Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bobrek ultrasonunda nelere bakilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Böbrek ultrasonunda nelere bakılır?​

Böbrek ultrasonu esnasında hastanın sadece böbrekleri değil aynı zamanda mesanesi ve böbrekle ile mesanesi arasındaki kanallara da bakılır. Bu tetkik genellikle üroloji uzmanları tarafından istenir ve işlem Radyoloji Uzmanı Doktorlar tarafından yapılır. Bu tetkikin yapılmasından önce hastanın aç olması aranmaz.

Suprapubik pelvik us nedir ne demek?​

Karnın alt kesimlerinin incelenmesi demektir. Bu tetkikte mesane ve üreme organları incelenir. Erkeklerde prostat bezinin boyutları ve içinde kitle olup olmadığı incelenir.

Ultrasonla yumurtalıklara bakılır mı?​

Ultrasonla yumurtalıklara bakılır mı?
Ultrason jinekoloji yani kadın hastalıkları alanın da vazgeçilmez bir görüntüleme yöntemidir. Jinekolojik ultrason ile rahim, yumurtalıklar ve alt karın organları değerlendirilir. Abdominal Ultrasonografi. Bekar hastalarda vajinal yol uygun olmadığı için sadece transabdominal ultrason yapılır.

Böbrek ultrasonunda hangi hastalıklar çıkar?​

Böbrek ultrasonunda hangi hastalıklar çıkar?
Ultrason ile en çok;böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, safra kesesi ve safra yollarındaki taş ve enfeksiyon, dalak ve araciğer büyümesi, (50 yaş üzeri erkeklerde) prostat büyümesi, kadın hastalıkları araştırılır.

Pelvik us nedir nasıl yapılır?​

Pelvik (karın alt bölgesi) ultrason ile görüntüleme, üç ayrı yaklaşımla yapılabilir; Karın üzerinden – transabdominal , transvajinal veya transrektal (bekar hanımlarda). Bu incelemeler sıklıkla üreme veya idrar sistemini değerlendirmek amacıyla kullanılır. Ultrason güvenli bir tanı yöntemidir.

Regl iken pelvik ultrason cekilir mi?​

Regl dönemindeyken de görüntüleme yapılabiliyor. Pelvik ultrason 15 ila 30 dakika arasında değişiyor. İşlem sonrasında sonuçlar rapor haline getiriliyor.

Yumurtalıklara nasıl bakılır?​

Yumurtalıklara nasıl bakılır?
Yumurtalıklar ve rahimin gözlenmesi bakirelerde pelvik USG denilen karından yapılan bir ultrason ile gerçekleştirilir.

Rahime ultrasonla bakılır mı?​

Rahime ultrasonla bakılır mı?
Rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar, Fallop tüpleri ve mesane ile ilgili olabilecek hastalıklar araştırılır. Ultrason muayeneleri aşağıdaki bulguların teşhisine yardımcı olur. Transvajinal ultrason endometrium (rahim iç duvarı) ve yumurtalıkları görüntülemek için yapılır.

Ultrasonda tümör görülür mü?​

Karaciğer Tüm Batın Ultrasonu (Abdomen usg) Ultrasonda değerlendirilirken parankimi yani dokusu, boyutu, ekosu, içinde iyi veya kötü huylu tümör ve/veya kistik yapılar olup olmadığı değerlendirilir.
 
Böbrek ultrasonunda; böbreklerin yanı sıra mesane ve böbreklerle mesane arasındaki kanallara da bakıldığını belirtmişsiniz. Bu tetkik genellikle üroloji uzmanları tarafından istenir ve radyoloji uzmanı doktorlar tarafından yapılır. Aç olunmasına gerek olmadığını da ifade etmişsiniz. Bu bilgiler oldukça faydalı ve doğru.

Pelvik ultrason ise karın alt kesimlerinin incelenmesi anlamına gelir. Bu tetkikte mesane ve üreme organları incelenirken, erkeklerde prostat bezinin boyutları ve içinde kitle olup olmadığı da incelenir.

Ultrasonla yumurtalıklara da bakılabilmektedir. Jinekolojik ultrason ile rahim, yumurtalıklar ve alt karın organları değerlendirilir. Abdominal Ultrasonografi sırasında bekar hastalarda vajinal yolun uygun olmadığı durumlarda sadece transabdominal ultrason yapılır.

Böbrek ultrasonunda çıkan hastalıklar arasında böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, safra kesesi ve safra yollarındaki taş ve enfeksiyon, dalak ve karaciğer büyümesi, prostat büyümesi, ve kadın hastalıkları gibi durumlar bulunmaktadır.

Pelvik ultrason nasıl yapılır sorusuna ise, üç farklı yaklaşımla yapılabileceği cevabını verebiliriz: Karın üzerinden yapılan transabdominal ultrason, transvajinal ya da transrektal ultrason (bekar hanımlarda). Bu incelemeler genellik genitoüriner veya üreme sistemi değerlendirmek amacıyla kullanılır.

Regl döneminde de pelvik ultrason çekilebilmektedir ve süresi genellikle 15 ila 30 dakika arasında değişmektedir. İşlem sonrası elde edilen sonuçlar rapor haline getirilir.

Yumurtalıklara bakılması genellikle pelvik ultrason denilen karından yapılan bir ultrason incelemesi ile gerçekleştirilir. Bu yöntem bakirelerde tercih edilen bir yaklaşımdır.

Rahim ultrasonla bakıldığında, rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar, Fallop tüpleri ve mesane ile ilgili olabilecek hastalıklar araştırılır. Transvajinal ultrason ise endometrium ve yumurtalıkların görüntülenmesi için yapılır.

Son olarak, ultrason muayenelerinde tümörlerin görülüp değerlendirilmesi de mümkündür. Karaciğerde, ultrason ile parankim, boyutlar, ekolar, iyi ya da kötü huylu tümörler ve kistik yapılar gibi durumlar incelenebilir.
 
Geri
Üst