AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bobrek nefron nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.676
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Böbrek nefron nedir?​

Nefron, böbreğin en küçük yapısal birimidir. Nefron böbrekte idrarın yapıldığı morfolojik üniteyi oluşturur. Bir böbrekteki nefron sayısı 1-2 milyon arasındadır. Nefronlar ortak açılma kanalları ile böbrek papillaları üzerindeki deliklere açılırlar.

Kortikal nefron ne demek?​

Kortikal nefron ne demek?
Henle kulpunun küçük bir kısmı hariç, korteksin girişinde yerleşmiş nefronlar.

Mezengium nedir tip?​

Mezengium nedir tip?
mezengium böbrekteki bowman kapsülünü oluşturan kapiller damarlar arasındaki mezengial hücreler ve ekstrasellüler matriksten oluşmuş yapıdır.

Nefron Tübülleri nedir?​

Her bir nefron sıvıyı süzen bir renal korpüskül (yumru) ve uzun bir tübül (küçük tüp, boru) den oluşur. Tübül çeşitli parçalara ayrılır, bunlara proksimal kıvrımlı tübül, Henle kulpu, • distal kıvrımlı tübül ve • toplayıcı kanal denir.

Renal Korpüskül nedir?​

Renal Korpüskül nedir?
Renal Korpuskül: Korpuskülün alt kısmında glomerulusun kavisleri birincil idrarı süzer. Korpuskülün üst kısmında ise glomerulusa bitişik olarak yer alan ve kan basıncının ve sıvı dengesinin düzenlenmesinde görevli hormonları üreten bir hücre sistemi bulunur.

Podosit ne demek?​

Podosit ne demek?
böbrekte, glomerüler filtrasyon alanında, bir bazal membran * ile endotel hücrelerinden ayrılmış, idrar tarafında kalan hücrelere verilen isim.

Doku Kılcalı ne demek?​

Atar damarlarla toplar damarları birbirine bağlayan, tek sıralı epitel dokudan oluşmuş ince damarlardır. Kan ile doku hücreleri arasındaki madde alışverişini sağlarlar ve kan akışı yavaştır. Kılcal damarların içerisinde dolaşım hızı ve basıncı düşüktür.

Glomerulus Kılcalları özellikleri nelerdir?​

Glomerulus Kılcalları özellikleri nelerdir?
Glomerulus kılcalları iki atardamar arasında bulundukları için kan basıncı diğer vücut kılcallarına göre daha yüksektir ve çeperleri iki katlı yassı epitelden oluşmuştur. Glomerulus kılcallarındaki madde geçişi sadece kandan Bowman kapsülüne doğru olarak tek yönlüdür. Glomerulus kılcallarında geri emilim yoktur.
 
Nefronlar, böbreğin en küçük yapısal birimleri olan morfolojik ünitelerdir. Böbrekte idrarın oluşturulduğu yer olan nefronlar, böbreğin temel işlevini yerine getirir. Her bir böbrekte yaklaşık 1-2 milyon arasında nefron bulunmaktadır. Nefronlar, ortak açılma kanalları aracılığıyla böbrek papillalarının deliklerine açılırlar.

Kortikal nefronlar, Henle kulpunun küçük bir kısmı hariç olmak üzere korteksin girişinde yerleşmiş olan nefronlardır. Bu nefronlar, böbreğin kortikal bölgesinde bulunur.

Mezangium, bowman kapsülünü oluşturan kapiller damarlar arasındaki mezengial hücreler ve ekstrasellüler matriksten oluşmuş bir yapıdır. Mezangium, böbrekteki önemli yapısal öğelerden biridir.

Nefron tübülleri, her bir nefronun süzme işlemini yaptığı renal korpüskül ve uzun bir tübülden oluşur. Tübül, proksimal kıvrımlı tübül, Henle kulpu, distal kıvrımlı tübül ve toplayıcı kanal gibi farklı bölümlere ayrılır.

Renal korpüskül, alt kısmında glomerulusun sıvı süzme işlemini gerçekleştirdiği bir yapıdır. Üst kısmında ise kan basıncının ve sıvı dengesinin düzenlenmesinde görevli hormonları üreten hücreler bulunur.

Podositler, böbrekte glomerüler filtrasyon alanında yer alan ve idrar tarafında kalan hücrelere verilen isimdir. Bazal membranla endotel hücrelerinden ayrılmışlardır.

Doku kılcalı damarlar, atar damarlarla toplar damarları birbirine bağlayan, tek sıralı epitel dokudan oluşmuş ince damarlardır. Bu damarlar, kan ile doku hücreleri arasındaki madde alışverişini sağlar ve kan akışı yavaştır.

Glomerulus kılcalları, iki atardamar arasında bulundukları için kan basıncı diğer vücut kılcallarına göre daha yüksektir. Çeperleri iki katlı yassı epitelden oluşur ve kandan Bowman kapsülüne doğru tek yönlü madde geçişini sağlar. Geri emilim bu kılcallarda bulunmaz. Bu özellikler glomerulus kılcallarını diğer kılcallardan ayıran önemli özelliklerdir.
 
Geri
Üst