiyonlarının belirli bir limitin altına inmesi, kronik böbrek yetmezliğini işaret etmektedir. Kronik böbrek yetmezliği; kansızlık, kemik erimesi ve kalp hastalıklarına yol açtığından tedavi edilmediği takdirde hayati riske yol açmaktadır.

Hasarlı böbrek kendini yeniler mi?​

İsrailli ve Amerikalı bilim insanları yaptıkları araştırmalarda insan böbrek dokusunun bilinenin aksine kendini yenileyebilen bir hücre yapısına sahip olduğunu ispat ettiler. Araştırmaya göre sağlıklı böbrekler devamlı yeni hücreler üreterek devamlı olarak kendini yeniliyor.

Böbrekleri temizlemek için ne yapmam gerekiyor?​

Böbrekleri temizlemek için ne yapmam gerekiyor?
Böbrekleri Temizlemek İçin Ne Yemeli?
- Dutsu meyveler. Doğa tarafından birçok hastalıkla savaşmak için yetkilendirilmiş dutsu meyveler antioksidan açısından oldukça zengin.
- Zencefil. Kanı temizler ve böbreği toksinlerden arındırır.
- Yoğurt.
- Maydanoz.
- Kabak çekirdeği.
- Zerdeçal.
- Limon.

Böbrekte sıkıntı varsa belirtileri nelerdir?​

Böbrekte sıkıntı varsa belirtileri nelerdir?
Kronik böbrek hastalığının işaretleri ve belirtileri
- Düşük idrar üretimi.
- Şişkinlik: ellerde, yüzde ve bacaklarda.
- Nefes darlığı
- Uyku güçlüğü
- İştah kaybı, bulantı, kusma.
- Yüksek tansiyon.
- Üşüme ve yorgunluk hissi.

Böbrek kendi kendini yeniler mi?​

Böbrek yetmezliği olan hastalarda hangi kan değerlerine bakılır?​

Bu nedenle rutin kan ve idrar testleri özellikle önemlidir. Bu testler böbrek bozukluğu ve yetmezliğinin erken belirtileri olan idrarda kan veya proteini, kreatinin ve kan üre azotu (BUN) gibi biyokimyasal maddelerin normal dışı düzeylerini saptarlar.

Böbrek yetmezliği nasıl teşhis edilir?​

Böbrek yetmezliği nasıl teşhis edilir?
Kandaki kan üre azotu ve kreatinin gibi böbrekler tarafından filtrelenen maddeleri ölçmek için kan testleri uygulanır. Bu maddelerin kandaki hızlı artışı akut böbrek yetmezliğini işaret edebilir. Ultrason, MRI ve BT tarama testleri de teşhis için yaygın bir şekilde kullanılır.
 
Böbrek yetmezliği olan hastaların yaşam süreleri üzerine bilgi veren başlıkta, diyalize giren hastalarda beklenen yaşam süresinin böbrek nakli olanlara kıyasla daha kısa olduğu belirtiliyor. Diyalize giren hastaların 5 yıl sonra kayıp oranının yüzde 59'a ulaştığı, 10 yıl sonra ise önemli bir kısmını kaybettikleri ifade ediliyor. Öte yandan, böbrek nakli yapılan hastaların 10 yıl sonra yüzde 75 ila 80 arasındaki oranın hayatta kaldığı belirtiliyor.

Böbrek az çalıştığında EPO (eritropoietin) üretiminin azalacağı ve buna bağlı olarak kırmızı kan hücrelerinde azalma görüleceği vurgulanıyor. Bu durumun kas yorgunluğu, halsizlik ve anemi gibi belirtilerle kendini gösterebileceği anlatılıyor. Kronik böbrek hastalığı olan insanlarda ise anemi görülme olasılığına değiniliyor.

"Böbrek krizi" terimi açıklanırken, kronik böbrek yetmezliğinin zaman içinde böbreğin fonksiyonlarını kaybetmesi olarak tanımlandığı belirtiliyor. Bu durumun altında yatan nedenlere göre kademeli olarak ilerlediği ve böbreklerin fonksiyon kaybının artarak böbreklerin tamamen çalışamaz hale gelebileceği açıklanıyor.

Böbrek yetmezliği testlerinden bahsedilirken, günümüzde çoğu kez böbrek hastalığının belirtisi olmayan bir hastada, başka bir nedenle yapılan kan ve idrar testleri ile tanının konulduğu ifade ediliyor. Bu testlerde glomerüler filtrasyon değeri ile ilişkili üre, kreatinin seviyelerinin yükselmesi ve idrar tahlili anormalliklerinin gözlemlendiği belirtiliyor.

Tedavi edilmeyen böbrek yetmezliğinin hayati riske yol açabileceği vurgulanıyor. Böbrek fonksiyonlarının belirli bir limitin altına inmesinin, kronik böbrek yetmezliğini işaret ettiği ve bu durumun kansızlık, kemik erimesi ve kalp hastalıklarına neden olabileceği ifade ediliyor.

Araştırmalara göre, sağlıklı böbreklerin kendini yenileyebilecek bir hücre yapısına sahip olduğu bilgisi veriliyor. Bu durumun İsrailli ve Amerikalı bilim insanlarının araştırmalarıyla kanıtlandığı belirtiliyor.

Böbrekleri temizlemek için yapılması gerekenler başlığı altında, dutsu meyveler, zencefil, yoğurt, maydanoz, kabak çekirdeği, zerdeçal ve limon gibi besinlerin tüketilmesinin böbrek sağlığına faydalı olduğu ifade ediliyor.

Son olarak, böbrek yetmezliği belirtilerinden bahsedilirken, düşük idrar üretimi, şişkinlik, nefes darlığı, uyku güçlüğü, iştah kaybı, bulantı, kusma, yüksek tansiyon, üşüme ve yorgunluk hissinin kronik böbrek hastalığı işaretleri olabileceği belirtiliyor. Bu belirtilerin görülmesi durumunda bir sağlık profesyoneline başvurulması gerektiği vurgulanıyor.
 
Geri
Üst